Кои са важните тенденции в транспорта?

Какви са тенденциите в транспорта в големите градове и обръща ли се погледът на правителствените организации и безнеса към екологичния транспорт? 

През 2019 г. в голяма част от Европа градовете започнаха постепоено да се насочват към електрически транзитни автобуси и да забраняват дизеловите автомобили от градските центрове. Междувременно автомобилни производители като Ford пуснаха все по-примамливи модели електрически автомобили като новия Mustang Mach-E. А карането на електронни скутери, което може да замести пътуванията с кола и да намали задръстванията, видя безпрецедентен растеж. Да, дори и тук в България.

До момента видяхме сериозно развитие на инфраструктурата за зареждане, което ще задържи електрическите превозни средства и тежкотоварни автомобили тази година. Вредните емисии, причинени от транспорта нарастват и тази година, за четвърта поредна година, продължавайки да представляват най-големия процент от емисиите на въглероден диоксид в Съединените щати.

Тепърва предстоят да се развият няколко пазарни и технологични тенденции, а други транспортни сектори ще узряват и ще намалят разходите. Ето няколко тенденции, които ще ти е интересно да узнаеш:

1. Големите компании започват да купуват повече автопаркове с електрически камиони.

Повече търговци на дребно и спедитори планират големи поръчки на електрически камиони за доставка и дистрибуция на къси разстояния. Amazon изненада всички тази година, когато обяви, че планира да закупи 100 000 микробуса за доставка от стартиращия Rivian, докато UPS, FedEx и DHL са закупили електрически камиони в по-малък брой. Anheuser-Busch направи поръчка за 21 BYD електрически камиона през изминалата година, което изглежда като най-голямата поръчка за електрически камиони от клас 8 в САЩ.

2. Плановете за устойчив градски транспорт идват в Америка и Европа

Докато европейски градове в Западна Европа са водещи по „зелените зони“ и забраните за превозни средства на дизелово гориво, подобни мерки тепърва започват да се предприемат и разглеждат в най-големите градове в Америка, както и в Източна Европа.

През 2003 г.  в Лондон се налага данък срещу задръстванията и тази мярка постига голям успех в намаляването на замърсяването на въздуха и емисиите на парникови газове.

Преди месец Лос Анджелис пък стартира най-агресивните планове за устойчив транспорт, ръководени от САЩ. Управниците на града искат повечето от новите автомобили и всички градски автобуси да бъдат електрически до 2028 г. и активно обмислят как ценообразуването на данъците може да помогне за намаляване на тежкия трафик.

3. Скутерите стават скучни - или пък не?

Карането на скутери се разраства с безпрецедентна скорост в сравнение с други форми на транспорт и много градове започват да ги възприемат като начини да намалят броя на автомобилите и задръстванията. Това се случва и в България. Ако живееш в София, няма как да не забележиш увеличаването на броя скутери през изминалата година и как всъщност те спомагат за по-бързото и лесно придвижване в големия град.

В близките месеци скутерите все повече ще се налагат като ефективно транспортно средство. Хората няма да се оплакват от скутерите, просто ще ги карат. 

4. Съответствие на зареждането на електрически превозни средства с чиста енергия

С нарастването на индустрията за електрически превозни средства и броя на инсталираните зарядни устройства е важно компаниите да се уверят, че електрическите превозни средства се зареждат с чиста електрическа енергия.

В опит да съпостави зареждането на електрически превозни средства с чиста енергия в Калифорния, автомобилния производител BMW си партнира с органичната млечна ферма Straus за инсталиране на биодигестор за метан. Биодигесторът улавя метан от местните кравешки отпадъци и метанът може да бъде преобразуван във възобновяема електроенергия за електропреносната мрежа. BMW има и пилотна програма "ChargeForward" в района на залива Сан Франциско, която дава възможност на водачите на BMW EV да зареждат автомобилите си със слънчева енергия.

5. Комуналните услуги започват да действат при таксуването на EV

Aмериканските комунални услуги започват да предприемат по-активен подход към разполагането, притежаването и управлението на инфраструктурата на електрически превозни средства, като тази тенденция се развива значително през новата година.

Smart Electric Power Alliance (SEPA) наскоро представи доклад, в който се казва, че EV услугите са голяма възможност за комуналните услуги да увеличат ангажираността на клиентите и „да бъдат разглеждани като шампион на положителните промени“. Настъпващата вълна от зарядни станции ще изисква много предварително планиране и координация за комунални услуги, включително разработване на нови инструменти за управление на натоварването, нови бизнес модели, нови модели на тарифи и стратегическо сътрудничество около изграждане на зареждане на електрическя автопарк.

6. Потребителите се събуждат от екологичния недостатък на моменталната доставка

Въглеродните емисии, свързани с доставката на стоки, закупени онлайн, се увеличават бързо, главно поради нарастващата употреба на дизелови двигатели за бързо придвижване на стоки до и в градовете. И много от нас всъщност започват да стават много по-загрижени за това.

Фондът за защита на околната среда наскоро започна кампания за получаване на подписи от загрижени граждани за емисиите и замърсяването на въздуха от бързото предоставяне на електронна търговия. Следващата година те планират да използват своите открития, за да накарат търговците на дребно, да се включат в автопаркове за доставка с електрически превозни средства. Някои търговци на дребно работят отрано по този въпрос, като Etsy и IKEA.

7. Електрическите автопаркове вървят към отворените стандарти

С електрификацията на автопарка предстои бум - компаниите планират стратегически големи депа за зареждане, които могат да зареждат десетки или дори стотици тежкотоварни автомобили.

С развитието на пазара, по-големите енергийни играчи, които продават зареждащи съоръжения, настояват за отворени стандарти и обучават мениджърите на автопарка за предимствата и важността на отворените стандарти.

Как и ти да си в крачка с модерните технологии - във финансовия свят е лесно - просто използвай актуални и ефикасни кредитни инструменти. Кредитна карта AXI Card ще ти е от полза, ако искаш да изградиш добра кредитна история и стабилно финансово бъдеще.