Страховете, които всеки предприемач трябва да преодолее

Някои хора казват: Няма да е приключение, ако няма опасности.

Страхът всъщност е основна част от човешката психология. Нашите мозъци са способни да усещат страх, защото ни помагат да избегнем евентуално бедствие или опасност. Понякога именно страхът ни държи в безопасност.

Ако го оставим да ни завладее, страхът може да представлява пречка в живота ни. Пречка да бъдем по-успешни, по-щастливи, по-богати и по-удовлетворени от себе си. Страхът се храни от страха, което означава, че колкото повече се опитваме да избегнем нещо, от което се страхуваме, толкова по-голяма става тревожността ни. За да преодолеем това, трябва да се изправим пред нашите дълбоки опасения и притеснения. Трябва да признаем нашите страхове и да намерим начини да ги преодолеем.

Както и в други аспекти на живота, така и в личните финанси има много страхове, пред които са изправени предприемачите. Ако не се изправим пред тези предизвикателства, страховете в крайна сметка ще подействат негативно върху финансовите ни успехи. Каквито и да са страховете ти, сега е времето да ги преодолееш. Защото в противен случай, може да съжаляваш за предприетите решения, под влияние именно на страха.

Какви могат да бъдат страховете, пред които всеки предприемач се изправя:

1. Страх от промяната.

Промяната от всякакъв вид може да бъде плашеща. Всъщност мозъкът ни е предварително програмиран, за да се избегне промяната. Естествено е да се търси удобно и сигурно съществуване - или така наречената зона на комфорт. Ние се противопоставяме на промените, защото те представляват заплаха за нашето статукво. Но самодоволството може да ни попречи да предприемем действия и да продължим напред.

Страхът от промяна ни кара да се притесняваме за бъдещето и това със сигурност ще доведе до затворен начин на мислене, в който не можем да направим корекции или да предвидим какво ще последва. Не можем да избягваме вечно промяната. Независимо от това в какъв етап сме в бизнеса си,  трябва да се намери начин да се поемат и рискове. А целта е именно чрез риска да се достигне до нов успешен етап от предприемачеството.

2. Страх от провал.

Провалът често изглежда като най-лошата от всички възможности. Когато мислим за провал, мислим за непоносимо притеснение и страдание да загубим всичко. Но страхът от провал често се корени в гордостта.

Ако се провалим, вярваме, че всички, които са се съмнявали в нас, ще се окажат прави. Вместо това, можем да попитаме себе си тези две неща: 10 години след това, ще съжалявам ли, че не съм се възползвал от тази възможност?

Разработването на план Б ще даде увереност да продължим напред. Все пак всеки провал е шанс да се опита ново.

3. Страх, че не знаем достатъчно.

Всички ние имаме пропуски в нашите знания или слепи места в нашата бизнес проницателност. Усещането ни помага да предприемем мерки за смекчаване на тези пропуски. Ако се притесняваме, че ни липсват знания или опит, трябва да се насочат усилията към промяна - т.е. да се амбицираме да подобрим знанията и уменията си, с цел да бъдем по-успешни.

Не бива да се страхуваме да помолим за помощ. Намерането на ментори и ресурси, които да помогнат за запълването на пропуските е решение в правилната посока.

4. Страх от неизвестното.

Несигурността се регистрира в нашия мозък като трепереща тревога. Често избягваме неизвестното, защото се страхуваме от промяна. Страхуваме се от загуба на контрол и неспособност да управляваме потенциалните резултати. Да предприемем огромен скок в неизвестното, звучи често като ужасна идея. Това е така, защото нямаме никакви гаранции как ще се развият нещата.

Неизвестното със сигурност ще доведе до някаква промяна. Това може да доведе до успех, но също така може лесно да доведе до провал.

5. Страх от големи бизнес разходи.

Много предприемачи не могат да избягат от страха си, че имат твърде големи разходи и това ще ги доведе до крах. Поради тази причина те предприемат грешни стъпки в посока на застой на бизнес, тъй като се страхуват да инвестират в каквото и да било. Разбира се, инвестициите са голям разход, независимо дали в обучения на персонала, в инвентар, във финансови съветници или друго. Има предприемачи, които просто избягват всякакви разходи, които им се струват излишни. Истината е, че трябва да умеем да преценяваме кой разход какви ползи ни носи. Тъй като един бизнес няма как да се разрастне, ако не се инвестира в него.

6. Страх от поемане на рискове.

Всеки път, когато поемаме риск за нещо, ние поставяме себе си, нашия бизнес и нашата репутация пред изпитание. Рискът може да се изплати с невероятен успех, или може да доведе до спирала от неуспехи. Съществува обаче важна разлика между опасния, безпроблемен риск и разумния, изчислен риск.

Опасните рискови играчи са като играчите, залагащи всичко на нещо, което не е доказано. С изчисления риск сме стратегизирали всяка крачка от пътя. Преместваме се постепенно към целта си, внимателно преценяваме нивото на инвестициите и разходите си.

7. Страх от това да не разочароваме другите.

Кой не иска да впечатли своите приятели, колеги или близки? Искаме да отговорим на очакванията и да се уверим, че сме изпълнили всички надежди, които са влагани в нас. Трябва да съсредоточим времето и енергията си върху нещата, които имат значение и ни помагат да градираме в по-добрата версия на себе си. А за да изградиш и ти по-добрата версия на финансовото си бъдеще, кредитна карта AXI CARD ти дава възможност да създадеш кредитна история и с времето да затвърдиш профила си на надежден кредитополучател.