Кой е следващият Илън Мъск?

Всички сме чували за Илън Мъск - един от най-известните и амбициозни предприемачи. Той е известен с поетите рискове, но и с грандиозните успехи, които са свързани с уникални по рода си проекти.

Много хора се мотивират от вдъхновяващата история на Илън Мъск и му подражават, опитвайки се да превърнат света в едно по-добро и по-технологично място.

Има някои личности обаче, които вървят по правилните стъпки и често са наричани “следващия Илън Мъск”. Един от тях е Ийстън Лакапел, който е натоварен с подобни високи очаквания едва на 23 години.

Лакапел не е обикновен предприемач. Изобретателят се опитва да направи протезните устройства по-достъпни, използвайки 3D печат и вече постига впечатляващ напредък.

Лакапел винаги е обичал да се занимава с електроника. Израствайки в дълбоката провинция на Колорадо, той се научил на основите на роботиката, използвайки YouTube и експертите по Skyping по целия свят. На 14-годишна възраст той изгражда първата си роботизирана ръка, използвайки ЛЕГО, риболовен проводник и електрически тръби.

За 16-ия си рожден ден Ийстън Лакапел получава 3D принтер, който "дава възможност за един нов свят на творчество", казва той на CNBC Make It. Тийнейджърът отпечатва роботизирана ръка, задвижва я с моторче за авточистачки и я предлага на Държавния научен панаир на Колорадо за 2012 г.

По време на публичното презентиране на панаира на науката, Лакапел забеляза момиче, което заглежда неговия проект. "Тя беше съсредоточена върху толкова много малки детайли и това ми хвана окото", казва той. - Разбрах, че й липсваше дясната ръка и носеше протезно устройство. Това беше първият път, когато наистина видях протезно устройство и наистина можех да говоря с човек с ампутиран крайник. "

Протезата на момичето не представлява нищо особено, но все пак струвала състояние: $ 80 000. Това научил LaChappelle, след като разговарял с родителите й. Докато момичето расте, семейството й ще похарчи стотици хиляди долари, за да продължи да заменя устройството.

"Това е като да се наложи да си купувате чифт обувки от 80 000 долара", казва Лакапел. Това мотивира младия изобретател наистина да се амбицира и да вложи повече усилия. Усилия, които да улеснят хората, използващи протези.

Спалнята на предприемача става " лаборатория с легло в ъгъла", казва той, където работи за превръщането на своя прототип в практично и достъпно устройство. "В един момент имах три, триизмерни принтера, които работят 24-7. Имах основно бюро, където създавах софтуер. Имах производствена пейка, където използвах електрически инструменти като триони, мелници и тренировки.” - казва Лакапел.

По-късно през 2012 г. той носи същата роботизирана ръка на Международния панаир на науката и технологиите, най-големият международен научен конкурс в света, и заема второ място в инженерната категория. "Това ме постави на много различни радари", казва „следващият Илън Мъск“.

Той започва да пътува по света за ангажименти и е поканен да си сътрудничи с НАСА, за да работи по "Робонаут" - хуманоиден робот, проектиран да работи заедно с хората в космоса. Дори получава покана в Белия дом, заедно с други млади изобретатели и показва своя проект на тогавашния президент Барак Обама.

През 2014 г. най-продаваният автор и бизнес стратег, Тони Робинс забеляза младия Лакапел.

"Аз го извиках, имах един разговор с него и осъзнах, че е един от най-умните хора в света на технологиите", казва Робинс. - Това е следващият Илън Мъск”.

По това време Ийстън Лакапел е на 17 години и е на път да завърши гимназия. "Това беше наистина голям момент за мен", казва той. "Опитвах се да реша дали да отида в колеж или опитам да стартирам компания и да я финансирам самостоятелно? Да отида ли да намеря рисков капитал?”

Телефонният разговор с Робинс, който искал да бъде партньор с него, прави решението на момчето по-лесно: Лакапел решава да не кандидатства за колеж, а да продължи изграждането на роботизирани протези. Той започва своята компания "Unlimited Tomorrow" с Робинс през февруари 2014 г.

Стратегът осигурява инвестиции, наставничество и напътствия.

Освен че е свързан с Робинс, който е инвестирал 150 000 долара в компанията, Лакапел си партнира с големи индустриални играчи като Microsoft, софтуерната компания Dassault Systèmes и Arrow Electronics, които помагат да се подобри продуктът.

Днес Unlimited Tomorrow се оценява на 10 милиона долара, Ийстън Лакапел е главен изпълнителен директор и има седем служители.

През юни 2017 г. той поставя първата роботизирана ръка на компанията си на 10-годишно момиче на име Момо, което живее във Флорида и е родено без дясна ръка. Сканирането помага на Лакапел да направи устройството огледален образ на лявата ръка, надолу до дължината и ширината на пръста. Тъй като устройствата са отпечатани в цветен 3D цвят, роботизираната ръка дори съвпада с цвета на кожата.

Това е една от многото вдъхновяващи истории на личности, развили правилно потенциала си и превърнали усилията си в нещо запомнящо се. Всеки може да има този шанс - както да промени света, така и да промени към по-добро собствения си живот. А изграждането на добра кредитна история е един от ключовите фактори за подобряване на финансово положение. Затова кредитна карта AXI CARD ти предлага страхотни условия, изгодни предимства и улеснение да разполагаш винаги с пари за спешни случаи,