Любимите винени изби в България

Днес е един от най-известните празници у нас - Трифон Зарезан. И докато някои ще го комбинират с Деня на влюбените, ние ще ти дадем малко любопитна информация за любимите червени вина. Защото накъде без тях, когато празнуваме 14-ти февруари?

В този текст сме описали някои от възхитителните винарски изби в България, които си заслужават да бъдат посетени. Ако се чудиш на какъв туризъм да ходиш тази година, то винения определено ще бъде незабравимо изживяване. Ето и някои свежи идеи, които да имаш предвид:

В нашата страна са регистрирани над 260 винарски изби, като в България има над 600 хил. декара лозя.

Винарска изба „Едоардо Миролио“

Избата е собственост на италианския бизнесмен Едоардо Миролио и се намира на хълмиста местност край село Еленово, на 15 км от Нова Загора. Към модерната винарна има и луксозен бутиков хотел, който носи името „Соли Инвикто“. Стаите носят имена на различни сортове вино, отглеждани у нас.

Освен дегустации на местни вина, гурме кухня и пълен релакс, мястото предлага и различни забавления.

Винарски комплекс „Седем поколения“

Това е малка бутикова винарна на 30 км от Русе – в землището на село Мечка. Избата и намиращият се до нея хотел са разположени на хълмиста местност, от която се открива уникална панорама към Дунав и румънския бряг. За разлика от други места по брега на Дунав, тук няма никакви прегради, които да закриват панорамата.

Винарната произвежда лимитирани серии червено вино и розе. Това е може би единствената изба в България, която не произвежда бяло вино.

Винарска изба „Мидалидаре Естейт“

Интересна е атмосферата, която изпълва чирпанското село Могилово, където е разположена избата. На площ от няколко десетки декара са разположени лозови масиви от почти всички известни сортове, а в центъра се намира една от най-модерните винарски изби в България.

Към избите има и модерен спа център с голям басейн, джакузи, няколко вида сауни, турска баня и зала за винотерапия. В по-малката винарна има уютна къща за гости, която разполага с 4 двойни стаи.

Към винарната има изграден музей на виното, който включва етнографска експозиция.

Комплекс „Старосел“

Както сега, така и в древността районът около село Старосел се е славил с първокачествени лозя. Край Старосел се намира едно от най-големите струпвания на тракийски могили  - техният брой е над 300, като по-голяма част от тях все още не са проучени. На 30-тина метра от храма на Ситалк е открита древна „винарна“. Всичко това кара учените да отъждествяват храма на Ситалк с древното светилище на Дионис, което историци и археолози търсят безуспешно повече от 150 години.

Комплекс „Старосел“ включва едноименната винарна и луксозен спа хотел. Предлагат се винени турове с дегустации на отбрани вина.

Винарска изба „Вила Юстина“

Намира се в пазарджишкото село Устина, в район с висока концентрация на винарни. Лозовите масиви се простират на площ от 400 декара в хълмиста местност над селото, която официално е наречена „парк-лозе“. На самия връх на лозовия парк се издига наблюдателна кула, която напомня за средновековните замъци в Италия.

Винарната разполага със собствен малък язовир, който предлага отлични условия за риболов. В съседство с него има мини зоопарк.

Винарска изба Uva Nestrum

Ултрамодерният комплекс, отворил врати в средата на 2016 край Гоце Делчев, съчетава бутикова винарна и луксозен SPA хотел. Това е единствената винарска изба по поречието на река Места – район, който доскоро бе напълно далечен за винопроизводството. На този етап избата произвежда само червени вина и розе с марка Uva Nestrum. Те са в лимитирани серии и не се продават в търговската мрежа в страната. Могат да бъдат закупени само на място.

Една от атракциите, които се предлагат в комплекса, е винотерапията. Тя се провежда в дървени вани, които изглеждат като бъчви. Тялото се потапя в разтвор с гроздов екстракт, който има силни лечебни свойства. На разположение в комплекса са външен и вътрешен басейн, солена зала за релакс, хамам, сауна, парна баня, фитнес, студия за масажи и козметика.

И докато вече размишляваш къде да е следващата ти почивка, ето и още любопитни данни за вината - а именно които са най-скъпите червени вина в света:

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 - $500 000

Най-скъпо продаденото вино не е направено в Италия или Франция, а в Оуквил, Калифорния, САЩ. Благодарение на малкото произведени количества, виното става култово. През 2000 г. бутилка от виното е продадена на благотворителен търг за 500 000 долара. Нефилтрирано при бутилирането, виното отлежава в нова дъбова бъчва и е тъмно лилаво на цвят. Има аромат на черен френски касис и нотки на дъб.

Другото вино, което води в класацията е Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945 - $310 700

Това вино е продукт на най-богатото семейство на земята. Идва от лозята на Натаниел Ротшийлд, който купува имота през 1853 г. Днес тези вина са сред най-ценните в света. „V” на етикета от 1945 г. показва победата на съюзническите сили във Втората световна война и това се смята за една от най-добрите реколти на миналия век. Докато една стандартна бутилка от 750 мл е с цена от 310 700 долара, чаша от нея ще струва около 8 631 долара. Има аромат на мента, сух зелен мъх, ванилия и сухи борови иглички, а небцето усеща суха почва, малини и сладки сушени череши.

Как да се поглезиш с подобна божествена напитка? Кредитна карта AXI Card може да ти помогне.