Големите умове на XXI век: технократът Илън Мъск

Живеем в изключителни времена. Времена, в които технологиите все повече се доближават до научната фантастика от преди няколко десетилетия. Всяка година ни се предлагат иновативни продукти и открития, които непрекъснато променят бизнес ландшафта и качеството ни на живот.

Един от най-великите умове на XXI век, който записва всяко едно свое откритие в историята на човечеството и създава нови реалности e Илън Мъск. Той е не само милиардер и инвеститор, той е уникален ум и човек, който осъществява всяка една своя приумица, благодарение на своята лудост.

Роден през 1971 г. в Република Южна Африка, Мъск от ранна детска възраст изучава напълно сам компютърно програмиране. Много рано той показва необикновените си способности, като на 12 години продава кода, на измислена от него игра Blaster, за сумата от 500 долара.

През 1995 г. Мъск , заедно със своят брат Кимбъл, създава Zip2. Това е компания за софтуерни разработки. Четири години по-късно, през 1999 г., той успява да продаде компанията за 307 милиона долара кеш и още 34 милиона долара в акции. Така Мъск придобива 7%, или 22 милиона долара, от продажбата.

През същата, 1999 г., Мъск става съосновател на нова компания на име x.com. Година по-късно компанията се слива с Confinity. Това води до създаването на днешния гигант PayPal, най-популярната платформа за онлайн разплащания с кредитни карти. През 2002 г. компанията е закупена от Е-bay за сумата от 1,5 милиарда долара в акции, като Мъск получава от този трансфер 165 милиона долара.

През 2003 г. инженерите Мартин Еберхам и Марк Терпенинг основават Тесла Моторс. Основателите на компанията позиционират бранда Тесла като единствената компания, която прави серийно производство на изцяло електронни автомобили. Мъск разпознава в този прект себе си и се включва през 2004 г. към Тесла Моторс със собствени средства в размер на 70 милиона долара. Той става и председател на борда на директорите на компанията. Мъск взема участие в дизайна и на първият модел на Тесла – спортната Тесла Родстър. Въпреки, че като инвеститор в проекта по производството на този модел автомобил, биват привлечени редица имена като Google, Лари Пейдж и Серж Брин, проекта среща редица трудности. Една от най-сериозните такива е, че цената на един автомобил се оказва двойно по-висока от обявената първоначално. В разгара на тази криза Мъск показва своите способности да се справя със стресови ситуации. Той уволнява всички замесени в допускането на тази грандиозна грешка и сам застава начело на компанията. Започва да съкращава персонал и разходи и го прави толкова ефективно, че в крайна сметка цената на колата се оказва по-висока с по-малко от 20 000 долара, което е невероятно постижение за Мъск и той си спестява огромен скандал.

Към днешна дата компанията Тесла Моторс продава успешно 4 модела автомобили по цял свят, като изгражда мрежа от станции за зареждане на автомобили, които в началото на 2017 г. са били 5000 на брой.

Но толкова за електромобилите на Мъск. Време е за най-интересната част.

След Тесла Мъск решава да се впусне в осъществяването на друга своя мечта, свързана с колонизирането на Марс. Така той създава SpaceX. Милиардера използва 100 милиона долара от своето богатство, за да основе и финансира през 2002 г. своя налудничав за много хора проект Space Exploration Technologies. Основна цел на компанията е да създаде автоматизирани оранжерии, които да залегнат в основата на изграждането на устойчива екосистема на Червената планета.

Първото нещо, което Мъск си поставя за цел е да намали драстично разхода за дизайн и строителство на една ракета. Защото негова основна цел е не да изпраща космонавти и товари в орбита, а да колонизира цяла популация на друга планета. Това означава, че ако една ракета излети в космоса и не се завърне цяла, то това би било огромна загуба за компанията. А съществуващите до момента ракети не могат да правят това.

След четири неуспешни опита и на косъм от фалита, през 2016 г. на 8 април ракетата Фалкон 9 успешно се приземява на специален кораб в морето. Така Илън Мъск се превръща в пример за човек, осъществил детската си мечта. А именно да покори космоса.

На 27 септември 2016 г., на Международната конференция по астронавтика в Мексико, Илън Мъск произнася реч, наречена "Превръщането на човека в междупланетен вид". Там той съобщава, че SpaceX работи върху Междупланетната транспортна система (ИТС). Системата ще бъдат оборудвана с минимум 42 ракетни двигателя Raptor, способни на тяга равна на 128 мегатона.

Системата ще бъде способна да превозва едновременно до 100 пасажера, заедно с техния багаж и материали, които да послужат за изграждане на фабрики. Основна цел е постигане на един милион население на Марс, което означава 10 000 курса до планетата със сто човека на борда на всеки един от тях. И ако сега един полет до планетата отнема 80 дни, то Мъск е амбициран да намали това време до 30 дни.

Hyperloop е последният проект на Мъск в нашия списък, но не и последен по значение. Тъй като проекта е вече частично одобрен от правителството на САЩ и съвсем скоро се очаква старта на неговото изграждане.

По своята същност Hyperloop е високоскоростна транспортна система, захранвана от слънчева светлина и задвижвана от линейни индукционни двигатели, чийто въздушни компресори трябва да доставят хора от Сан Франциско до Лос Анджелис за 30 минути. Нека да отбележим, че разстоянието между двата града е 644 километра. Метода на задвижване на тази транспортна система се основава на магнитните левитационни влакове и използва магнитен импулс за преместване на капсулите. А ниското налягане под земята помага за развиване на такава скорост, на която не е способен нито един наземен транспорт.

За много Илън Мъск е мечтател, за други е малко ку-ку, а за трети той е истински гений. Ти си свободен да избираш как да го възприемеш. Но е факт, че той няма неосъществена цел до този момент. Мъск доказва, че всяка мечта може да стане реалност.