В какво инвестира милиардерът Джеф Безос?

Дали някога си си задавал въпроса: Какво бих направил, ако съм най-богатият човек в света? Някои от нас дори не смеят да мечтаят какво биха направили с 1 млрд. долара. Въпреки това, можем да разгледаме какво прави истинският най-богат човек с парите си - а именно Джеф Безос:

От май 2019 г. основателят на Amazon Джеф Безос - понастоящем най-богатият човек в света - е имал нетна стойност от 151,8 млрд. долара, според Forbes. Безос има голямо разнообразие от инвестиции чрез Amazon; Bezos Expeditions, неговата фирма за рисков капитал; Неш Холдингс, частна компания, която притежава; Фондация Bezos Family. Безос е толкова богат, че нетното му богатство засенчва брутния вътрешен продукт на много страни.

Инвестициите му обаче често са насочени към това да направят света по-добро място за живеене.

Bezos Expeditions са инвестирали в биотехнологични компании, които се стремят да лекуват рак, в селскостопански технологични компании, които се стремят да решат световния глад и финансови технологични компании, които дават възможност на по-слабо обслужваните общности.  Безос инвестира и в образователните технологични компании, които помагат на хората да се подготвят за развиващия се пазар на труда. Ето в какво друго инвестира милиардерът:

EverFi

През април 2017 г. Безос инвестира 190 милиона долара от личния си паричен поток за финансиране на EverFi. Компанията за образователни технологии се фокусира върху финансовото образование, социалното и емоционалното учене. Според уебсайта на EverFi, компанията „изпълнява необходимостта от мащабируемо образование в един постоянно променящ се свят”.

General Assembly

През 2011 г. инвестициите на Безос включват около 4,5 милиона долара за General Assembly, когато компанията е просто съвместно работно пространство. Оттогава GA се превръща в глобален кампус, който „насърчава елитна професионална общност от индивиди и компании чрез образование и стратегически връзки с кариери“, според нейния уебсайт. Те предлагат онлайн и персонални курсове в една от своите 20 глобални локации. Обучителните курсове на GA помагат за развитието на кариерата на хората, които търсят работа в областта на високите технологии и дизайна.

MakerBot

Милиардерът инвестира 10 милиона долара в компанията за 3D печат MakerBot през 2011 година. MakerBot е една от първите компании, които въвеждат 3D печат по начин, който е достъпен за всеки потребител. Оттогава MakerBot е придобит от Stratasys, компания, която е пионер на 3D технологията за печат в продължение на 30 години.

NextDoor

Безос инвестира и в социалната мрежа Nextdoor. Това безплатно приложение се използва за свързване с хора, които живеят в твоя квартал и е с цел повече безопасност в кварталите, обяви за работа, загубени домашни любимци и местна политика. Nextdoor понастоящем е в етап на финансиране е събрало повече от 285 милиона долара досега.

Plenty

През юли 2017 г. Безос прави инвестиция в бъдещето на храните. Plenty е компания за селскостопанска технология, която разработва растителни науки за културите, които да процъфтяват в среда без пестициди и ГМО. Агротехнологичната компания получава    инвестиция от 200 млн. долара от фонда на Безос. В момента Plenty е събрала общо 226 милиона долара. Компанията притежава вертикални ферми, които отглеждат зеленчуци на закрито, използвайки само 1% от водата, използвана в традиционното земеделие и произвеждащи добиви до 350 пъти по-големи от традиционните методи.

Airbnb

Изключително популярната платформа за настаняване предоставя достъп до 5 милиона уникални места за пребиваване в повече от 81 000 града и 191 държави и е получила инвестиция от Безос на стойност 112 милиона долара. Airbnb е събрала 4,4 млрд. долара финансиране и сега има около 4 000 служители. В момента компанията е оценена на 35 милиарда долара и планира да разшири услугата „Airbnb Trips“, която ще предложи на туристите поредица от екскурзии и приключения.

Grail

Безос изглежда се опитва да направи света по-добро място, като подкрепя компании като Grail, здравна компания, която се фокусира върху откриването на рак възможно най-рано, преди лечението да стане твърде инвазивно. През 2016 г. фондът на Безос инвестира 100 милиона долара в Grail. В момента биотехнологичната компания разработва устройство за вземане на проби от кръв, което може да открие рак рано, докато създава набори от данни за генома, за да докаже доказателства за техния продукт. Grail има 1,6 млрд. долара от три кръга от началото на своето създаване през 2016 година.

Juno Therapeutics

През 2014 г. Безос инвестира 134 милиона долара в Juno Therapeutics, клинична компания, която разработва имунотерапии за лечение на рак. През януари 2018 г. фармацевтичната компания Celgene придобива Juno Therapeutics за 9 милиарда долара.

А в какво би инвестирал ти, ако забогатееш? Можеш да си помечтаеш, а можеш и да се активизираш, за да последваш мечтите си. С кредитна карта AXI Card можеш да изградиш финансовото си бъдеще, възползвайки се от предимствата на пластиката. Кредитна карта AXI Card е небанков кредитен инструмент, който ще ти спести неприятните банкови процедури и чакането на опашки в клоновете.