Защо след ваканция мозъкът ти работи по-добре?

След прилично дългия празничен период, пълен с почивни дни и приятни емоции, е време да се захващаме за работа. Влизането в крак със служебните задачи няма да е лесно, но пък редица проучвания показват, че след ваканция сме по-концентрирани и работоспособни. В тази статия ще разбереш защо.

Не винаги е лесно да отделиш време за почивка. Например средният американски работник почива само осем дни в годината, според данни от 2015 г. на Американското министерство на труда. Проблемът е, че ако не си даваш време за съществена почивка, мозъкът ти няма да е в “най-добрата си форма”.

Американците подаряват на работодателите си средно 604 долара в работно време всяка година под формата на неизползвани ваканционни периоди, които не могат да бъдат прехвърлени за следваща година или изплатени, според оценката на Американската туристическа асоциация за 2017 г.

Почти половината (49%) от американските работници заявяват, че не могат да излязат в отпуск, защото работното им натоварване е твърде голямо, според проучване от NPR, Харвард и фондацията Робърт Ууд Джонсън. А 42% от тези анкетирани казват, че смятат, че не могат да се възползват от всичките си платени дни за отпуск, защото няма достатъчно хора, които да работят вместо тях. Звучи ли ти познато?

Все пак, има известни признаци, че американците започват да променят начина си на живот. Докладът на Американската асоциация за пътувания от 2018 г. показва, че след две десетилетия спад в броя на вакантните дни, които работниците предприемат всяка година, служителите, които работят повече от 35 часа седмично и получават платен отпуск сега започват да използват повече дни за отпуск.

Всъщност хората трябва да са наясно, че съществуват реални ползи от активната почивка и от ползването на дадените ни дни за отпуск.

Ето какво може да направи ваканцията за твоето тяло и мозък, според проучване:

Обратното на ваканцията - преумората - може да доведе до здравословни проблеми. Изследователи са проучили работните навици на повече от 600 000 души в САЩ, Великобритания и Австралия и са установили, че хората, които работят повече от 55 часа седмично, са 33% по-склонни да страдат от инсулт и имат 13% по-голям риск от инфаркт отколкото тези, които работят 35-40 часа седмично.

Икономистите дори са изчислили най-продуктивните и ефективни графици за работниците в завод и са установили, че работата на повече от 48 часа седмично води до спад в производителността.

Икономистът Джон Пенкавел от Станфорд казва, че изчислението най-вероятно ще се различава малко за други типове професии.

Клиничният психолог Дебора Мълхер заявява пред ABC, че когато не се отпуснеш и не се отдръпнеш от "външни стресове" (като тежко натоварване), става по-трудно за тялото ти да се отпусне.

"Какво показва неврологията - изисква време, за да могат телата ни да преминат през процеса на възстановяване. Без време и възможност да направим това, нервните връзки, които създават усещане за спокойствие стават по-слаби, което всъщност прави по-трудно преминаването към по-малко стресирани режими".

А знаеш ли, че дори и планирането на мечтаната почивка може да подобри настроението ти. Изследователи, които са анализирали 974 туристи от Холандия, откриват, че планирането на почивка прави хората по-щастливи, още преди да отидат на реалната ваканция.

Всъщност, настроението, предизвикано от мисълта за предстоящото пътуване, има по-забележим ефект върху твоето щастие, според същото изследване.

За да работи мозъкът ти по-добре, твоята почивка не трябва да бъде дълга. "Повечето хора имат по-добра перспектива за живота и са по-мотивирани да постигнат целите си след почивка, дори ако тази почивка е 24-часово време", казва за ABC психологът и експертът по стреса Франсин Ледерер.

Изследване, финансирано от Air New Zealand през 2006 г., установило, че туристи, пътуващи от Лос Анджелис, са намалили сърдечния си ритъм с около 4% след посещението си в Нова Зеландия. Хората от проучването също спали по-дълбоко (около 20 допълнителни минути на нощ), когато се завърнали в САЩ след почивката.

Интересен факт е, че след около три дни почивка, реално можеш значително да ускориш времето си за реакция. Ефектът върху почиващите след изследването в Нова Зеландия е измерим: "Времето за реакция е било 30-40% по-високо, отколкото преди пътуването", заявява изследователят Марк Розакинд пред "Ню Йорк Таймс" през 2008 г.

Има все повече и повече доказателства, че хората, които почиват не просто живеят по-здравословен живот, а всъщност биха могли да живеят по-дълго.

Ето това би трябвало да ти даде добър стимул да планираш следващата си ваканция. А за да осъществиш мечтаната почивка или да стигнеш до отдавна желана дестинация - кредитна карта AXI Card ще бъде твоят най-добър помощник. Можеш да кандидатстваш за нея по телефон или онлайн, а при одобрение ние ще я доставим директно до посочен адрес.