Новата данъчна година се задава – какво трябва да знаеш

Докато си правиш планове как да празнуваш Нова Година, бавно, но сигурно се задава новата 2020 г., която идва с не малко данъчни промени. Въпросните промени ще рефлектират на финансите ти, което означава, че трябва да се запознаеш с тях. В тази статия сме събрали сбита информация за някои от най-важните данъчни промени, които ни чакат през новата година.

Данъчните органи обявиха, че през 2020 г. данъчната декларация за физически лица ще може да бъде предварително попълнена. Все още не са ясни подробности, но след промените от края на 2018 г. в законодателството вече е предвидена такава възможност. Тя ще може да се осъществи през 2020 г. за данъчната 2019 г. Фирмите ще могат да попълват допълнителен формуляр за доходите по граждански договори, който ще изпращат в приходната администрация. По този начин от НАП ще разполагат с информацията за платените авансово данъци и декларацията ще се попълва „служебно“ от тях. В случаите, в които лицето има и други доходи – например от наеми или от търговия с ценни книжа, то ще попълва допълнителните суми в съответните полета на данъчната декларация.

Задължението за подаване на декларация всички, които са получавали доходи от хонорари, наеми или друг доход без трудов договор, остава. Декларациите се приемат както онлайн, така и на гише. Трябва да знаеш, че можеш да ползваш отстъпка от 5% (но не повече от 500 лв.), ако задълженията ти бъдат платени до 31 януари.

Друг важен факт, с който трябва да си запознат е крайният срок за деклариране и плащане - срокът отново ще бъде до 30 април. Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП.

Как да ползваш отстъпка при подаване на декларация? Трябва да подадеш декларацията си по електронен път в срок до 31-ви януари 2020 г. и към момента на подаване на декларацията да бъдат платени задълженията ти;

През 2020 г. в определени случаи ще има възможност данъчно задълженото лице да може да подаде годишна данъчна декларация, въпреки че то не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството. Става дума за социални разходи, за които е налице задължение за данък върху разходите, деклариране на възникнала загуба, желание на лицето да декларира суми с характер на скрито разпределение на печалба и други. Същата възможност е въведена и по отношение на случаите на прекратяване с ликвидация.

Като цяло се предвижда намаляване на административната тежест при подаване на декларации. Лица с намалена трудоспособност няма да вадят допълнителни документи от ТЕЛК, за да ги прилагат към годишната данъчна декларация.Това е така, защото НАП вече има достъп до базата данни “Единна информационна система на медицинската експертиза”. Няма да е нужно да се предоставя информация до НАП и от лица, които предоставят награди, освободени от облагане.

Предстои и приравняване на доходите на спортисти и треньори по договори със спортни клубове на такива от трудови правоотношения.

Информация за работодателите:

Работодателите, които за предходната година не са били задължени и не са подали годишна данъчна декларация, но за текущата година желаят да изберат облагане с данък върху разходите на доходите в натура, представляващи разход в натура, ще могат да направят това чрез годишна данъчна декларация.

Промени има и в реда за деклариране и внасяне на корпоративен данък, на данък, удържан при източника, на данък върху разходите и на алтернативен данък в случаите на прекратяване с ликвидация или поради несъстоятелност.

Като цяло посланието на КНСБ към Бюджет 2020 по отношение на данъчната политика е - повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по-висок икономически растеж и съответно намаление на неравенствата.

Напомняме ти и да направиш първи стъпки за стабилността на финансовото ти бъдеще и да планираш използването на кредитни инструменти, с които да подсигуриш личните си финанси. Кандидатствай за кредитна карта AXI Card и при одобрение ще я доставим на адреса ти безплатно.