Кои са най-богатите хора в света през 2019-та година?

Дори най-богатите не са имунизирани срещу икономическите сили и слабите фондови пазари - това доказва фактът, че при някои милиардери се забелязва значителен спад в богатството. По последни сметки, през 2019 г. има 2353 милиардера, 55 по-малко от преди една година. От тях рекордните 994, или 46%, са по-бедни (относително казано), отколкото през миналата година. Като цяло, свръхбогатите притежават стойност 8,7 трилиона долара, което е намаление от 400 милиарда долара от 2018 година. Общо 11% от членовете от миналогодишния списък, или 247 души, отпаднаха от редиците, най-вече след 2009 г. в разгара на глобалната финансова криза.

Азиатско-тихоокеанският регион беше най-силно засегнат, с 60 по-малко 10-цифрени състояния. Този спад се ръководеше от Китай, който има 49 по-малко милиардери, отколкото преди година. Европа, Близкият изток и Африка също загубиха милиардери покрай сериозната финансова криза. В САЩ вече има рекордни 607 милиардери, което включва 14 от 20-те най-богати в света. Джеф Безос отново е номер 1 в света, следван от Бил Гейтс под номер 2.

Дори със силни насрещни ветрове, находчивите и безмилостни предприемачи намериха нови начини да забогатяват: в редиците се присъединиха 195 новопристигнали. Най-богатият новодошъл е Колин Хуанг, основател на китайския търговец на дребно с отстъпки Pinduoduo, който стана публичен в САЩ през юли. Други забележителни нови участници в списъка на милиардерите са Daniel Ek и Spotify; Kind Bar на Даниел Lubetzky и козметиката-чудо на Кайли Дженър, който е най-младият милиардер в света - едва на 21-годишна възраст.

Кои са най-богатите хора в света?

Джеф Безос - възраст: 55

Богатството му е £ 86.8 милиарда и живее в Сиатъл, Вашингтон.

Известен е като основател на Amazon.

Семейство: разведен със съпругата Макензи Безос и с четири деца.

Образование: Бакалавър по изкуства / науки, Принстънския университет

Джеф Безос притежава 16% от Amazon, която в момента е най-голямата световна интернет компания по приходи. Като най-богатият човек в света, той заяви, че може да финансира здравния бюджет на Етиопия само с 1% от очакваното богатство от 87 милиарда паунда. Г-н Безос основава Amazon през 1994 г., една година след като се жени за съпругата си - писателката Макензи Безос. Те се срещнали, докато работели в хедж фонд DE Shaw в Ню Йорк и двойката по-късно се преместила в Сиатъл, където Безос започнал своя бизнес в гаража си. Сега обаче той е изправен пред най-скъпия развод в историята, след като разкри, че ще се раздели с г-жа Безос след 25 години брак.

Бил Гейтс - възраст: 63

Бил и Мелинда Гейтс управляват фондация, която инвестира в проекти за здраве и бедност

Богатство: £ 69.8 милиарда

Живее в Медина, Вашингтон

Известен за: съосновател на Microsoft

Семейство: Женен за Мелинда Гейтс, три деца

Образование: Харвардски университет (отпаднал)

Бил Гейтс основава софтуерната компания Microsoft с Пол Алън през 1976 г., но сега притежава само 1% от акциите си. Въпреки това, той остава член на борда и е дарил акции на Microsoft на стойност £ 28 млрд. на фондацията Бил и Мелинда Гейтс, най-голямата частна благотворителна фондация в света, която председателства с жена си. Той инвестира в проекти в областта на здравеопазването и бедността - и сред неговите настоящи интереси е работата с Ротари Интернешънъл за премахване на детския паралич.

Уорън Бъфет - възраст: 88

Богатство: £ 65.1 милиарда

Живее в Омаха, Небраска.

Известен за: холдинговата компания Berkshire Hathaway

Семейство: Женен за Астрид Менкс, три деца

Образование: Университета в Небраска, Линкълн и Колумбийския университет

Уорън Бъфет прави парите си чрез изключително успешни инвестиции, които го правят известен като "Оракула на Омаха". Той управлява Berkshire Hathaway, който притежава повече от 60 фирми, включително застраховател Geico и производител на батерии Duracell. Г-н Buffett обеща да раздаде повече от 99% от богатството си - и досега е дарил 27 млрд. паунда.

Бернар Арно - възраст: 69

Богатство: £ 55.8 милиарда

Живее в Париж, Франция

Известен с: LVMH - собственик на луксозни марки, включително Louis Vuitton и Moët

Семейство: Женен за Елен Мерсие, пет деца

Образование: Ecole Polytechnique de Paris

Бернар Арно е ръководител на LVMH, най-голямата компания за луксозни стоки в света, която включва Louis Vuitton, Dior, шампанското Moët & Chandon и коняка Hennessy. Той държи 70 марки и е най-богатият човек в модата - и във Франция. Г-н Арно е женен за Хелена Мерсие, концертна пианистка, за която се твърди, че е ухажвана от Шопен и други класически композитори.

Марк Зукърбърг - възраст: 34

Богатство: £ 55 милиарда

Живее в Пало Алто, Калифорния

Известен с Facebook

Семейство: Женен за Присила Чан, две деца

Образование: Харвардски университет (отпаднал)

Марк Зукърбърг  стартира Facebook със своите приятели от колежа, докато е бил в Харвардския университет през 2004 г. и все още е изпълнителен директор на гиганта в социалните медии. Той е основан, когато той е само на 19 като мрежа за ученици, за да сравняват хората от класовете си. Първото публично предлагане на Facebook беше през 2012 г., в най-горещо очакваната продажба на акции от Google през 2004 г. Подобно на Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг  и съпругата му Присила Чан обещаха да раздадат 99% от техния дял във Facebook. 

Амансио Ортега - възраст: 82

Богатство: £ 54.3 милиарда

Живее в Ла Коруна, Испания

Известен за: модният бранд Зара

Семейство: Женен за Флора Перес Маркоте, три деца

Образование: Напуснал училище на 14 години

82-годишният испански бизнес магнат е основател на модната група Inditex, която включва любимата марка Zara. Неговата компания също има марки, включително Massimo Dutti и Pull & Bear, с около 7500 магазина по целия свят. Г-н Ортега, който е най-богатият търговец на дребно в света, също инвестира сериозно в недвижими имоти в Лондон, Мадрид и Ню Йорк.

Карлос Слим Хелу - възраст: 78

Богатство: £ 52 милиарда

Живее в Мексико Сити, Мексико

Известен за: America Movil

Семейство: овдовял от Soumaya Domit, шест деца

Образование: Национален автономен университет на Мексико

Мексиканският бизнес магнат е бил най-богатият човек в света от 2010 до 2015 г. Той е направил богатството си от закупуване на мексикански компании и представлява 40% от обявите на мексиканската фондова борса. Той и семейството му контролират Америка Мовил, най-голямата компания за мобилни телекомуникации в Латинска Америка. Той има музей в Мексико Сити, посветен на огромната си колекция от произведения на изкуството, проектирана от зет му.

Виж как шансовете да бъдат и на твоя страна, управлявайки разумно парите си с кредитната карта AXI Card, която ти дава възможност за повече гъвкавост при личните ти финанси.