Как ще изглежда колата на бъдещето?

Всеки се вълнува как ще изглежда колата на бъдещето. Ето защо, в днешната статия в блога на кредитна карта AXI ти разказваме за четирите основни тенденции в автомобилната индустрия според изпълнителния вицепрезидент на Altran Group - Паскал Брайър.

През последното десетилетие технологичното цунами разтърсе  автомобилната индустрия и тя започна да се развива динамично.

Традиционните модели търпят редица иновации, тъй като дигиталната революция води до преоткриване на цялата хардуерна и софтуерна архитектура на автомобилите. Възможно е само след няколко години кола да имат съвсем нов облик спрямо днешните коли.

Според Паскал Брайър, изпълнителен вицепрезидент на Altran Group и отговорен за иновациите, колата на бъдещето все повече ще развива потенциала си.

Електрическата кола

Електричеството беше първият феномен, който трансформира автомобилите през 21 век. Когато беше представен за първи път, експертите предвидиха специфична употреба - например за обществения транспорт. Побеждавайки прогнозите, електрическите автомобили бавно се появяват като задължителни за всички пазарни сегменти.

Сега електричеството има многобройни технологични предимства и предполагаемите му исторически слабости, като автономия (600 км за най-новата Tesla например) или пътни характеристики, вече не се прилагат.

Тази тенденция е силно подсилена от екологичните задължения за намаляване на емисиите на частици и парникови газове. В следващите години все по-мощните хибридни или електрически двигатели постепенно ще заменят традиционния двигател с вътрешно горене.

Автономната кола

Това е най-зрелищната революция. В бъдещето автомобилите ще могат да се справят без своите шофьори. „Това развитие ще бъде поетапно: започваме без крака и след това без ръце и в крайна сметка без очи“, казва Паскал Брайър.

Първите два етапа вече са завършени. Круиз контрол съществува от няколко години: водачите могат да задават скорост и да свалят краката си от педалите. А някои автомобили вече предлагат системи за подпомагане на водача, които правят възможно свалянето на ръцете от волана в специфични ситуации, например в задръствания, или при паркиране и т.н.

Следващата стъпка? 100% автономност. Инженерите работят, за да заменят човешките очи с множество камери, сензори и лазери, които ще възпроизвеждат околната среда в 3D и ще позволят на автомобила да взема решения за навигация сам. Популяризирани от Google и известната му кола на Google, повечето производители започнаха да търсят автономност и в момента са във фаза на провеждане на големи тестове по пътищата.

“Свързаната” кола

Колата на бъдещето ще бъде изцяло свързана с предмети ... и хора.

Всъщност, за да бъдат автономни и да вземат правилните решения, автомобилите трябва да могат да обменят разнообразна информация с външния свят: трафик, времето, състоянието на превозното средство, бензиностанциите, произшествията и др. В крайна сметка, чрез различни сензори, ще могат да комуникират с други превозни средства, но също и с инфраструктурата (пътища, сгради и т.н.). В допълнение, многобройни онлайн услуги ще бъдат достъпни за пътниците: Wi-Fi, облак, медии, развлечения и др.

Според Паскал Брайър, това включва пълна промяна на парадигмата, „колите стават отделно място за потребление на услуги“, казва той. Само си представете: няколкочасово пътуване ще се превърне във възможност да отговориш на имейлите си, да гледаш най-новия филм, пуснат в кината, или да чатиш с приятел.

Нов метод на производство

Последната голяма промяна засяга самата индустрия. Утрешните фабрики няма да са нищо подобно на днешните. Цялата хардуерна и софтуерна архитектура на автомобила е в процес на преработка.

От една страна, тялото бавно се променя, за да включи нови технологии - като лек композитен материал и материали за 3D печат. И от друга страна, за да се осигури свързаността и обхватът на превозното средство, ще трябва да се свържат и интегрират множество интелигентни устройства - включително компютри, камери, информационно-развлекателни центрове и т.н.

Това означава да се извърши цялостен ремонт на електронната архитектура на автомобила.

В заключение, колата на бъдещето, построена по нов модел, ще бъде електрическа, автономна и свързана. Това ще донесе редица ползи за обществото: по-малко замърсяване, повече безопасност, повече свободно време и услуги. И в края на всичко това? Може би автомобилите ще предлагат по-малко удоволствие от шофирането по открит път, но ще предлагат реални услуги за транспорт, безопасност и свързаност.

Разбира се, предстоят много предизвикателства - технологични, индустриални и законодателни, но преходът вече е започнал и явлението ще се ускори през следващите години.

А стабилното финансово бъдеще зависи от решенията, които правиш в настоящето. Затова избери кредитна карта AXI Card, с която можеш да плащаш безконтактно и да управляваш своето модерно разплащателно средство.