Въпроси, които да си зададеш при кандидатстване за финансиране

Кандидатстването за финансиране винаги носи със себе си доза напрежение и поражда редица въпроси, които могат да събуждат подозренията ти. Това, разбира се, често се случва при недостатъчно информираните потребители, които не са запознати в такава степен с финансовия свят и кредитите. При много други хора обаче, финансирането, без значение от конкретната му форма, е просто необходим процес, през който всеки преминава, ако иска да постигне успех в живота, кариерата и семейството. И все пак има няколко въпроса, които е добре да си зададеш, преди да кандидатстваш за кредит, било то за жилище, собствен бизнес, автомобил или дори ремонт.

Повечето собственици на малки фирми например се нуждаят от банков заем в един бъдещ момент от професионалния си път и това е в границите на нормалното.

Ето някои от ключовите въпроси, които трябва да зададеш преди да започнеш кандидатстването:

Дали е вероятно да ме одобрят за заема?

Има шанс само да навредиш на кредитния си профил, ако кандидатстваш за заем, който нямаш никакви шансове да получиш. "Ако ти бъде отказана лична кредитна карта, това затруднява по-трудното заемане на средства в бъдеще", казва Дейвид Гас, бизнес консултант.

Затова, преди да се насочиш към дадена институция и кредитен продукт, първо задължително проучи дали реално имаш шанс за позитивен отговор. Ако кредитната карта изисква твърде високи доходи и безупречна кредитна история, а ти вече имаш просрочена вноска от минал кредит, няма почти никакъв смисъл да кандидатстваш за въпросната пластика. Така просто можеш да навредиш на кредитната си история.

Експертите предлагат да попиташ кредитните институции за специфичните им изисквания преди да кандидатстваш. Много от тях ще те уведомят за минималния кредитен рейтинг, който изискват, за паричния доход, който трябва да покажеш, както и за други квалифициращи фактори.

От колко наистина се нуждая?

Преди да се насочиш към финансова институция за кредитиране, първо се увери от каква сума действително се нуждаеш. Важно е да си наясно със себе си – дали ти трябват кредитни средства на стойност 300 лв. или 10 000 лв.

Най-добрият начин да определиш това, е като създадеш месечна прогноза за паричните потоци, които получаваш. Сметни бъдещите си разходи по периоди независимо дали става въпрос за собствен бизнес или друго естество разходи.

Колко мога да заема на базата на актива, който използвам за обезпечение?

Ако си собственик на малък бизнес, то това е доста важен въпрос, който да си зададеш. Собствениците на бизнес често мислят, че ако закупят оборудване за 10 000 долара, трябва да могат да заемат 10 000 долара, като обещаят оборудването като обезпечение. Но банките могат да оценят актива ти под това, което смяташ, че трябва да бъде стойността, и тогава ще отпуснат заеми само до определен процент от стойността на актива. Това би се оказало проблем.

Имам ли адекватен доход за погасяване на заема?

Ако искаш да финансираш собствен бизнес, увери се, че добре си пресметнал плана за погасяване в бъдещите си вноски. Ако търсиш финансиране, което не е свързано с бизнес цели, този въпрос отново трябва да е налице, защото много потребители не пресмятат предварително какви ще са им доходите месечно и как ще впишат изплащането на дълг към ежедневните си разходи.

Ако в следващите месеци очакваш още по-големи разходи от настоящия момент, то има вероятност да се окаже, че не можеш да погасяваш кредита, който си изтеглил преди време. Това от своя страна, автоматично ще рефлектира върху кредитния ти профил и история.

Дали заетите пари от институцията ще ми помогнат, колкото предполагам?

Какви са конкретните ти цели – дългосрочни и краткосрочни? И дали наистина имаш нужда от тази сума пари, за да ги постигнеш? Или може би се заблуждаваш и спънката се крие другаде, а не във финансовата страна?

Не на последно място, добре е да си зададеш и въпросa, дали това е типът финансова инжекция, от която се нуждаеш? Ами, ако има по-добра и гъвкава опция, която може и да ти спести пари? Нека не забравяме, че може въобще да не се нужаеш от банков заем, а от по-добра кредитна карта, която пасва на нуждите ти. Затова AXI Card е перфектният избор за всеки кредитополучател, който търси още по-изгодни решения, съчетани с модерна визия и поглед към бъдещето. AXI Card е небанкова кредитна карта, за която можеш да кандидатстваш дистанционно, а ние дори ще ти я доставим на адрес – напълно безплатно.