Кои са страните с най-сигурни банки в света?

В днешната статия ще обърнем внимание на този въпрос, който е от особено голямо значение за хората, пътуващи често по света по професионални или лични съображения. Банковата стабилност безспорно е една от най-важните характеристики за цялостното състояние, в което се намира дадена страна. В този смисъл може да се предположи, че държавите, излъчващи устойчив икономически просперитет и осигуряващи на населението в тях висока степен на благоденствие, се отличават и с най-сигурни банки. Дали това твърдение е напълно вярно, ще видим в следващите редове. При всички случаи обаче в списъка на страните с най-стабилни банкови системи в света се срещат и някои изненади. И така, нека да започнем с разглеждането и анализа на първенците в тази категория.

Финландия – когато става въпрос за стабилност и икономическо благоденствие, определено скандинавските страни са една от първите точки, към които се насочва погледът ни. А в случая на Финландия тази стабилност се пренася и върху банковата система на страната. Роля за подобно постижение обаче изиграват и някои други фактори. По принцип в банковия сектор на Финландия доминират кооперативните и спестовните банки. Това са типове банки, които се отличават със сравнително нисък риск на вложенията. Очевидно такова разпределение в комбинация с икономически просперитет и финансова устойчивост водят до възможно най-високата степен на сигурност в банковия сектор.

Република Южна Африка (ЮАР) – определено една от изненадите в класацията, макар и икономическият и финансов подем на ЮАР през последните години да е добре известен. Как обаче е постигната толкова висока банкова сигурност, съпоставима с тази на най-добре развитите и уредени страни в световен мащаб? До голяма степен успехът се дължи на доказаната стабилност на „Голямата четворка“. Или с други думи, това са четирите банки, които притежават изключителна доминация в сектора -  „Standard Bank“, „FirstRand Bank“, „Nedbank“ и „Barclays Africa“. Със своето успешно управление и устойчивост във времето тези институции гарантират сигурността на средствата на вложителите, както и на цялата банкова система в страната.

Канада – тук вече изненади няма. От десетилетия канадските банки са считани за източник на стабилност и сигурност. Всъщност за последните 100 години в страната са отчетени единствено два фалита на малки регионални банки, което е повече от изключително постижение. Дори и през 30-те години на миналия век, в периода на Голямата депресия, банковата система в страната е слабо засегната от критичните тенденции. И до днес канадските банки запазват най-висока степен на надеждност и сигурност, което кара и вложители от други части на света да съхраняват парите си в тях.

Нова  Зеландия – още една сигурна дестинация, когато става въпрос за банкови вложения. В продължение на дълги години банковият сектор в тази страна е доминиран от пет големи финансови играча. Въпросните институции поддържат банковата среда спокойна и устойчива на различни външни промени и тенденции. Това позволява на сектора да се развива и разраства, същевременно осигурявайки прилични печалби на вложителите.    

Австралия – моделът на банковата система в Австралия е доста подобен на този в Нова Зеландия. По-голямата част от сектора е под контрола на четири надеждни и устойчиви банки, запазили позициите си през годините. В същото време австралийското законодателство съдържа стриктни регулации за чуждестранните банки на пазара, осигурявайки по този начин висока степен на сигурност и стабилност в сектора.

Хонконг – мястото на Хонконг в тази класация също е напълно логично и закономерно. Попадащ сред водещите финансови центрове, Хонконг е дом на някои от най-големите и сигурни банки в света.

Норвегия – още една скандинавска страна, която е сред тези с най-сигурни банкови системи. Икономиката на Норвегия по принцип е доста зависима от петрола. Поради тази причина през последните години страната премина през редица предизвикателства, свързани с получилите се вълнения на петролните пазари. Въпреки това последствията за нейната банкова система са сравнително малки и тя си остава една от най-стабилните и сигурни такива в световен мащаб.

Сингапур – накрая ще споменем и тази добре развита далекоизточна страна. Подобно на Хонконг, Сингапур също се утвърждава като един от най-големите финансови центрове в света. А това, в комбинация с икономическия подем и благоденствие, гарантира най-висока степен на стабилност и сигурност за банковата система на страната.