Кои европейски страни са най-благоприятни за стартиране на бизнес с криптовалути?

Когато става въпрос за криптовалута, има много различия между отделните държави по отношение на разпоредбите и законодателството. Кои обаче са държавите, които са най-подходящи за бизнес с криптовалута?

Една от страните, в които много крипто компании вече са решили да управляват бизнеса си, е Естония. Има няколко причини, поради които трябва да вземеш под внимание тази страна.

Като начало Естония е една от страните с най-голям обхват на интернет връзка в света. Има банкомати на Bitcoin, първият от които е открит в Талин още през 2015 г. Освен това правителството на страната изглежда е готово да го отведе до следващото ниво, тъй като планира да създаде т.нар. estcoin, технически това не е криптовалута, а по-скоро символ, но все пак е голяма крачка в света на криптовалутите.

„Ние работим, за да направим електронната резиденция най-добрата възможност в световен мащаб за предприемачите, които стартират доверен ICO, като се придържаме към три варианта на нашия собствен„ estcoin “, казва Каспас Коржус в публикация на Medium.

Говорейки за електронна резиденция, тази програма позволява на всеки по света да кандидатства за дигитална лична карта и да получи достъп до естонски електронни услуги, когато планира да стартира компания в Източна Европа.

Естония е на път да се превърне в един от най-добрите варианти, когато говорим за безопасни ICOs, въвеждайки изискването за лиценз за обмен на криптовалута, за да може да предоставя такива услуги. Добрата новина е, че местните естонски регулатори имат приятелско отношение и са готови да ти помогнат.

Друга добра причина да започнеш бизнеса си в Естония е благоприятната данъчна политика, тъй като криптовалутите не подлежат на данък добавена стойност (ДДС). Няма особености за ICOs, следователно не се прилага данък върху дохода, докато постъпленията на ICO не станат дивиденти. Също така, в сравнение с други страни, където криптовалутният бизнес се насърчава, в Естония разходите за започване на бизнес са много по-ниски.

Друга страна, която е напълно подходяща за бизнеса с криптовалута, е Швейцария. Алпийската страна се стреми да се превърне в първата "крипто-нация", обяви швейцарският министър на икономиката на Crypto Finance Conference в Мориц, през януари 2018 година.

Швейцария е дом на "Crypto Valley", която вече е известна със своята благоприятна за бизнеса регулаторна позиция и прозрачност. Условията за стартиране на нов крипто-бизнес с блокчейн изглеждат идеални.

В Швейцария криптовалутите се различават за индивидуални инвеститори или професионални търговци, така че не забравяй да потърсиш правна консултация във връзка с бизнес дейностите си.

Какво трябва да знаеш за данъчните закони на ЕС за криптовалута?

Докато в световен мащаб има някои страни, които забраняват или поставят много ограничения на криптовалута, данъчните закони на ЕС са по-допустими. В ЕС има много “крипто” страни, които не се облагат с данъци и няма никакво регулиране по отношение на криптовалута. Що се отнася до страните, които изясняват данъчните закони, ето тези държави, които не събират данъци върху бизнеса с криптовалута:

Дания: Крипто-транзакциите се разглеждат като частни в Дания, следователно не се облагат и печалбите са освободени от данъци.

Германия: Сделките са освободени от данъци, ако капиталовите печалби остават под 600 EUR. Капиталовите печалби от продажбата на криптовалути след една година или повече също са освободени от данъци - съгласно правилото на EStG Private Sales 23 от Закона за данъка върху доходите.

Беларус: Криптовалутите, ICOs и “интелигентните” договори бяха легализирани през декември 2017 г., когато президентът на страната Александър Лукашенко подписа указ "За развитието на дигиталната икономика". Търговията с криптовалута, капиталовите печалби, ICO и криптодобивът ще бъдат освободени от данъци до 1 януари 2023 година.

Словения: Според правилата на Словения за корпоративно подоходно облагане от 2013 г., капиталовите печалби не се облагат за индивидуални инвеститори, когато става въпрос за криптовалута, но се облагат за бизнеса или ако физическите лица получават доходите си като криптовалута.

Какво е бъдещето?

Независимо дали са освободени от данъци или не, регулациите са необохидми, когато става въпрос за криптовалута. Швейцария например има репутация на страна, в която преобладава укриване на данъци. Също така, крипто обменът е идеална плячка за хакери - нещо, което също налага нужда от строги регулации.

Ако досега само една малка част от населението се интересуваше от криптовалута, нещата ще се променят, така че повече страни от ЕС и тези по света ще подходят към различни регулации относно криптовалутата.

Тъй като криптовалутите стават все по-популярни, те имат потенциала да променят напълно начина, по който мислим и действаме с парите и транзакциите. Големите корпорации вече са започнали да приемат тази технология, включително IBM, Cisco, Bosch, American Express, Barclays, BNY и Western Union.

„След 10 години всички под 30-годишна възраст ще правят реални транзакции с криптовалута, защото това е платформа, базирана на децентрализирано доверие”, твърди Джим Даулинг, главен изпълнителен директор на Crypto Trust.

И докато настъпи и този момент може да се възползваш от още нещо, което ще повлияе добре на финансовата ти стабилност в бъдеще. Кредитна карта AXI е картата с много предимства и твоят идеален помощник за изграждане на добра кредитна история.