Колко богати са американските президенти?

Знаеш ли колко е заплатата на един президент на САЩ? Всъщност не е толкова голяма, колкото повечето хора предполагат. Годишната президентска заплата е 400 000 долара. Това всъщност е много малко в сравнение с типичната компенсация, дадена на американските изпълнителни директори и ръководители.

Въпреки това много мъже, заели най-високата длъжност в САЩ, изобщо не се нуждаят от въпросната заплата. Президентството отдавна е длъжност, заемана от мъже, които вече са наследили богатства или са ги спечелили, благодарение на кариерата си.

В ранните дни на Америка само бели мъже, притежаващи собственост, могат да гласуват. Следователно само най-заможните участват в американската политика, което означава, че първите президенти са били изключително добре финансово.

С течение на времето ограниченията за гласуване отслабват, регламентите за финансиране на кампаниите се затягат и хората с по-скромен опит започват да се издигат до президентството. Няколко американски президенти, дори са били с не малко дългове, когато са били избрани да заемат една от най-ключовите позиции в света.

Въпреки че всички тези неща са се променили, остава фактът, че мнозинството от президенти са независимо богати и само много малък брой биха могли да бъдат справедливо наречени бедни във всеки един момент от живота им.

Славата и богатството продължават да имат огромно въздействие върху общественото възприятие. Богатството и влиянието, което може да го съпътства, не са загубили значимост. Президентът Доналд Тръмп успява да използва личното си богатство, за да финансира по-голямата част от успешната си политическа кампания.

24/7 Wall Wall разглежда финансите на всеки американски президент - от Джордж Вашингтон до Доналд Тръмп. За целите на сравнението предоставят нетни стойности за всеки президент в текущи долари. Ние ти представяме една извадка от това проучване, която показва нетното богатство на някои от най-видните американски президенти:

Джордж Вашингтон

•  1789-1797 г. (1-ви президент на САЩ)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 587 милиона долара

Неговата плантация във Вирджиния „Маунт Върнън“ се състои от пет отделни ферми на 8 000 декара първокласна земеделска земя, стопанисвана от над 300 роби. Съпругата му Марта Вашингтон наследява значителна част от имуществото от първия си съпруг. Вашингтон прави значително повече от следващите президенти: заплатата му е два процента от общия бюджет на САЩ през 1789 година.

Джон Адамс

• 1797-1801 (2-ри президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 21,3 милиона долара

Адамс получава скромно наследство от баща си. Съпругата му Абигейл Адамс е член на Quincys, престижно семейство от Масачузетс. Адамс притежава красив имот в Куинси, Масачузетс. Имението, известно като „Полето на мира“, обхваща приблизително 40 декара. Имал е и процъфтяваща юридическа практика.

Томас Джеферсън

• 1801-1809 (3-ти президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 236,8 милиона долара

Джеферсън притежава 3000 акра и няколко десетки роби от баща си. „Монтичело“, домът му на плантация от 5000 акра във Вирджиния, е едно от архитектурните чудеса на своето време. Той печели значителни пари на различни политически позиции, преди да стане президент, но е оставен, затънал в дългове към края на живота си.

Джеймс Медисън

• 1809-1817 (4-ти президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 113,3 милиона долара

Мадисън е най-големият собственик на земя в окръг Ориндж, Вирджиния, със земеделски стопанство, състоящо се от 5000 декара и имението „Монпелие“. Печели значителни пари като държавен секретар и президент. Медисън загубва много пари в края на живота си, поради финансов крах на плантацията си.

Джеймс Монро

•  1817-1825 (5-ти президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 30,4 милиона долара

Съпругата на Монро, Елизабет, е дъщеря на богат британски офицер. Той печели значителни пари през осемте си години като президент, но изпада в дългове и е принуден да продаде плантацията си в Хайленд, която включва 3500 декара.

Франклин Делано Рузвелт

• 1933-1945 (32-и президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 66,8 милиона долара

Рузвелт е имал богатство чрез наследяване и брак. Той е собственик на имението „Springwood” с площ от 800 декара, както и имоти в Джорджия, Мейн и Ню Йорк. През 1919 г. майка му трябва да го спаси от финансови затруднения. Прекарва по-голямата част от живота си в зряла възраст на обществена служба.

Хари С. Труман

• 1945-1953 г. (33-ти президент)

• Максимална нетна стойност (в текущи долари): <1 милион долара

Труман е галантьор в Мисури и изпада в дългове, когато се занимава с него. Той служи 18 години във Вашингтон, D.C. Въпреки скромните си доходи, той успява да спести част от президентската си заплата. Дълговете на Труман предизвикват двойно увеличение на президентската заплата. Той е и първият получател на Medicare в историята.

Джон Фицджералд Кенеди

• 1961-1963 г. (35-и президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 1,1 милиарда долара

Родена в голямо богатство, съпругата на Кенеди е нефтена наследница. Баща му е един от най-богатите мъже в Америка и е първият председател на SEC. Почти всички приходи и собственост на JFK идват от доверие, споделено с други членове на семейството.

Джордж Хърбърт Уокър Буш

• 1989-1993 г. (41-ви президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 26,3 милиона долара

Като част от богатото и могъщо семейство Буш, Джордж Буш винаги е бил финансово добре. Буш прави първоначалното си богатство, управлявайки офшорна компания за сондиране на петрол и сега притежава имоти на стойност милиони долари, включително имение в Кенебънкпорт, Мейн, за което се смята, че струва повече от 5 милиона долара.

Уилям Джеферсън Клинтън

•  1993 - 2001 (42-и президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 75,9 милиона долара

Бил Клинтън не е бил богат преди или дори през времето си в Белия дом, но той и съпругата му Хилъри печелят значителни пари чрез сделки с книги и други подобни. Бил Клинтън получава 15 милиона долара за книгата си "Моят живот", а Хилъри получава аванс от 14 милиона долара за книгата си "Труден избор".

Джордж У. Буш

•  2001-2008 (43-и президент)

• Пикова нетна стойност (в текущи долари): 39,5 милиона долара

Джордж У. Буш е успешен бизнесмен, преди да стане губернатор на Тексас. Той печели милиони в петролната индустрия и дори в един момент е собственик на професионалния отбор по бейзбол Texas Rangers.

Барак Хюсеин Обама

•  2008-2017 г. (44-и президент)

• Максимална нетна стойност (в текущи долари): 40 милиона долара

Трудно е да се знае точно колко богатство всъщност има Барак Обама скоро след като напусна поста си, но със сигурност е финансово добре. Обама и съпругата му Мишел подписват сделка за 65 милиона долара за правата върху мемоара си, но не е ясно колко от тези пари са получили, ако има такива. Бившите президенти често правят шест цифрени суми за платени речи и тъй като Обама е известен като голям оратор, много организации вероятно се подреждат за услугите му. Докато нетната стойност на Обама е малко неясна, тя със сигурност ще продължи да се покачва. Американският университет изчислява, че семейството му може да спечели до 242 милиона долара през следващите години.

Доналд Джон Тръмп

• 2017- (45-ти президент)

• Пикова нетна стойност: 3,1 милиарда долара

Настоящият президент на Америка също е и най-богатият досега. Доналд Тръмп поема компанията на баща си за недвижими имоти и я превръща в огромен успех. Чрез своята компания Тръмп притежава недвижими имоти и голф игрища на стойност милиарди долари в САЩ и в чужбина.

Как и ти да изградиш своята финансова стабилност - разбери, като кандидатстваш за кредитна карта AXI Card.