Как да правиш парични преводи по-бързо, по-евтино и по-сигурно?

На всеки му се налага да направи паричен превод по възможно най-бързия и удобен начин. Колко разнообразни са опциите за това в страната ни и кои са главните играчи на пазара? 

Ето какво да знаеш за тези услуги в България:

Когато става въпрос за международни парични преводи, TransferWise и MoneyGram са много добри опции.

TransferWise (www.transferwise.com) e компания основана от първия служител на Skype и подпомогната от Ричард Брансън, която цели да направи международните преводи много по-справедливи и по-евтини. Принципът, по който те успяват да направят услугата толкова евтина е лесен - потребителят, който желае да изпрати парични средства, превежда сумата в сметка на TransferWise в същата държава, а след това TransferWise превеждат съответната сума от тяхна сметка в държавата на получателя до сметката на получателя. Системата е базирана на безплатни или много евтини местни преводи, при които парите никога не напускат границата и по този начин се избягват скъпите банкови такси. TransferWise са изключително справедливи с обменния курс спрямо потребителя. Те взимат официалните курсове за деня („продава“ и „купува“) на определената валута и взимат точно средната стойност. Услугата на TransferWise обхваща 39 валути, между които и Българския лев.

Как се прави превод с TransferWise?

  • Влизаш в сайта на TransferWise – www.transferwise.com
  • Въвеждаш сумата и валутата, която желаеш да преведеш, както и валутата в която, искаш средствата да бъдат получени.
  • Създаваш си потребителски акаунт с email и парола.
  • Преглеждаш информацията за сумата и валутата, които желаеш да изпратиш, обменния курс и таксата за превод.
  • Въвеждаш личните си данни (имена, телефон, адрес и рождена дата). Това се прави с цел сигурност на превода.
  • Въвеждаш имената и банковата сметка на получателя (IBAN).
  • Преглеждаш за последно информацията и даваш референция за превода - каква е причината да пращаш парите.
  • Избираш как да платиш - с банков трансфер и дебитна карта е най-изгодно.

Ако си избрал дебитна/кредитна карта, просто въвеждаш данните на картата си и потвърждаваш плащането. А ако си избрал банков превод, необходимо е просто да преведеш сумата до упоменатата сметка.

Потребителската база в България е пораснала с една трета за година, според Арун Тармараджа - ръководител на банковите операции на TransferWise в Европа. Растежът на паричните преводи към България е от 80%, а на средствата, изпратени от България – 85%. Това показва, че иновативната платформа успява да разреши проблем, с който потребителите се сблъскват. От една страна, за резултата допринасят множеството българи, работещи зад граница, които изпращат пари на близките си, а от друга - това, че българската икономика е бързорастяща и потребителите разполагат със средства. Глобално потребителите на TransferWise са 4 млн. физически лица и корпоративни клиенти, като всеки месец те изпращат помежду си 3 млрд. евро. Сравнявайки разхода, които биха имали при трансфера на тези средства през традиционните банкови канали, може да се каже, че се спестява на потребителите по 3 млн. евро всеки ден.

„Български пощи” ЕАД също предлагат бързи и лесни парични преводи, включително и изходящи международни. Преводите се извършват от всички пощенски станции. Можеш да се възползваш от тази услуга, докато изпращаш писма и колети, плащаш сметките си за комунални разходи или ползваш други пощенски услуги. Тук може да пращаш парични суми, дори без да притежаваш банкова сметка.

Чрез вътрешни пощенски парични преводи физически и юридически лица могат да превеждат суми на получатели /физически и юридически лица/ в брой или по банкова сметка. Вътрешните пощенски парични преводи са два вида – обикновени и експресни. И двата вида се приемат и изплащат във всички пощенски станции. Обикновените пощенски парични преводи могат да се изплащат и чрез превод по посочена банкова сметка на физически или юридически лица. Допълнителната услуга е на фиксирана цена от 0,50 лв. - независимо от преводната сума.

Една модерна алтернатива на традиционното банкиране и на лесните парични преводи е Revolut. Revolut е бързоразрастващ се стартъп, започнал във Великобритания като мобилно приложение.

Приложението може да бъде използвано като мобилен портфейл. През него може да оперираш със средствата си в различни валути, като превалутираш без излишно оскъпяване, направо по междубанковия курс, да извършваш преводи, да теглиш в брой от банкоматите по целия свят, да търгуваш с акции без комисионна и много други.

Какви са плюсовете на приложението?

Сметките в Revоlut нямат такса за откриване, закриване или месечна поддръжка; Възможност за безплатна физическа карта Mastercard; Можеш да извършваш банкови преводи мигновено; Можеш да извършваш плащания без такса в повече от 150 различни валути; Можеш да теглиш пари в брой от банкомати в целия свят – без такса до определения за твоя тип сметка лимит; Можеш да държиш и обменяш криптовалута в сметката си; Можеш да търгуваш с акции и дори части от акции в реално време, без комисионни.

С присъединяването към Revolut, автоматично се открива сметка в евро. От нея ще можеш да извършваш плащания и да теглиш пари в брой, независимо от валутата и страната, в която се намираш – без такси и комисионни до достигането на определен лимит. Размерът на лимитите зависи от типа на избраната сметка - Стандартна, Premium или Metal.

За разлика от банковите преводи, с Revolut можеш да извършваш парични преводи мигновено. Само с натискането на един бутон ще можеш да избереш каква сума и на кого да изпратиш. Транзакцията се случва мигновено – парите ще бъдат преведени по сметката на получателя също толкова бързо, колкото да изпратиш съобщение в чата.

Друга платформа за лесни и евтини преводи е Apple Pay - създадена през 2014 г. Тя е по-сигурна алтернатива на плащанията с дебитни карти например, т.к. номерът на картата, който се ползва при плащане е различен всеки път. Освен това, всяко плащане се верифицира с Touch ID или Face ID, а данните се пазят в специален чип на iPhone/Apple Watch наречен The Secure Element. За да използваш Apple Pay, дори не е нужно да имаш интернет по време на плащане с iPhone/Watch!

От юни месец тази година, България е сред държавите, в които може да се ползва Apple Pay, благодарение на Revolut и Monese. За момента това са единствените варианти за Apple Pay в България. За да се възползваш от Apple Pay е нужно да захраниш сметката с поне 25 лв. Това става в приложението и се изисква дебитна карта.

Друг бърз и сигурен начин за парични преводи в България вече е Garmin Pay - той се осъществява в партньорство между Fibank (Първа инвестиционна банка), Mastercard и Garmin. Клиентите на Fibank могат да дигитализират своята карта Mastercard не само в смартфона, но и в часовника си Garmin. Благодарение на новата услуга ще може да се плаща на всички безконтактни ПОС терминали, както и да се извършват операции на безконтактни банкомати. Подобно приложение за лесни преводи е насочено към хората с динамичен начин на живот и стремеж към максимално модернизиране на личните финанси. За разплащания с Garmin Pay e необходим смарт часовник Garmin, поддържащ Garmin Pay функционалност, и дебитна или кредитна карта Mastercard, издадена от Първа инвестиционна банка. Регистрацията на картата се осъществява чрез мобилното приложение на Garmin Connect Mobile (GCM). Използването на виртуалния портфейл става с едно движение - чрез докосване на часовника до устройство за плащане (ПОС терминал или безконтактен банкомат).

Още модерни решения за твоите финанси - виж възможностите, които ти дава кредитна карта AXI Card.