Защо е важно да се научиш да казваш НЕ?

В живота на всеки се налага да прави неща, които не са му съвсем по вкуса и това неизбежно. Има обаче, много ситуации, в които хората не могат да откажат, не могат да кажат „не“. Много хора приемат повишение или стоят на работа, която не харесват, или сключват брак с хора, в които не са сигурни или дори имат деца без да са готови. За всички тези хора е трудно и дори невъзможно да кажат „не“. 

Невъзможността да се каже „не“, говори за несигурност и търсене на чуждо одобрение. Истината е, че най-важното одобрение, което трябва да търсиш е своето собствено.

Трябва да се научиш, че отказите ти понякога могат да наранят чуждите чувства, но за теб е важно да предазиш себе си.

Какво се случва, когато не можеш да кажеш „не“?

Ако не си поставяш лимити, ти се учиш да не уважаваш себе си и времето си. Често твоите жертви не са видими за останалите. Това от своя страна, може да доведе до самота, тревожност, ниско самочувствие, усещане за недооцененост.

Спри да се страхуваш от критиката. Както казва Стийв Джобс „Само, когато казваш „не“ имаш възможността да се концентрираш върху нещата, които са наистина важни.“

Научи се да се грижиш за себе си и спри да търсиш одобрението на хората около теб. Не е възможно да си харесван от всички. Веднъж, когато осъзнаеш това, ще почустваш успокоение и ще спреш да се интересуваш от мнението на другите хора.

В днешната статия на кредитна карта AXI ти даваме 5 метода, които можеш да използваш, за да се учиш да казваш „не“:

1. Омекоти „не“-то

Това е начин, по който отказваш, без да използваш думата „не“. Можеш да използваш някоя от фразите, която ти допада най-много: „С удоволствие бих ти помогнал, но няма да имам достатъчно време“ или „Нямам възможност в момента, ако искаш мога да те насоча към някой друг.“ или нещо подобно, което е искрено и не създава очакване у другия. Този подход е много подходящ за задачите, които биха отнели голяма част от времето ти и биха те разфокусирали от собствените ти цели.

2. Кажи частично „да“

Този метод е полезен, когато искаш да помогнеш на някого, но нямаш възможност да поемеш ангажимента. Тогава може да предложиш частична помощ като например да прегледаш нещата допълнително, когато са готови.

3. Помисли преди да отговориш

Навикът да се съгласяваш на всяка молба, не е полезен за теб. Преди да дадеш отговор, помисли, провери си графика и прецени дали да приемеш да помогнеш на някого ще ощети самия теб и заслужава ли си.

4. Започни като казваш „не“ на малки неща.

Преди да започнеш да правиш големи откази, започни да казваш „не“ на нещата, които са маловажни. Това може да са телемаркетинг предложенията, които искат да ти продадат услуга, събиране с приятели, на което не ти се ходи, защото си изморен или друго. Колкото повече практикуваш, толкова по-подготвен ще бъдеш за моментите, в които трябва да вземеш големи и важни решения и ангажименти.

5. Не давай и не си измисляй извинения, когато казваш „не“.

Ако приятел те покани на вечеря и нямаш други планове, но не ти се излиза и искаш да останеш вкъщи, просто кажи „не“. Не си измисляй оправдания и не се извинявай. Хората нямат непременна нужда от оправдания, за да приемат отказите ти.

Разбира се, има случаи, в които си се съгласил да направиш нещо и неочакваната промяна в плана, предвижда твоето извинение и обяснение. Тези разговори не са лесни, но са необходими, за да не нараниш някого, на когото държиш.

Умението да казваш „не“, когато наистина го мислиш е изключително важно. За някои хора е по-естествено, но емпатичните хора трябва да работят, за да го развият. В началото може да не ти се струва правилно, но с времето ще забележиш всички позитиви и подобрение в собственото ти самочувствие.

За да започнеш да разчиташ повече на себе си и да разполагаш със средства винаги, когато имаш нужда, кандидатствай за кредитна карта AXI. Можеш да заявиш твоята кредитна карта AXI Card дистанционно и онлайн, а при одобрение ние ще я доставим до адреса ти.