Кои са най-скъпите страни за живот?

Компанията МуувХъб, една от най-големите компании, специализирана в услуги по международно преместване и логистика, е направила свое проучване, с цел да класира кои са най-скъпите за живеене страни в света.

Основните показатели, чрез които са измерили цената на живота във всяка една от страните са разходите за живот. Такива са например цените на хранителните продукти, транспорта, сметките, ресторантите и наемите.

В последствие на всяка една от страните е поставен индекс, по подобие на този на Ню Йорк. На Ню Йорк е поставен индекс 100, като един изключително скъп град, т.е. ако някоя държава в следващите редове има по-висок индекс от 100, това означава, че там е по-скъпо от Ню Йорк. Съответно, ако е по-евтино, индекса ще е под тази цифра.

И за да ти е още по-ясно как е образувана класацията, ще допълним, че на Англия, общият индекс е 51, което я прави 29-тата най-скъпа страна за живеене.

А ето я и самата класация, като започваме от 20-то място и се придвижваме към челните позиции:

20. Гана – 53.89

Гана е една от най-проспериращите икономики в Африка. Това се е отразило и на стандарта на живот там и я прави най-скъпата за живеене държава на континента.

20. Италия – 53.89

Италия дели 20-то място с Гана. Разхода за живот на ботуша е по-висок дори и от този на двете най-големи икономики в еврозоната, а именно Германия и Франция.

19. Израел – 54.11

Ако сравним Израел с останалите икономики в региона, като Кувейт и Обединени Арабски Емирства, то там разхода за живот изглежда сравнително нисък и приемлив. Но въпреки това с индекс от 54.11 държавата се нарежда на 19-то място в света.

18. Кувейт – 57.31

Интересно е да се каже, че валутата на Кувейт е една от най-силните валути в света.

17. Япония – 57.62

Въпреки , че през последните години Японската икономика преживя лека стагнация, тя все още си остава една от световните енергийни централи, и това се отразява и на цената на живот там.

16. Нова Зеландия – 58.26

Високата цена на живота там се обуславя от факта, че страната внася по-голямата част от благата и стоките си.

15. САЩ – 58.59

Ню Йорк може да се е превърнал в отправна точка за изследването на МуувХъб със своят индекс 100, но САЩ като държава е значително по-евтина за живот. Макар че в големите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис цената на живота е много висока, то в обикновените градове и малките градчета, нещата са съвсем различни.

14. Ирландия – 59.56

Откакто беше гласуван Брекзит, Ирландия е залята от молби за паспорти на английски граждани, които искат да напуснат Англия. Но ако се случи така, че те се преместят да живеят в Ирландия, ще се озоват в по-скъпа държава от собствената им.

13. Дания – 60.01

Дания е най-задлъжнялата страна в Европа, що се отнася до жителите й. Средното ниво на задлъжнялост на домакинство е 265% от месечния доход, по данни на Евростат. Това не е изненадващо предвид разхода за живеене в държавата.

12. Австралия – 62.39

По подобие на най-близкият си съсед Нова Зеландия, повечето от стоките в Австралия са внос. Това разбира се повишава драстично цената на живот там.

11. Американски Вирджински Острови - 62.56

Може живота там да изглежда идилично, но практически е много трудно и скъпо да живееш на тези острови. По подобие на своята „държава- майка“ САЩ, този рай е скъп за обитаване.

10. Люксембург – 64.18

Освен ,че Люксембург се е насочил скоростно към челните места за най-богата националност, същата държава се нарежда и сред първите 10 държави, в които разхода за живот е най-висок.

9. Катар – 68.06

Държавата „внася“ висококвалифицирани кадри от чужбина с изключително конкурентни заплати. Но по-голямата част от заплатите им бива „изядена“ от високият стандарт на живот там.  

8. Обедини Арабски Емирства – 68.39

Освен ,че са популярни като дома на богатите и известните, градове като Дубай и Абу Даби са изключително скъпи.

7. Бахамите – 73.63

Карибската островна държава се сблъсква със същият проблем, като много други такива. Трябва да внася голяма част от благата си и това изключително оскъпява живота там.

6. Норвегия – 74.47

Скандинавските държави са изключително скъпи за живот. Норвегия не прави изключение от правилото. Пример за цените там е наема на един едностаен апартамент – средно около 925 паунда.

5. Сингапур – 76.57

Според един от най-популярните новинарски блогове в Сингапур, едно кенче бира там струва 8.50 паунда.

4. Исландия – 80.47

Предвид климатичните условия в Исландия, един от основните източници на продукти за ежедневието е вноса им.

3. Хонконг – 81.93

Хонконг е много много скъп и изключително пренаселен. Апартаментите са микроскопични и скъпи.

2. Швейцария – 90.68

Швейцария обикновено е на челните места в класациите за най-добро място за живеене по света, благодарение на инфраструктурата си, перфектната здравна система и чистия въздух. Но всяко хубаво нещо има своята цена. Така Швейцария се нарежда на първо място като най-скъпото място за живеене в Европа.

1. Бермудски острови – 126.34

Данъчното убежище в Атлантическия океан с име Бермудските острови е официално най-скъпото място за живеене на планетата. А столицата Хамилтън е най-скъпият за живеене град.