Кредитните термини, които предприемачите трябва да знаят

Ако току-що си започнал проучването си за финансиране на бизнес, вероятно си затънал до уши в непознати термини, които рядко срещаш във всекидневието. Разбира се, светът на финансите и предприемачеството е пълен с недотам позната терминология и думи, които не всеки използва в ежедневието си. И това понякога е достатъчно, за да накара дори най-нахъсания предприемач да се почувства замаян от непозната и сложна информация. Добър съвет е да не продължаваш проучванията на пазара преди да прегледаш няколко от съществените термини, които трябва задължително да знаеш. Въпросните термини са важни, за да вземаш информирано решение за финансирането на бизнеса си. Ето някои от кредитните термини, които всеки предприемач е добре да знае:

1. Срочен заем

Срочните заеми са пари, които плащаш, плюс лихви за определен период от време. Традиционните срочни заеми обикновено предлагат по-дълги срокове за изплащане и по-ниски месечни плащания в сравнение с краткосрочните заеми и други форми на “аварийно” финансиране.

Осигуряването на срочен заем обаче изисква висока степен на кредитоспособност от страна на твоя бизнес. Ако твоят бизнес е много “млад”, има малка кредитна история или представлява друг вид риск за дадения кредитор, може да ти е трудно да си осигуриш срочен заем от традиционен заемодател.

3. Кредитна линия.

Друг популярен кредитен продукт, който кредиторът може да предложи, е бизнес кредитна линия. Този вид финансиране предоставя на кредитополучателя револвиращ кредит, който ти позволява да заемаш и да изплащаш обратно тази сума, взета назаем отново и отново, подобно на кредитна карта. За разлика от заем, кредитната линия ти предлага капитал според нуждите ти и ще плащаш само лихви за това, което изтеглиш от нея.

4. Годишен процент на разходите

Годишният процент на разходите, или ГПР, на практика е годишната стойност на разходите по кредита ти. ГПР се цитира като процент, подобно на лихвен процент, но дава доста по-точна представа за това, което ще ти струва заемът. В допълнение към дължимите лихви, годишният процент на разходите включва и всички такси за иницииране, такси за закриване, такси за документация и др. ГПР зависи от търсения от теб кредитен продукт и от кредитната институция и правилата й.

5. Отчет за доходите.

Отчетът за доходите представя подробно нетния доход, приходите и разходите на бизнеса ти за определен период - тримесечие или година. Ще срещнеш този термин, когато попълваш заявката си за заем. Това е един от най-важните компоненти на твоята кандидатура. Също така може да срещнеш този термин и като "отчет за печалбите и загубите".

Този документ илюстрира финансовото “здравословно” състояние на твоята фирма и какъв потенциал има като надежден получател на кредит. Можеш да изготвиш изявлението си сам или с помощта на счетоводител. Отчетите за доходите идват със собствен набор от термини, затова ти помага да се запознаеш с техния речник преди да се гмурнеш в дълбоките води на кредитите и финансите.

6. Обезпечение.

Обезпечението описва всеки актив, който залагаш на заемодателя, за да си осигуриш заем. Това може да включва недвижими имоти, оборудване, вземания, инвентар - всичко, което кредиторът би могъл да ликвидира, ако не си изпълнил задълженията си. Обезпечението минимизира риска за твоя кредитор, ако не успееш да изпълниш всички договорени условия по сделката.

Ако обмисляш гарантиран заем, очаквай да предоставиш обезпечение, когато кандидатстваш. Има и необезпечени кредити, които обикновено са с по-малко строги кредитни изисквания, но и с по-високи лихвени проценти.

7. Лична гаранция.

Ако приемаш лична гаранция при сключване на заем, ти се ангажираш да бъдеш лично отговорен за дълга си в случай на неизпълнение. За разлика от обезпечението, този вид защита позволява на заемодателя да конфискува лични активи, ако не можеш да изплатиш кредита си - активи като твоя пенсионен фонд, личната ти кола или собствената ти къща.

Личните гаранции могат да бъдат неясно или объркващо формулирани, така че най-добре е да се консултираш с юридически специалист преди да приемеш заем с лична гаранция.

8. Коефициент за покритие на обслужването на дълга.

Коефициентът на покритие на дълг е съотношението на наличните парични средства за обслужването на дълга, което включва плащания по главница, лихви и лизинг. Тя се изчислява чрез разделяне на паричния поток на предприятието (по-конкретно, нетния оперативен доход) от плащанията по обслужването на дълга (плащания по заеми и лизингови договори).

Какво друго ще е важно да знаеш, за да стартираш успешно малък бизнес? Че най-добрият ти и надежден помощник винаги може да бъде една кредитна карта. AXI Card е пластиката, която ще ти осигури финансови средства, перфектно обслужване и персонален онлайн акаунт, за да следиш всички плащания, които правиш.