Покупка на имот от публична продан – какво трябва да знаеш

Кредитна карта AXI Card наистина може да ти помогне да изградиш финансовото си бъдеще. Притежавайки добра кредитна история, имаш по-голям шанс да бъдеш одобрен за кредит от банкова институция, дори когато става въпрос за голям размер заем - като например за автомобил, стартиране на бизнес или дори покупка на жилище. Ако планираш покупка на собствен дом и се оглеждаш на пазара за имоти, то ще е добре да се запознаеш с детайли на публичната продан - или как се извършва покупката на имот от публична продан.

Какво представлява публичната продан?

Имотите, които съдебните изпълнители продават обикновено принадлежат на длъжници за техни дългове по договор. Възможно е и въпросните имоти да са собственост на други лица, които са ги предоставили като гаранция за чужд дълг. Следва съдията изпълнител да направи справка за наличие на други тежести за имота.

След това се прави опис на имота и оценка - определя се началната цена, от която да започне проданта, както и денят и мястото на подаване на наддавателните предложения.

След срок от 7 дни се изготвя обявление за провеждане на публичната продан.

То всъщност се поставя на имота, при съдия изпълнителя, както и в сградата на Районния съд по местонахождението му и в общината.

Оценката на имота се изготвя от вещо лице и началната  цена на имот, изнесен на публична продан е 75% от оценката му.

В самото наддаване после могат да участват както български, така и чуждестранни лица, както и дружества.

Кой няма право да участва в наддаването на имот при публична продан: длъжникът, неговият законен представител, управителите на продаваното имущество, съдебният изпълнител, както и служители от кантората му, съдии, прокурори.

Ако си търсиш имот и си харесаш такъв от публична продан, то може да направиш предложение за неговото закупуване. За участие в търга е необходимо да внесеш 10% от обявената първоначална цена.

Какво друго се подава, заедно с наддавателното  предложение?

  • Декларация за произход на средствата
  • Копие от личната ти карта
  • Вносна бележка за внесена от теб такса за участие в търга

Всички тези документи се слагат в затворен плик и се подават, като самото наддаване продължава един месец или в срок, указан в обявлението.

Съдия изпълнителят трябва да впише в протокол всички подадени предложения. Какво следва? Предложенията се прочитат пред наддавачите и им се отправя запитване, дали имат желание да наддават устно. Като всяко устно наддаване може да е в размер на един задатък.

Купувачът на самия имот става този с направено най-високо наддавателно предложение - съответно съдия изпълнителят го обявява. Важно е, че в седемдневен срок този купувач има задължението да внесе по сметка на съдия изпълнителя предложената си цена, като се приспаднат дадените първоначално 10%.

Ако ти си купувач и не внесеш в срок сумата, съдия изпълнителят кани следващия по ред купувач, направил предложение - така до изчерпване на предложенията.

Ако като купувач, внесеш в срок сумата, тогава съдия изпълнителят издава постановление за възлагане. Тогава се връща даденото от останалите купувачи, които не са спечелили търга.

Какви разноски ти предстоят, ако си купувач, спечелил публичното наддаване:

  • 1,5% на съдия изпълнителят за постановление за възлагане - не по-малко от 60 лв. и не повече от 3600 лева.
  • 2,5% на Общината за придобиване на имота
  • 0,1% на Агенцията по вписванията

Какво друго да знаеш за придобиване на имот от публична продан?

Имотът се придобива без вещни тежести.

Купувачът става собственик на имота от момента на издаването на постановлението за възлагане.

Обявлението на проданта съдържа важна информация за теб като бъдещ купувач – като например описанието на продавания имот, кой е неговият собственик и други. Нещата, за които трябва най-много да внимаваш са:

  • цената;
  • има ли учредена ипотека;
  • какъв е крайният срок, в който може да направиш валидно предложение за купуване на имота;
  • има ли наложени възбрани. Възбраната е наложена от съдебен изпълнител забрана за продажба на недвижим имот, като целта е да се гарантира възможността кредиторът да получи сумата от евентуалната продажба на възбранения имот.
  • има ли учредени ограничени вещни права върху имота като право на ползване и право на строеж;
  • къде и кога (на коя дата и от колко часа) се отварят  пликовете с тайните наддавателни предложения.

Полезна информация, която да знаеш за публичната продан е, че ако първата продан не е успешна, съдия изпълнителят насрочва нова публична продан с начална цена 75% от цената на първата продан. Следващите стъпки са същите, както и при първата процедура.

Преди да предприемеш действия, винаги е препоръчително да се свържеш със специалист по имотно право.