Най-влиятелните предприемачи говорят: кои са тайните на бизнес успеха?

Съвременният бизнес свят е изключително сложен и носи постоянни предизвикателства за участниците в него. Как да спечеля потребителското доверие, има ли начин да повиша ефективността на служителите в офиса, възможно ли е да уловя достатъчно рано пазарните тенденции, за да спечеля решаващо предимство пред конкурентите – вероятно това са част от въпросите, които си задава всеки млад и амбициозен бизнесмен. Еднозначен отговор на тези въпроси няма, но все пак винаги можем да се поучим от практиката на успелите в бизнес сферата. В следващите редове ще изведем мненията на някои от най-влиятелните предприемачи в световен мащаб за това кои са тайните и факторите, отвеждащи те към бизнес успеха:

„Твоите най-недоволни клиенти всъщност са най-добрият източник на знания за теб“ (Бил Гейтс) -  според създателя на Microsoft Бил Гейтс важно за успеха на един бизнес е непрекъснато да се търси обратната връзка с потребителите. Американският предприемач смята, че най-полезният източник на обратна връзка са именно недоволните клиенти. Те ще ти дадат по-различен поглед към нещата и ще ти помогнат да разбереш още какви подобрения би могъл да направиш, за да повишиш добавената стойност на своите продукти и услуги. Така че не приемай всяка критика като атака срещу себе си и своя бизнес, а по-скоро се старай да извличаш поуки от нея, за да бъдеш още по-добър и успешен в бъдеще. 

„Търси хора, които искат да променят света“ (Марк Бениоф) – у нас амбицията на работното място за съжаление често се бърка с арогантност и прекалено високо самочувствие. В световен мащаб обаче нещата стоят по съвсем различен начин – търсят се амбициозни хора, които вярват в способността си да генерират идеи и да бъдат полезни както на компанията, така и на обществото като цяло. Подобна е философията и на Марк Бениоф, изпълнителен директор на Salesforce. Според него това, че човек притежава дадено образование или квалификация само по себе си не значи абсолютно нищо. Бениоф признава, че търси служители, които имат два типа характеристики. От една страна е нужно те да вярват в ценностите и идеалите на съответната компания, за да изградят силна връзка с нея в рамките на работния процес, а от друга – да имат желание за непрекъснато развитие и усъвършенстване, и смелост да предлагат (и реализират) собствени идеи и проекти.  

„Залагай на простата организация на бизнеса и минималната йерархия“ (Карлос Слим) – мексиканският милиардер Карлос Слим обръща внимание на вредите, които прекалено сложната йерархична структура носи на бизнеса. Според него колкото повече йерархични нива има в дадена фирма, толкова по-трудно става да се реагира бързо и адекватно при възникнал проблем. Освен това неколкократното предаване на дадена информация може да доведе до нейното сериозно изкривяване. Слим препоръчва на младите предприемачи да залагат на минимална йерархия, която позволява на всички служители да работят наистина като едно цяло.    

„Начинът, по който се изкачваш, е по-важен от достигането до върха“ (Ивон Шуинар) – една доста интересна мисъл от Ивон Шуинар, който освен предприемач (и основател на компания ‚Патагония“), е и заклет алпинист и екоактивист. С нея той призовава хората, занимаващи се със собствен бизнес, да не забравят за личните си принципи и ценности, страсти и забавления. Когато наистина обичаш това, което правиш, е много по-лесно да си успешен в него. Така че се захващай с начинания, които са близо до сърцето ти, и периодично се старай да осмисляш дали наистина си поел по правилния път и чувстваш ли се щастлив и доволен от живота.

„Знам, че ако се проваля, няма да съжалявам. Ще съжалявам обаче, ако не съм се опитал.“ (Джеф Безос) – според основателя на Amazon провалите са нещо нормално в живота, защото просто няма как винаги да си сред печелившите. Но е важно тези провали да не те сломяват, а напротив – да ти служат като мотивираща сила за бъдещето. Запазването на позитивния начин на мислене изисква да си представиш, че провалите са просто един вид уроци за теб. Уроци, които рано или късно ще те отведат към успеха, стига да не преставаш да се бориш и да опитваш.  

Е, това са някои от тайните на популярните предприемачи, помогнали им да стигнат до върха. За да тръгнеш по стръмния и непредвидим път на собствения бизнес обаче, първо трябва да си гарантирал своята лична финансова сигурност и спокойствие. Най-прекият път да постигнеш това е посредством кандидатстване за кредитна карта AXI Card. С AXI ще имаш допълнителни средства винаги, когато се нуждаеш. Избери кредитна карта AXI Card – твоят пътеводител към по-добри финансови и житейски перспективи!