5 причини да избереш услугите на нео банка

Какво е нео банка?

Нео банката е позиционирана изцяло на дигитална платформа. Нео банката се различава от традиционната банкова институция по това, че няма физически обекти – банкови клонове. Мисията на нео банката е да предложи изцяло ново потребителско изживяване на клиентите и да начертае нов революционен път за ФинТек индустрията.

Само през 2016 г., нео банките са инвестирали повече от 300 млн. долара, според годишен отчет на „Money of the future“.

В началото на 2017 г., Atom Bank, британски стартъп, изцяло фокусиран върху мобилното банкиране, е спечелил още 102 млн. долара финансиране. Нео банката планира да ориентира финансовите си активи към развиване на клиентската си база и предоставяне капитал за кредитиране. Стартъпът Atom Bank представлява дигитална финансова компания, която предлага банкови услуги единствено онлайн. Модерната банка няма физически обекти, като разчита само на мобилното си приложение и таргетира потребители между 18 и 34 годишна възраст.

Сред най-известните нео банки, наричани още и „Challenger banks“, са Simple, Moven, Monzo, Starling, Tandem, Civilized, Anna, Rocketbank, YoloLite и N26. Всички те са напълно дигитални банки, базирани на иновативни технологии и изцяло различаващи се от традиционните банкови организации, които са ни познати до момента.

Нео банките са фокусирани върху удовлетворяването на потребителите и отговарянето на всички техни изисквания, породени от технологичния свят, в който живеем. Липсата на допълнителни разходи не е единственото предимство, което мотивира потребителите да се доверят на иновативна нео банка. Доброто обслужване и денонощната индивидуална консултация, които нео банката осигурява са фактори, които я различават от стандартната тромава банкова институция. Все пак, едва ли има банков клиент, който не се е сблъсквал с безкрайните документации, които се изискват за почти всяка банкова операция. Разрешаването на възникнали проблеми, при традиционните банки също се явява една от слабите има страни в потребителското обслужване. От години насам, всеки клиент знае, че за да се възползва от каквато и да е банкова услуга, няма как да се размине без чакане на опашки в клоновете и минаване през множество задължителни банкови процедури. Привържениците на технологиите и на удобното и иновативно финансиране обаче, вече търсят алтернативи, с които да заменят добре познатите ни банки. А такива алтернативи не липсват.

Благодарение на нео банките, от клиентите не се изискват толкова усилия да управляват собственото си банкиране, а от страна на самата банка не е трудно да предостави качествено и навременно обслужване. Това е така, защото липсва старата финансова система, която чество възпрепятства потребителите, вместо да им помага.

Какви са причините, които да те накарат да избереш услугите на нео банка? Ето един кратък списък от 5 фактора, над които можеш да се замислиш, когато стане въпрос за финансовото ти бъдеще:

1. Ново потребителско изживяване – на практика, различията между традиционната банка и нео банката са повече от драсти чни, макар и стандартните банкови институции понякога да отричат това. Новото потребителско изживяване идва от това, че дигиталната платформа на нео банката е изградена на базата на мобилно приложение. Подобен подход разкрива едни съвсем нови нива на потребителско изживяване, заради изцяло онлайн услугата. А ако си мислиш, че стандартните банки предлагат почти същите операции, то трябва да знаеш, че ако една традиционна банка продава определен продукт чрез онлайн канал, то това не я прави нео банка.

2. Нов начин за комуникация и съвместно сътрудничество с клиентите – поредната добра причина да се довериш на нео банка. Подходящ пример са двете нео банки Tandem и Monzo, които за 6 месеца успяха да съберат 1 млн. паунда от свои настоящи и потенциални клиенти, които да инвестират в платформите Seedrs и Crowdcube. Акумулирането на средства за инвестиции в стартъп компании, при това ФинТек такива, е прекрасен пример, от който могат да се поучат финансовите организации.

3. Нов подход при финансирането – нео банките търсят различния подход не само към потребителите, но и към инвеститорите. Редица иновативни нео организации си сътрудничат с известни личности за популяризирането на услугите си. Такъв пример е партньорството на Atom с музикалната звезда Will.i.am, който ще влезне в ролята на съветник на ФинТек компанията. Други нео банки пък привличат крупните инвестиции на бизнес ангели, като така си осигуряват стабилна финансова подкрепа за разрастване на бизнеса и предлагане на нови възможности на клиентите.

4. Новите потребители и техните потребности – нео банките се ориентирват към новите типове банкови потребители – тези, които тепърва ще ползват услугата на банка (милениалите). Поради тази причина, нео банките се стремят да комуникират с потенциалните си клиенти на „техния език“. Или с други думи – младите хора, които ще бъдат таргет на новите банки, са израстнали с мобилни приложения, онлайн услуги, видео съдържание и добавена реалност под различна форма. И нео банките се опитват да предложат възможно най-модерните, лесни и удобни дигитални решения, с които да удовлетворят и най-капризните си потребителите.

5. Липса на допълнителни такси – банковите такси са едно от най-неблагоприятните неща, свързани с банкирането – или поне така смятат потребителите. Нео банките обикновено се отличават с по-добри нива на лихвени проценти и по-ниски такси, ако въобще са налице допълнителни такси. Поради различната си концепция, много модерни нео банки не удържат редица такси на потребителите си, с което печелят лоялността им.

За да изградиш финансовото си бъдеще със силата на иновациите, нео банките определено ще ти помогнат. Докато те навлизат с пълна сила на пазара ни обаче, ние ти препоръчваме да се довериш на финансовия инструмент, който е пригоден за теб – безконтактната кредитна карта AXI Card. Освен че можеш да я получиш напълно безплатно и директно  онлайн от смартфона си, с нея може да пазаруваш безплатно онлайн – по това опреличаваме предимствата ѝ с  тези на иновативните нео банки. Ако нямаш търпение да разбереш кои са останалите предимства на AXI Card, кандидатствай онлайн още сега.