Какво да направиш при опит за кражба на самоличност? Следвай този чеклист

Това е нещо, от което много от нас се страхуват: внезапното осъзнаване, че нашата чанта или портфейл е загубена или открадната. Най-големият проблем обаче идва в момента, в който осъзнаем, че не е открадната само чантата ни, а и нашата самоличност. Със сигурност за всеки потребител е кошмар да разбере, че престъпник използва личните му имена, ЕГН, номер на кредитна карта или други данни.

Какво трябва да направиш, ако осъзнаеш, че си жертва на подобна кражба? Важно е да действаш бързо, за да минимизираш риска. Ето един чеклист с нещата, които трябва да направиш незабавно:

Отдели известно време на проблема

Опитът да се анализират обстоятелствата и да се залови измамникът съвсем не е лесен, а напротив. Процесът често често се задълбочава, колкото по-дълго чакаш, така че действията трябва да са максимално бързи, за да са ефективни.

Свържи се с полицията

За съжаление, арестите за подобно провинение като кражба на самоличност са рядкост. Освен ако крадецът не се опита да използва открадната кредитна или дебитна карта в местния магазин. Това, разбира се, рядко се случва. За всеки случай по-рядко, отколкото обвинения за крадец на самоличност би завел дело за клевета и обида.

Сигнализирай твоята банка

Ако чантата или портфейлът ти са откраднати, а в тях има ценна информация като дебитна или кредитна карта, то първото нещо, което трябва да направиш е да сигнализираш банката - издател или съответната небанкова институция. Трябва да действаш бързо, без да губиш излишно време в суетене, защото ако не блокираш веднага своята карта, крадецът може да я използва и да те ощети.

Блокирай всички дебитни или кредитни карти

С дебитните карти е важно колко бързо ще уведомиш съответната институция за открадната или изгубена пластика. Отчитането на инцидента преди използването на картата ти те освобождава от отговорност за нерегламентирани трансфери. Без значение какъв вид карта използваш – дебитна или кредитна, тя задължително трябва да се блокира.

Ако кредитната ти карта е AXI, можеш веднага, щом установиш кражба, да влезеш в своя индивидуален клиентски профил и да блокираш всички или някои от трансакциите, които могат да се извършват с картата. Съветваме те да ни уведомиш незабавно на телефон 0700 20 424, за да преиздадем картата и да ти изпратим новата пластика на посочен от теб адрес.

Не пропускай детайлите

Помисли какво друго в портфейла ти могат да използват крадците. Например, дадена карта за отстъпки, шофьорска книжка, незиползвана и почти забравена кредитна карта. Вярваш или не, някои измамници се опитват да използват застраховката на други хора - това е известно като кражба на медицинска самоличност. Също така, ако крадците имат достъп до твоя телефонен номер, те могат да теглят такси на твоя мобилен телефон или дори да отворят друг акаунт на твое име.

Бъди нащрек и след като всичко отмине

Едно от най-разочароващите неща за кражбата на самоличност е, че тя често може да има последствия и дълго, след като си мислиш, че всичко е наред. Затова, продължи да гледаш кредитните си отчети и да следиш всяка една трансакция внимателно.

Благодарение на засилените мерки за сигурност, можеш да следиш баланса си по кредитна  карта AXI Card, чрез персоналния си онлайн профил. Той е напълно модерен и на разположение по всяко време, стига да имаш добра връзка с интернет. Чрез персоналния си онлайн профил имаш възможност да следиш в реално време всяка направена трансакция, да виждаш какво и кога си платил. Както и да знаеш кога е следващата ти вноска. Всичко това може да проверяваш дори от смартфона си, докато си на път.

AXI Card освен че ти дава да управляваш парите си свободно и без каквито и да е усилия, е напълно достъпно разплащателно средство. За да кандидатстваш за пластиката, можеш да звъннеш по телефон или просто да попълниш онлайн формата. А след одобрение, ще я получиш на посочен от теб адрес - по този начин ти спестяваме време и усилия, които да инвестираш в нещо важно и доходоносно. Без висене по банкови клонове и без излишни документи - AXI Card  е кредитната карта, която се напасва спрямо твоите нужди и изисквания. А при нужда от информация за твоята кредитна карта, нашите консултанти са на разположение по всяко време -  можеш да се свържеш с  тях по телефон, имейл или чрез социалните мрежи.  Те ще намерят решението на проблема ти и ще съдействат за разрешаване на всеки казус.