Какво да очакваме от телефоните на бъдещето?

За да стигнат до модерните смартфони, които всеки от нас притежава, телефоните изминаха дълъг път в развитието си. Днешните смартфони имат големи сензорни екрани, впечатляващи камери и високотехнологични функции като 3D разпознаване на лице. Докато телефоните се използваха предимно за осъществяване на обаждания през деня, сега ги използваме за неща като слушане на музика, сърфиране в мрежата, игри и гледане на видеоклипове с котки в YouTube.

Ако през 1999 г.  някой ни беше казал как биха могли да работят тези устройства след около 20 години, едва ли щяхме да повярваме. Преди две десетилетия никой не можеше да предвиди въздействието на телефоните върху живота ни. Цялото ни ежедневие в днешно време щеше да звучи като научна фантастика.

А замислял ли си се как ще изглеждат телефоните на бъдещето? Какви функции ще имат тези устройства след 20, 30 или дори 50 години, които днес изглеждат като научна фантастика? Ето малко идеи за размисъл:

Контрол над ума

Преди години основният начин за използване на телефона беше физическа клавиатура. Това в крайна сметка беше заменено от сензорните екрани, които използваме днес. С услуги като Google Assistant и Samsung Bixby, сега можем да взаимодействаме с нашите устройства само с помощта на гласовете си.

Може би следващата стъпка в тази еволюция е контрол на ума. Технологията ще ни позволи да изпълняваме всяка задача, която можем да направим чрез докосване или глас с ума си. Може да отворим приложение по избор, да възпроизведем конкретно видео в някаква футуристична версия на YouTube и дори да редактираме изображения с мислите си. Можем също да изпратим текст, да контролираме яркостта на екрана или да създадем филм от видеоклиповете, които сме заснели.

Използването на смартфони би било много по-бързо с контрол на ума. Вече не е нужно да търсим приложение, за да го отворим или да протегнем пръста си до върха на екрана, за да го докоснем. Бихме могли да изпълняваме всяка задача само с мислите си.

Все още сме далеч от  тази футуристична реалност, но учените постигат напредък в областта. През 2017 г., отдел на Facebook разработва технология, за да позволи на хората да пишат с ума си. Насочената скорост на писане е 100 думи в минута, което е около пет пъти по-бързо в сравнение с писането на нашите смартфони. Учените от MIT работят и върху нещо подобно с устройство, наречено AlterEgo, което позволява на потребителя да разговаря с машини само с техните мисли.

Зареждане над въздуха

Да си признаем: животът на батерията на средния смартфон е незадоволително кратък. Дори ако имаме висок клас телефон с неговата огромна батерия от 4 200mAh, все още  имаме само около два дни средна употреба. След като устройството изхаби силите си, или трябва да го включим за няколко часа или да го поставим на безжично зареждащо устройство, ако телефонът ни го поддържа.

Нещата могат да бъдат съвсем различни в бъдеще. Компания, наречена Energous, разработва технология за зареждане на устройства по въздуха. Поставяме телефона си на три фута от предавателя WattUp Mid Field и той ще започне да се зарежда веднага.

Представи си бъдеще, в което тези предаватели са много по-мощни и могат да зареждат устройства по въздуха на големи разстояния. Те могат да бъдат поставени в различни страни, точно както кулите за мобилен телефон днес и постоянно биха зареждали смартфони отдалеч. Тези предаватели за зареждане биха били толкова мощни, че поддържат батерията на един смартфон на 100 процента през цялото време.

Разтегателни телефони

Следващото голямо нещо в технологията на показване в близко бъдеще изглежда са гъвкавите дисплеи. Вече видяхме няколко сгъваеми телефона, включително Royole FlexPai, Samsung Galaxy Z flip и Huawei Mate X. Вместо да разгъваме телефона за повече екран като FlexPai, ще го разтегнем, за да увеличим размера му, като гумена лента. Всичко, което трябва да направим, е да издърпаме телефона от два от неговите ъгли по диагонал.

Този тип дизайн ще ни позволи бързо да увеличим размера на устройството при гледане на видеоклипове и да го направим по-малък, за да се побере в джоба. За да работи обаче, огромната част от компонентите трябва да бъдат разтегливи, а не само дисплеят.

Очевидно би имало ограничение до това колко далеч можем да опънем устройство. Ако например тази граница е била 50 процента от размера на телефона, това би означавало, че можем да трансформираме 6-инчов дисплей в 9-инчов.

Инженерните изследователи от Мичиганския държавен университет също са разработили първата разтеглива интегрална схема и виждат бъдеще за разтегливата електроника.

Промяна на цветовете

Телефоните се предлагат в най-различни цветове и изборът на най-добрия често може да бъде борба. Черно, сребристо и бяло излъчват по-класическа вибрация, но също така са скучни. Червеният, зеленият или лилавият цвят винаги се открояват повече, но могат да придадат на устройствата по-малко професионален вид. Със смартфони на бъдещето може да не се налага да избираме повече.

Представи си телефон с напълно прозрачен гръб, направен от материал, подобен на стъкло, който напълно абсорбира светлината. Устройството ще има една или повече LED светлини вътре, чийто цвят може да променим в настройките на телефона (или може би с ума си!). Когато изберем оранжево, целият заден капак напълно би погълнал цвета на светлината и изглежда абсолютно същият, почти сякаш е боядисан.

Тази технология ще ни позволи да превключваме между различни цветове толкова често, колкото искаме. Функцията може също да има режим за промяна на цвета ежедневно. С няколко LED светлини вътре правилно разположени, можем да създадем и градиентни цветове, като това, което Huawei P30 Pro има.

За да се сдобиеш с най-новия модел телефон, в случай, че си фен на иновативните технологии, кредитна карта AXI Card е перфектното разплащателно средство.