Любопитни факти за жените и парите

През последните 100 години отношението на жените към парите и на обществото към жените по отношение на парите претърпя истинска революция. В този материал ще засегнем някои интересни факти за историята на финансовите права на жените, съвременната статистика, свързана с жените и парите, и защо подобряването на финансовата грамотност на жените е мисия №1 на семейните финанси.

Въпреки че днес има безкрайна дискусия относно разликата в заплащането между половете, еволюцията  във финансовите печалби на жените през последните 100 години е завидна. Еволюцията дори не е толкова в печалбата, колкото в знанието, грамотността и увереността, които водят до увеличение на заплащането на жените.

Кратка история на жените и парите

Както знаеш, преди нашето общество е било патриархално. Жените не са можели пряко да наследяват имущество. Всяко имущество, което са притежавали, веднага е било прехвърляно на съпрузите при сключване на брак. В САЩ до края на 1800 г. отделните щати приемат актове и закони за имуществото на жените. Тези закони са предоставили права на жените да имат право да печелят и запазват собствения си доход, а не да бъдат принуждавани да го предават на съпрузите си.

Но дори и след като получили правото да гласуват с ратифицирането на 19-та поправка през 1920 г., много жени в Съединените щати все още не са можели да имат собствена банкова сметка. През 60-те години на миналия век американските жени са се нуждаели от разрешението на съпруга си да открият банкова сметка от свое име.

През 1974 г. Конгресът приема Закон за равни възможности за кредит. Това слага край на кредитната дискриминация не само по раса, но и спрямо жените. Преди това самотна жена не е можела да получи заем, независимо от нейното ниво на доходи - трябвало е да доведе мъж, който да я подписва съвместно.

От векове на жените се е казвало, че финансите са мъжки свят. Едва през миналия век законите започват да се променят и едва през последните 50 години, жените наистина са получили достъп до всички финансови продукти.

Някои статистики за жените и парите днес:

Жените получават по-малко пари

В САЩ жените обикновено получават 0,80 долара за всеки долар, платен на мъжете. Това е известно като разлика в заплатите между половете. Не се дължи изцяло на дискриминацията, въпреки че определено и това играе роля. Причините за разликата в заплатите между половете са трипластови, според някои специалисти.

Първо се случва професионална сегрегация. Мъжете и жените обикновено се разпределят неравномерно в различните индустрии и професии. Индустриите и секторите, доминирани от мъже, обикновено са пропорционални като размер и заетост на отраслите и секторите, в които преобладават жените.

На следващо място,  жените статистически си взимат повече почивки. Жените са далеч по-склонни от мъжете да си вземат почивки, за да се грижат за деца или членове на семейството по време на кариерата си. Това намалява общите им доходи през целия им живот и натрупаните им години стаж.

Смята се, че тези два фактора водят до голяма част от разликата в заплащането на половете. При контрола за избор на работа и квалификация, разликата в заплащането между половете се затваря до 0,98 долара, спечелени от жените за всеки долар, платен на мъжете.

И накрая, остават дискриминацията и пристрастията. Как изследователите знаят това? Защото дори когато се отчитат всички други различия - избор на работа, ниво на образование, време за безработица, възраст, семейно положение и други, все още има статистически значима разлика в това, какво се плаща на жените спрямо мъжете.

Но интересен факт е, че жените спестяват повече от мъжете.

Въпреки че жените може да получават по-малко заплати от мъжете, добрата новина е, че жените умеят да спестяват повече, поне като процент от доходите си. Според проучване от 2017 г. на клиентите на Fidelity Investments, жените са спестили 9,0% от своите заплати в пенсионните сметки на работното място срещу 8,6% за мъжете.

Друг факт е, че жените са по-добри инвеститори от мъжете.

Същото проучване на Fidelity, цитирано по-горе, установява, че жените се представят по-добре от мъжете с 40 базисни пункта, или 0,4%, когато става дума за инвестиране. Макар че жените вероятно поемат по-малък риск, когато инвестират, той е по-внимателно обмислен и балансиран. Жените са склонни да бъдат по-дългосрочни, по-консервативни инвеститори.

Ако и ти се интересуваш от спестявания и подобряване на финансовото си състояние, кредитна карта AXI Card е инструментът, на който можеш да разчиташ.