Пътуване с low cost компании - кои са дружествата, предлагащи полети от България и до къде можеш да стигнеш?

Пътуването със самолет до чужди държави - европейски и не само - вече е достъпен лукс за повечето български граждани. От известно време насам, нискотарифни авиокомпании предлагат услугите си на българските граждани, които искат да посетят европейски дестинации. Няма по-подходящ сезон от зимния да се възползваш от евтини билети и изключително изгодни сделки. От няколко години вече, зимните месеци са едни от най-натоварените за пътувания и кратки празнични екскурзии. Причината се крие е това, че low cost компаниите в страната ни предлагат най-евтините си полети именно в тези месеци. Тъй като зимата не е силен туристически сезон на повечето дестинации и трафикът от пътници значително намалява, то low cost компаниите са намерили решение. Те предлагат двойно или дори тройно по-ниски цени през януари и февруари за дадена дестинация, сравнено с месеците юни и юли. Навярно забелязваш как през миналите години, все повече от познатите ти пътуват до Италия, Германия, Англия, Белгия и други западно европейски държави - един от факторите тук са изключително ниските и достъпни цени на полетите до тези дестинации. Повечето low cost компании предлагат директни полети от България, което е допълнително улеснение за пътуващите - никой не иска да прекарва часове по летищата. Полетите основно са директни и се извършват не само от София, но и от други големи градове в България. Подобно удобство е добре дошло за всички, които нямат търпение да посетят някоя екзотична дестинация на Средиземноморието или пък да се докоснат до коледната атмосфера в Централна Европа.

Кои са low cost компаниите, които оперират в страната ни?

Към днешна дата най-популярните авиокомпании за евтини полети за Wizz Air и Ryanair.

Wizz Air (Уиз Еър) e нискотарифна авиокомпания, основана в Унгария през 2003 година, а първият й полет е на19 май 2004 г. от Катовице. Към днешна дата авиокомпанията предлага над 500 маршрута от 27 бази в региона. На българския пазар, Wizz Air стъпват през 2005 г., като тя е и първата нискобюджетна компания, която изпълнява полети София – Варна.

От кои дестинации лети авиокомпанията от България?

Към момента, от България Wizz Air осъществява полети от София, Варна и Бургас. Полетите на Wizz Air от летище София се осъществяват от Терминал 1 за всички дестинации на компанията, освен до Варна. Ако имаш полет до Варна на Wizzair, той ще бъде на Терминал 2 на летище София.

От столицата, може да летиш с нискотарифни билети на компанията до почти цяла Европа и извън нея (над 45 дестинации), като сред най-популярните са полети от София до Лондон (летище Лутън), Париж (летище Бове), Франкфурт (летище Хан), Барселона, Сицилия, Рим, както и далечните Тел Авив в Израел и Дубай в Обединени Арабски Емирства. През 2017 г. Wizz air отново започнаха да изпълняват полети до Варна и Малага.

От летище Варна може да летиш с нискотарифен полет до Лондон (Лутън), Милано (летище Бергамо) в Италия, Ларнака в Кипър, Айндховен в Холандия, Дортмунд и Меминген (Мюнхен) – в Германия и Тел Авив, Израел.

От Бургас Wizz air летят до Лондон – с целогодишно разписание, както и до Варшава, Будапеща и Катовице – през летния сезон.

Имай предвид, че ръчният багаж е включен в цената на билета. Чекираният багаж и изборът на място се заплащат допълнително. 

Предвид сезона, тези градове са перфектни за една кратка зимна екскурзия, която ще те потопи в коледния дух на едни от най-впечатляващите зимни градове на континента.

Другата low cost компания, която много българи ползват е Ryanair.

Ryanair (Раян Еър) е нискотарифна ирландска авиокомпания, основана през 1985 г. Към днешна дата е най-голямата в Европа по брой превозени пътници сред всички авиокомпании и по размер на флота сред нискобюджетните превозвачи. Ryanair предлага полети в цяла Европа (както и от/до България), като често може да купите самолетни билети на цени от под 30 евро.

От България Ryanаir оперира полети от всички международни летища – София, Пловдив, Варна и Бургас.

От София авиокомпанията предлага low cost полети до над 22 дестинации в Белгия, Ирландия, Гърция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Великобритания. Сред най-популярните дестинации от София са Лондон (летище Станстед), Атина, Милано, Рим, Берлин.

От летище София Ryanair осъществява полетите си от Терминал 2.

От летище Пловдив авикомпанията предлага low cost полети до летищa Станстед в Лондон, Брюксел – Шарлероа, Франкфурт Хан, Милано – Бергамо.

От Варна може да летиш с Ryanair до Брюксел (Шарлероа).

През март 2018 г. авикомпания Ryanair пусна и полети от Бургас до 3 летища в Германия – Везе (Дюселдорф), Франкфурт Хан, Меминген (Мюнхен), а също до Тел Авив, Милано, Братислава, Варшава, Краков, Режов.

В навечерието на зимния туристически сезон трябва да знаеш, че на българския пазар стъпва и нова нискотарифна авио компания - Eurowings. Тя е част от германската компания Lufthansa. Новата авио компания ще лети от София три пъти седмично (понеделник, четвъртък и събота) до Дюселдорф и два пъти седмично (вторник и неделя) до Щутгарт. Цените на билетите започват от 30 евро, което отново е по джоба на българския потребител.

Преди да резервираш следващата си ваканция, те съветваме да се сдобиеш с удобната кредитна карта AXI Card, за да управляваш бързо личните си средства и да се разплащаш безконтактно.