Защо да се запишеш на онлайн курс тази есен и кои са безплатните варианти, които си заслужават?

Изолацията у дома не винаги е съпътствана с липса на продуктивност, меланхолия и по-малко физическа активност. Както вече разбра - има не малко начини да спортуваш и да се поддържаш във форма, дори и вкъщи. Първите няколко месеца на извънредното положение доказаха, че онлайн тренировките и онлайн готварските курсове се превръщат в хоби и лесно стават част от дневната ти рутина. 

Предвид че вече сме в студения сезон, ти препоръчваме както да намериш подходящи спортни тренировки в домашни условия, така и да се стремиш да натрупаш допълнителни знания с онлайн курсове. Необятният интернет крие изключително много безплатни курсове - от такива по езици до космическо инженерство и писане на бизнес мейли.

Предлагаме да отделяш по няколко часа всяка седмица, за да развиваш личните си и професионални умения с различни онлайн класове - а есента определено е подходящ сезон за учене!

Ето една кратка селекция на онлайн курсове, които освен че са безплатни, дават важни знания и умения в различни сфери - при това от проверени източници и елитни университети:

Курсове по Програмиране

Въведение на Харвардския университет в компютърните науки, edX

Към есента на 2014 г. версията на този курс в университета беше най-голямата в Харвард. Ще се научиш как да мислиш алгоритмично, ефективно да решаваш проблеми с програмирането и ще се запознаеш с редица езици, включително CSS, HTML и PHP. Класът е безплатен, но можеш да добавиш сертификат HarvardX Verified за $ 90.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 180 часа / 9 урока

Въведение в програмирането в Java, MIT OpenCourseWare

Този курс има за цел да помогне на студентите да разработят висококачествен, работещ софтуер, който решава реални проблеми. Материалите са предназначени за студенти с известен опит в програмирането, но ако нямаш такъв и си мотивиран, ще се справиш добре.

Ниво: Средно

Продължителност: 16 часа / 7 лекции, 7 лаборатории

Програмиране за всички - от университета в Мичиган (Python), Coursera

Нямаш опит в програмирането? Не се притеснявай - „Програмиране за всички“ е проектиран да бъде първи клас по кодиране и избягва всичко, освен най-простата математика.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 20-40 часа / 10 урока

Въведение в C и C ++, MIT OpenCourseWare

Този четириседмичен курс предлага бързо въведение в езиците за програмиране C и C ++. Ще научиш необходимите фонови познания, включително управление на паметта, указатели, обектно-ориентирано програмиране.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 16 часа / 8 лекции, 8 лаборатории

HTML и CSS, Codecademy

Присъедини се към 4,5 милиона онлайн студенти в създаването на уебсайтове чрез HTML и CSS. Не е необходим опит, за да овладееш основите на уеб разработката за приблизително седем часа.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 7 часа / 12 урока

Ето как правиш iPhone Apps, Udemy

Този курс ще те научи как да създаваш приложения и да изпратиш първото си напълно функционално приложение в App Store преди края на деня.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 5 часа / 23 урока

 

Дизайн

Начинаещи Adobe Photoshop, Adobe KnowHow

Този урок за начинаещи ще те научи на основите на Adobe Photoshop с лесни за следване, практически примери.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 14 часа / 26 урока

Научете Adobe Illustrator от нулата, Udemy

Искаш ли да се научиш да създаваш невероятни графики? Този курс първо те учи на основни техники на Illustrator, след което преминава към по-напреднали теми като видове и панели, цветове и шарки, перспектива и автоматизация.

Ниво: Всички нива

Продължителност: 11 часа / 41 урока

Adobe InDesign за начинаещи, Adobe KnowHow

Този курс ти дава инструкции как да използваш мощните инструменти и техники, налични в InDesign, за създаване на висококачествени оформления.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 11 часа / 21 урока

Въведение в графичния дизайн, Udemy

Защо това лого е привлекателно? Защо този плакат се откроява? В този курс ще научиш теорията зад създаването на грабващи вниманието визуализации и ще разбереш основните принципи и елементи на дизайна.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 1 час / 12 урока

 

Онлайн маркетинг

Социални медии 101, Буфер

Научи основите на социалните мрежи само за две минути на ден с едноседмичния час на Buffer по имейл. Ще овладееш всичко - от създаването на тон за публикациите си в социалните медии до разбирането на анализа на онлайн маркетинга.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 14 минути / 7 урока

Разширено SEO: Тактика и стратегия, Udemy

В този курс ще научиш широк спектър от SEO теми, както и ще придобиеш разбиране за някои от по-дълбоките концепции и стратегии. Съдържанието е смилаемо за всички нива на знания.

Ниво: Всички нива

Продължителност: 1 час / 7 урока

Интернет маркетинг за умни хора, Copyblogger

Copyblogger представя систематичен и лесен подход за прилагане на ефективен онлайн маркетинг с този курс.

Ниво: Средно

Продължителност: 20 урока

Маркетинг в дигитален свят, Coursera

Създаден от Университета на Илинойс в Urbana-Champaign, този курс изследва как цифровите инструменти - като смартфони, интернет и 3D печат - правят революция в света на маркетинга. Ще те научи как да използваш тези инструменти, за да убедиш клиентите да купуват.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 32 часа / 24 урока

Първи стъпки с Google Analytics, Udemy

Този курс на обучение ще ти помогне да овладееш основите на Google Analytics и да разбереш как да заредиш ефективността на твоя уебсайт. Освен че можеш да интерпретираш данни, ще се научиш да превеждаш необработените данни в полезна статистика.

Ниво: Начинаещ

Продължителност: 4 часа / 21 урока

 

Комуникация

Въведение в публичното говорене, edX

Проектиран от Университета във Вашингтон, този курс има за цел да ти помогне да станеш по-ефективен и уверен, когато говориш пред публика.

Ниво: Всички нива

Продължителност: 30-50 часа / 10 урока

Писане на реч 101, Global Speechwriter

Професионалният автор на речи Брент Кериган е създал 10 статии, предназначени да помогнат на начинаещите да пишат по-добри речи. Някои от статиите включват „Как да пиша за ухото (не за окото)“ и „Структура на една реч, за да ги управлявам всички“.

Ниво: Всички нива

Продължителност: 10 урока

 

Предприемачество

New Venture Finance: Стартиране на финансиране за предприемачи, Coursera

Този курс в Университета в Мериленд е създаден за амбициозни и активни предприемачи, които искат да разберат как да осигурят финансиране за своята компания. Основните въпроси, на които се отговаря в рамките на четириседмичния курс, включват: „Какви инвеститори инвестират поетапно и къде да ги намерят?“ и „Какви са вашите възможности за набиране на средства?“

Ниво: Средно

Продължителност: 12-20 часа / 4 урока

Как да изградим стартъп, Udacity

Присъедини се към почти 280 000 онлайн студенти в изучаването на основите на процеса за развитие на клиентите. Серийният предприемач от Силициевата долина Стив Бланк дава представа за ключовите стъпки за изграждане на успешно стартиране на бизнес.

Ниво: Средно

Продължителност: 24 часа / 8 урока

А как да постигнеш по-бързо финансова независимост с времето - кредитна карта AXI Card ще ти помогне и в това начинание.