Разумните неща, в които да инвестираш допълнителните си приходи

Винаги може да се окажеш с допълнителни приходи, за които нямаш никакви планове. Може би вече си имал мечтаната почивка, притежаваш новата кола, за която спестяваше две години и си обзавел идеално апартамента си. И идва въпросът - какво да правя с допълнителни пари, за които нямам конкретен план как да бъдат изхарчени? Разбира се, винаги можеш да ги насочиш към спестовната си сметка, но практически инвестирането им би било по-разумно решение. Все пак, ако има възможност да мултиплицираш парите си бързо, защото да я пропускаш?

Понякога, неочакваният ти приход може да дойде, дори от продажба на вещи. Без значение от източника обаче, важно е какво правиш с въпросната печалба. Един разумен потребител ще използва всяка възникнала възможност да увеличи приходите си. Това увеличаване се постига именно чрез инвестиране. Въпросът е къде да инвестираш средствата си, за да получиш възвръщаемост.

Ето няколко умни неща, в които да инвестираш допълнителните си приходи:

1. Изплащане на дълг по дългосрочен кредит

Тази опция със сигурност не е толкова забавна като уикенд в планината, но ако си мечтаеш за дългосрочна финансова свобода, плащането на банковите ти кредити е страхотна идея. Може би не съзнаваш, но това е инвестиране, благодарение на което си спестяваш плащането на лихвата за оставащите месеци по кредита. Вместо да изплащаш вноски още една година, с допълнителните финанси, които имаш, ще си изплатиш дълга. По този начин пестиш от плащане на лихва. Това е инвестиране в твоята финансова свобода, за да насочиш парите си в друга посока.

2. Инвестирай в допълнителното си здравно осигуряване

Допълнителното здравно осигуряване е услуга, за която някой ден ще бъдеш благодарен. Именно затова съвсем не е лоша идея да внесеш допълнителните си пари точно там.

3. Направи си фонд за спешни случаи.

Ако не разполагаш с пари, отделени за неочаквани разходи, то е време да помислиш и за такъв фонд.

В зависимост от сигурността на твоята работа, финансовите плановици твърдят, че трябва да имаш задължително фонд за спешни случаи, когато става въпрос за лични финанси. В случай на загуба на работа или здравосновни проблеми, този фонд за спешни случаи ще е твоят спасителен пояс.

Ще спиш по-спокойно нощем, ако знаеш, че можеш да се справиш финансово както с успехите, така и с паденията в живота си. Освен фонд за спешни случаи, в подобни ситуации твой помощник ще е и кредитна карта AXI CARD. Иновативната пластика е създадена, за да ти помогне да изградиш финансовата си стабилност, да управляваш самостоятелно всичките си средства онлайн и да се справяш, дори с изненадващите разходи в ежедневието си. Благодарение на кредитна карта  AXI CARD ще изградиш кредитната си история и ще затвърдиш надеждността си като кредитополучател. Успоредно с това ще имаш възможност да управляваш кредитната си карта онлайн, чрез персонален профил. По този начин ще следиш направени плащания, датата за вноска и баланса по сметката. Благодарение на персоналния си профил, дори ще можеш да следиш плащанията си, направени в чужбина, както и да блокираш и активираш кредитната си карта при нужда.

4. Купи акции, получавай дивидент.

В случай, че желаеш инвестицията ти да ти носи приходи регулярно с потенциал да увеличава печалбата, акциите са перфектно решение. Разбира се, преди да търгуваш с акции, трябва задължително да си наясно с финансовите пазари и борсата. Чак след това може да си позволиш да закупиш определен брой акции, от които ще получаваш даден процент дивидент.

Винаги има риск с акциите и те трябва да се разглеждат като дългосрочна инвестиция. Но с течение на времето финансовите плановици твърдят, че можеш да очакваш средна годишна възвръщаемост от 8% или повече.

За да купиш акциите си възможно най-евтино, премини през посредник за отстъпки или използвай директна програма за покупка на акции, която много компании имат.

5. Инвестирай в подобряване на колата си.

Шофиране с гуми, които трябваше да замениш преди около месец-два? Да, това навярно ти е познато. Истината е, че много хора пренебрегват проблемите на автомобила си и не са склонни да отделят пари за колата си. С инвестирането на допълнителните си приходи, най-накрая ще намериш средства за просрочената поддръжка, която може да спести още повече пари, отколкото предполагаш. Каквото и да говорим, поддържаната кола ще ти се отплати многократно и ще ти спести много главоболия.