Полезни съвети, с които ще подобриш финансовото си състояние

Дори и да смяташ, че си наясно с базовите хитри тактики за подобряване на паричното ти състояние, винаги може да изникнат нови неща, които е полезно да имаш предвид.

Какви полезни съвети имаме ние за теб и твоето финансово бъдеще?

Ето някои от най-важните неща, които да не забравяш в ежедневието си, ако се стремиш към подобряване на финансовото си състояние:

  • Следене и периодична проверка на баланса по кредитните карти – средностатистическият потребител може би има поне една кредитна карта, а в много случаи – дори 2-3 пластики от различни финансови институции. Това, което много хора забравят е, че трябва да следят изкъсо баланса по всяка една кредитна карта, която притежават, дори и да не е използвана толкова често. Периодичното проверяване на движенията по кредитния ти баланс ще ти спести евентуални главоболия в бъдеще, защото е ефективна мярка срещу злоупотреби от трети лица. Можеш да отделяш ежедневно, дори само 3 минути за проверка на трансакциите си – това е напълно достатъчно, за да си изградиш навика. Добре е да следиш внимателно всяка направена трансакция в онлайн акаунта си, за да имаш възможността да предотвратиш осъществяването на измама с кредитното средство.
  • Избери правилната пластика, когато става въпрос за финансова независимост – има хора, които смятат, че дебитната карта е правилен избор за всяка ситуация, но всъщност кредитните средства за разплащане могат да имат далеч повече предимства. Когато става въпрос за подпомагане на собствен бизнес и други подобни инвестиции, на практика кредитната карта е по-добрият избор. Често кредитните карти имат по-добра протекция от дебитните пластики. Всъщност трябва да се замислиш и за редицата предимства, които използването на една кредитна карта ти носи – допълнителни отстъпки, бонус точки, намаления при пътуване, намаления при резервации, дори и отстъпки при онлайн пазаруване.
  • Следи финансите си и общите си разходи чрез визуализации – да, звучи малко странно, но всъщност визуалното обозначаване на финансовите ти навици е изключително полезна практика. Освен онлайн, дъска за рисуване или специално пано за лепящи бележки, също би свършило чудесна работа. Така имаш възможност да погледнеш на разходите и приходите си от друга гледна точка и да съумееш да видиш общата картина и „тенденциите“. Това ще ти помогне отново, да преосмислиш някои от финансовите си навици и харчове.
  • Създай си финансов календар – подобно на предната точка, тази добра практика ще ти донесе позитиви, от гледна точка на това, че няма да пропускаш важните си плащания, като битови сметки, застраховки, вноски по кредит и други. Защо? Защото можеш да направим напомняния, чрез някое от разнообразните приложения, които ще ти припомнят в определен ден и час за определен първостепенен разход, който трябва да направиш. Вноските по кредитната карта или застрахователните такива, често могат да бъдат забравено, покрай останалите ежедневни задачи, затова подобен финансов календар върши чудесна работа.
  • Поставяй си конкретни финансови цели – каква сума пари искаш да спестипш; в какво искаш да инвестираш тази сума пари; до каква дата желаеш да спестиш тези пари.
  • Поставяй си краткосрочни цели, а не само дългосрочни – според проучване, колкото по-далече във времето е заветната ни цел, толкова по-малко възможна изглежда и толкова по-склонни сме да се откажем от нея. Или с други думи – да пренебрегнем спестяването за почивка в Дубай след две години например. Но ако пробваш да си поставяш по-лесно и по-бързо изпълними цели, като например в рамките на следващите 6 месеца, то ще си улеснен да пестиш пари и ще имаш повече мотивация.
  • Проучи добре кредитните инструменти на пазара и не пренебрегвай употребата на кредитна карта – кредитната карта е страхотен помощник не само при големи инвестиции, но и при стремеж за подобряване на кредитната ти история и изграждане на добър кредитен профил. Не е задължително да притежаваш само една кредитна карта, но понякога дори и една е достатъчно – ако е правилната. AXI Card ти помага да изградиш финансовото си бъдеще, използвайки иновативна кредитна карта, която не се издава от банкова институция. Пропускайки всички банкови документи и разходи, можеш да се сдобиеш с чудесна алтернатива на стандартните банкови кредитни карти. AXI Card е безконтактна Mastercard, за която можеш да кандидатстваш дистанционно. При одобрение, ние ще ти я доставим до адрес, а в момента, в който започнеш да я използваш, ще имаш безплатно SMS известяване за всяка направена трансакция. Не забравяй, че AXI Card ти дава финансова свобода в настоящия момент, но и предразполага доброто ти финансово състояние в бъдеще.