Как блокчейн технологията променя бизнеса?

Блокчейн технологията е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. Всеки блок съдържа информация за предходния блок и е удостоверен за време. Това осигурява хронологична цялост на веригата назад до първия блок.

Повечето от медийните заглавия за блокчейн технологиите се въртят около превъзходното инвестиционно представяне и изключителната волатилност на криптовалутите. Тази траектория може да се оприличи на траекторията на увеселително влакче, тъй като биткойнът е спечелил 1,390% през 2017 г. (до 1,935%, когато достигна рекордно ниво от 19,666 долара в средата на декември) и след това спадна до 5,950 долара през януари 2018 г. До средата на февруари вече се установи около $ 8,400.

Растящият консенсус между бизнес лидерите и предприемачите: Бъдещето на блокчейн технологията ще бъде много повече от просто биткойн. Блокчейн технологии ще въздействат на всяка основна сфера на бизнеса - от счетоводство до различни операции и има доказателства, че революцията на блокчейн технологиите е започнала.

Какво е това блокчейн и защо е толкова важно за бъдещето на бизнеса?
Както вече знаеш, блокчейн съхранява данни в компютърна мрежа. Блокчейн веригата е замислена като гарантираща сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволява модифициране на данните. Блокчейн веригата използва криптографията за обработка и проверка на транзакциите в регистъра. Криптирането и кодирането подобряват прозрачността, ефективността и доверието в обмена на информация.

Всичко това води до появата на новаторски компании, които преосмислят стартегията си, спрямо променящата се дигитална ера. Ето три начина, по които блокчейн технологията трансформира начина, по който правим бизнес:

1. Счетоводство.
Счетоводството е пример за бизнес сфера, която може да се възползва от блокчейн технологиите. Данъчният кодекс е преобладаващо сложен, предизвикателствата, свързани с управлението на бизнес операциите в отдалечени места са много, а необходимостта от точност е от първостепенно значение. Блокчейн технологията може по-ефективно да управлява всичко, изброено по-горе.

"Прозрачността на блокчейн дава видимост на всички транзакции за одобрените потребители и това може да намали работата на одиторите", пише Ken Tysiac в скорошно издание на Journal of Accountancy. "Но това позволява на одиторите повече време да се съсредоточат върху контрола и разследването на аномалии. В същото време се появяват възможности да използват технологията блокчейн, тъй като те разширяват своите знания в области като киберсигурността и устойчивостта".

2. Реклама и маркетинг.
Според Juniper Research, рекламодателите ще загубят приблизително 19 милиарда долара,заради измамни дейности през следващата година - еквивалента на 51 милиона долара на ден. Тази цифра се очаква да достигне 44 милиарда долара до 2022 г. Технология, базираща се на биткойн и други криптиращи валути, може да помогне за драстично намаляване на "измамите с кликвания", като гарантира, че маркетинговите мениджъри достигат целевите си пазари.
"Виждаме, че принципите на блокчейн технологията, които са разработени за предотвратяване на измами в банковото дело, могат да се приложат при програмиране на интернет купуване", обяснява Амир Ян Малик, експерт по дигитален маркетинг в Accenture Interactive. "Използвайки системата за наблюдение и управление на бюджетните разходи, рекламодателите могат да следят инвестициите - от първоначалния трансфер на медийния бюджет до окончателното публикуване на криейтив материали. Което пък намалява риска от слабо представяне на рекламата."

3. Човешки ресурси.
Специалистите по човешки ресурси планират, ръководят и координират набирането, интервюирането и назначаването на нови служители. Те се консултират с висши ръководни кадри, относно стратегическото планиране и често изпълняват задълженията си по отношение на служителите, както и тези, свързани с обезщетения и обучение. Но не бива да се заблуждаваме от името на тази област, защото дори в нея може да се интегрира успешно блокчейн технология. Има много технологии за наемане, оценяване, компенсиране и дори съкращване на служителите.

Според Дружеството за управление на човешките ресурси,блокчейн технологията скоро ще модернизира наемането на служители - позволявайки на специалистите в областта на човешките ресурси бързо да проверяват данните за кандидатите за работа и съществуващите служители. 

А какви са иновациите при кредитните карти и как те се напасват спрямо изискванията на потребителите, можеш да разбереш, като се запознаеш с иновативната кредитна карта AXI Card.