Как Fintech променя кредитирането?

Какво е Fintech?

Fintech е дума, която се използва, за да се опишат, така наречение финансови технологии. Думата вече е достатъчно известна и в нашата страна и е своебразен синоним за компания, която се стреми, чрез иновативни технологии да предостави по-качествени услуги на потребителите. Всъщност понятието „финтек“ се използва за нови процеси и приложения в сферата на финансовите услуги.

Голяма част от финтек компаниите се опитват да предложат алтернатива на стандартните финансови услуги и институции.

Как Fintech променя кредитирането?

Всеки знае, че в днешно време технологиите променят всяка една индустрия и кредитирането съвсем не е изключение.

И докато преди години, кредитирането беше привилегия само на банките и кредитните дружества, днес множество финтек компании отпускат заеми на потребители, в това число - и на притежатели на малък бизнес. И точно тези финтек компании с иновативните си действия и подход към финансите, са способни да променят индустрията и потребителското обслужване.

Едно от доказателствата за прогресивна технология на финтек компания е P2P заемът, който плаформи като LendingClub и Prosper са усвоили вече. Въпросният модел е популяризиран най-вече от сайтове за пиратско сваляне на музика. Това, което направиха въпросните финтек компании е да създадат платформа, чрез която потребителите дават заеми на други потребители. Въпросната финтек платформа си взема такса за брокерството, което осигурява.

Други финтек компании във финансовия бранш се откроиха с интегрирането на по-изгодни студентски заеми и бизнес кредитни линии.

Един от индикаторите на финтек компаниите е по-бързото и улеснено кандидатстване и одобрение за заем. За разлика от традиционните банки, при иновативни кредитори, клиентите са максимално улеснени. Ако на банковите институции им отнема дни да одобрят искане за кредит или дори кредитна карта, то при модерните финансови компаниите нещата стоят различно. Финтек лидерите дават максимално бързо отговор на исканията за кредит и разбира се – това става онлайн. Пример за иновативен кредитор е и Аксес Файнанс с алтернативното си разплащателно средство AXI Card. Кредитната карта помага на кредитополучателите да избегнат стандартните процедури и изисквания на банковте заеми. Благодарение на разработката си AXI Card, компанията дава заявка за един от най-модерните и гъвкави подходи във финансирането. Не забравяй, че можеш да заявиш своята кредитна AXI Card онлайн, без дори да излизаш от дома си. Ние ще ти я доставим напълно безплатно до посочен адрес. Така ще се лишиш от тромавите банкови процедури и редица досадни документации, които обикновено съпътстват кредитирането. С AXI Card нямаш разходи за кандидатстване и одобрение, но това не е единственото предимство на пластиката. С AXI Card нямаш банкови такси, които да оскъпят кредита ти, защото картата не се издава от банкова институция. Безконтактната AXI Card ти дава възможност да плащаш с нея онлайн, без допълнителни такси, а и те известява с SMS за всяка трансакция. И като истинска финтек компания, Аксес Файнанс ти дава възможност да управляваш своята кредитна карта чрез смартфона ти и персоналния си профил. Така можеш да следиш всички направени плащания, настоящия баланс и кредитния си лимит, а също и да регулираш плащанията си в чужбина.

Освен с модерни алтернативни платежни инструменти обаче, финтек компаниите си служат и със събиране на информация. Разбира се, всеки кредитор анализира внимателно пазара, но при някои компании проучването и колекционирането на данни е на едно малко по-високо ниво. Финтек лидерите използват данни от Ebay и PayPal, за да изградят достоверен профил на потенциалния си клиент. Компаниите се фокусират върху новите приложения, без които потребителите не могат, и събират полезни данни именно от селектираните платформи. Така се инкорпорира информация, дори от социалните мрежи, за да се създаде актуално досие на потребителя и неговата кредитоспособност.

Финтек компаниите залагат и на автоматизиране на редица процеси, които в стандартните институции се изпълняват още от хора. По този начин, технологичните кредитори спестяват средства и време, като успоредно с това предоставят потребителско обслужване на високо ниво.

Още едно предимство на финтек финансовите компании е, че те са способни да кредитират по-широк кръг от потребители. Всеизвестен факт е, че много хора, които изпитват затруднения да получат кредит или кредитна карта от традиционните банки, прибягват до различните финансови услуги на финтек компаниите. Студенти, хора без кредитна история и много други, са част от потенциалните клиенти на финтек кредиторите, които им отпускат желания капитал. Така, постепенно хората осъзнават, че ползите на небанковите институции могат да бъдат значително повече, отколкото на банковите такива.