Инвестиране в биткойн - ето какво трябва да знаеш

Едва ли има някой, който да не знае какво е криптовалута или биткойн.

Финансовите консултанти получават все повече въпроси от страна на клиентите, за биткойни и криптовалути.

IRS класифицира криптовалутата като собственост, а не като валута, и я облага съответно тази дефиниция.

Ето какво трябва да знаеш, преди да предприемеш да  инвестираш в Bitcoin:

През 2010 г. Ашли Фостър, финансов съветник в Хюстън, е получил запитване, дали някога е чувал за биткойн. Фостър казал, че не е чувал и след като човекът му обяснил криптовалутата и нейната същност, съветникът си помислил: Това е най-глупавото нещо, което някога съм чувал.

Но разговорът оставил Фостър любопитен, затова решил да се срещне с въпросния човек в близкия Старбъкс, за да получи обяснение какво всъщност представлява думата биткойн. Там Фостър връчил на мъжа 300 долара в брой, който на свой ред отворил лаптопа си и му изпратил два биткойна. Тогава финансовият съветник не се е впечатлил много от новата „валута“.

Днес, с биткойн надвишаващ $ 6 000, тези два биткойна струват повече от $ 12 000. И спокойно може да се каже, че криптовалутите са нещо обичайно и масово срещано.

Фостър и много други финансови консултанти разнищват все повече и повече въпроси от страна на клиентите си за криптовалутите. Има десетки борси, където хората могат да купят цифрова валута. Вътрешната служба за приходите е класифицирала биткойните като собственост, както акциите, и ги облага като акции. През есента на 2017 г., Chicago Mercantile Exchange, най-големият международен борсов пазар на деривати, обяви, че ще позволи на инвеститорите да търгуват с биткойн. Има дори услуга попечител, която ще защити дигиталното ти богатство. Около 40% от хората вярват, че "bitcoin" е "технология, променяща се в световен мащаб", според ново проучване на LendEdu.

И все пак все още съществуват редица пречки пред легитимността на криптовалутата. 44% от притежателите на биткойн "рутинно се тревожат за технологичната сигурност на инвестициите си", установило още проучването.

Много от трайните притеснения за криптовалутите изглеждат неизбежни. Докато създателите му се стремят да обменят пари на територия, свободна от правила и регулиране.

Един собствен свят

Поддръжниците на криптовалутите твърдят, че цифровите „монети“ са безопасна инвестиция, защото имат "нулева корелация" на фондовия пазар. В резултат на това една доза криптовалути прави портфейлите на инвеститорите по-малко летливи.

"Започваме да виждаме биткойните като хеджиране на традиционния пазар", казва Крис Бърниске, съавтор на Cryptoassets: Ръководството на иновативните инвеститори за Bitcoin и отвъд.

Но Дейвид Йермак, който преподава уроци именно по криптовалута в Нюйоркския университет, заявява, че уникалността на цифровите валути носи свои собствени рискове.

И все пак, Йермак вярва, че криптовалутата и така наречената блокчейн технология, на която се разменя, ще станат по-разбираеми и широко използвани с течение на времето.

"Това ще бъде дълбока промяна", казва той. "Всяка централна банка в света има екип от хора, които чакат това."

Криптовалутата е лесна за данъчно облагане

През 2013 г. председателят на Федералния резерв Бен Бернанке пише в писмо до Конгреса, че биткойнът "може да удържи дългосрочното си обещание, като се задържи като дигитална валута, особено ако иновациите насърчават по-бърза, по-сигурна и по-ефективна система за плащане".

Според Йермак, има една основна причина, поради която правителството симпатизира на криптовалутата: "Това отнема способността на хората да перат пари или да избягват данъците, защото дава възможност да се води справка за дейността на всички", казва той. "Целият този клас активи е мечтата на правителството."

Понастоящем само малък процент от хората съобщават за своите печалби и загуби от крипто печалбата за данъчните си декларации. През 2016 г. IRS призовава за информация за потребителите от Coinbase, най-големият британски борсов борд, след като около 800 души са отчели криптовалутата като част от годишните си доходи.

Тъй като IRS класифицира биткойн като собственост, а не като валута, печалбите и загубите се облагат с лихвения процент на капитала. Тъй като криптовалутите стават по-популярни, Йермак казва, че ще стане по-рисково да се избегне плащането на данъци върху тях.

"Винаги ще спазвам данъчния закон", твърди той. - В криптираната икономика оставяте крайно видима диря, за да може IRS „да дойде и да ви вземе.“

Разширяване на сигурността

Докато повечето банки и кредитни агенции предлагат защитни мерки по сигурността на потребителските сметки, няма така наречен посредник, който да гарантира сигурността на криптовалутите.

Страхувайки се от измами, много хора създават сложни пароли за своите сметки, които могат в крайна сметка да забравят. Тъй като те са единственият с достъп до сметката им, те рискуват да загубят активите си, твърдят експерти.

А дали криптовалутата е начин да постигнеш финансова независимост? Трябва да пробваш, за да разбереш. Но каквото и да се твърди, кредитната карта със сигурност е сред средствата, които ще те доближат до мечтаното стабилно финансово бъдеще. Рабзери как да постигнеш финансова независимост с твоята AXI Card тук.