Разбери как умът ти възприема парите?

Това е един въпрос, който може би не всеки си задава, но все пак сме сигурни, че ще ти е много интересно да разбереш какъв тип е твоят „ум“ и как възприема паричните средства.

Тук става въпрос за една книга, която се е превърнала в бестселър и най-любопитното е, че е посветена на личните финанси. Книгата се казва „Кодът на парите“ от Джп Джпн Дюран и според мнозина експерти – може да подобри целия ти финансов живот. Какви обаче са тайните на успешния финансов живот?

Едно от най-важните неща в книгата „Кодът на парите“ е, че има 3 вида възприемане на парите сред хората. Според автора на книгата, ако разбереш какъв ум точно притежаваш, то ти ще можеш да управляваш разумно финансите си и да избягваш изпадането в дългове. Всъщност в книгата има множество съвети как да откриеш своя тип „ум“ и да го използваш в своя полза, за да работят парите ти за теб.

Ако става въпрос за управление на общ бюджет в домакинство, то е полезно двамата партньори да познават доста добре съзнанието на другия, за да умеят да се разбират и за финансовите си средства.

Нека разберем кои са 3-те най-популярни разновидности на възприемането на финансите. Трябва да се отбележи, че и трите типа имат свои плюсове, но и минуси:

1. Страх – според Дюран, хората с този паричен „ум“ са така наречените „защитници“. Те се стремят към сигурност и спокойствие, но никога не се чувстват сигурни или удовлетворени. Без значение какъв успех постигат. Това са маниаците на тема контрол. Те обикновено живеят в рамките на своите финансови възможности и са добре подготвени за неочакваното. Също така са предпазливи и внимателни при вземането на финансови решения. Това, което трябва да се отбележи е, че този тип хора често действат бавно, което означава, че те са способни да пропускат възможности. От хората на възраст между 50 и 64 години, които са взели участие в онлайн проучването за това, в коя група спада умът ти - 61% от мъжете и 57% от жените попадат именно в категорията "Страх".

2. Щастие – авторът твърди, че тези парични умове са търсещите удоволствие. Това са хората, които живеят за деня и се стремят да вземат максимума от възможностите на момента. Мисълта, че трябва по-често да заделят пари обаче, ги прави по-притеснителни и нетърпеливи. Като резултат от това, те често се чувстват така, сякаш нямат достатъчно пари. Според Дюран, ако попадаш в тази категория хора, то ти най-вероятно не си толкова загрижен за бъдещата ти финансова стабилност. Това произлиза и от вероятността да не отделяш достатъчно време за анализ и преценка на финансовите решения. Един на всеки пет души на възраст 50-64 години, попада в графата Щастие, според анкетата на автора.

3. Ангажираност – според автора, хората от този тип са онези, които дават, или „дарителите“. Когато вземат финансово решение, те се интересуват най-вече от това как ще се отрази то на хората, които обичат - и вярват, че винаги има повече, което могат да дадат. Понякога обаче хората с този ум често не обръщат достатъчно внимание на ефекта от финансовите си решения, върху самите тях. Една четвърт от анкетираните жени на възраст 50-64 години, са категоризирани към този тип ум. За разлика от тях, с 4% по-малко са мъжете на тази възраст, които спадат към тип Ангажираност.

Интересен факт е, че около 15% от хората не спадат окончателно към нито една от тези категории, т.к. имат балансиран тип ум.

Ние те съветваме да не пропускаш да четеш полезни книги за личните финанси, които ще ти дадат по-ясен поглед за финансирането, инвестирането и създаването на стабилно финансово бъдеще. Дори и да не успееш да разбереш какъв тип ум имаш, според Дюран и неговата популярна книга, то най-важното е да осъзнаеш собствените си слабости и силни страни в изграждането на бюджет, неговото следване и спестяването на парични средства. За да ти помогнем да бъдеш по-близо до мечтите си, разработихме иновативно средство за разплащане – кредитната карта AXI. С нея можеш да плащаш навсякъде и по всяко време, а най-хубавото е, че е безконтактна. За да те улесним максимално ти предоставяме предимството да пазаруваш онлайн с кредитната карта, без такса. Освен това, с AXI Card получаваш безплатно SMS известяване за всяка направена трансакция, за да можеш да следиш спокойно целия си баланс.