Какво е бъдещето на технологиите?

Предполагаме, че и ти нямаш търпение да разбереш какви нови технологични джаджи предстоят да залеят пазара в следващите десетилетия. За да се сдобиеш с любимите си технологии, знаеш, че кредитна карта AXI card е идеалното средство за това. Защото картата ти предоставя възможност да поемеш контрол над личните си финанси, но и да поддържаш желания стил на живот.

И докато се чудиш каква джаджа да си купиш, в тази статия сме събрали някои от най-впечатляващите иновативни технологии, които се разработват от учените и инженерите, за да подобрят живота на хората в близко бъдеще:

“Живи” роботи

Малките хибридни роботи, направени с помощта на стволови клетки от жабешки ембриони, могат един ден да бъдат използвани за плуване – било то около човешки клетки до специфични области, изискващи лекарство, или за събиране на микро пластмаса в океаните.

"Това са нови живи машини", казва Джошуа Бонгард, компютърен учен и експерт по роботика в Университета във Върмонт, който разработва съвместно роботи, големи само милиметър, известни като ксеноботи.

„Те не са нито традиционен робот, нито известен вид животни. Това е нов клас артефакт: жив, програмируем организъм.”

Епидермална виртуална реалност

Изследователи от Северозападния университет в САЩ са разработили прототипно устройство, което има за цел да се докосне до обсега на VR, използвайки гъвкав материал, снабден с малки вибриращи компоненти, които могат да бъдат прикрепени към кожата.

Системата, известна като епидермална VR, може да бъде полезна и в други случаи - от дете, което докосва дисплея, предаващо жеста, към член на семейството, разположен на друго място, до подпомагане на хората с ампутации да подновят усещането си за допир.

В игрите може да се предупреждават играчите, когато настъпи удар върху съответната част на тялото в играта.

Дизайнът на екипа разполага с 32 вибриращи задвижвания върху тънък силиконов полимер от 15 см, който се залепва върху кожата без лента или ремъци и е без големи батерии и проводници. Технологията за комуникация в близост до полето е NFC - която се използва в много смартфони за мобилно плащане днес - за прехвърляне на данните.

„Резултатът е тънка, лека система, която може да се носи и използва без ограничения за неопределено време“, казва професор Джон А. Роджърс, който работи по проекта.

Учените се надяват, че технологията в крайна сметка може да намери широко приложение и в дрехите, което позволява на хората с протези да носят VR ризи, които комуникират докосване през върха на пръстите.

Интернет за всички

Все още, само около половината от населението на света е свързано чрез интернет. Има много причини за това, включително икономически и социални причини, но за някои хора интернет просто не е достъпен.

Google бавно се опитва да реши проблема, използвайки хелиеви балони, за да разпространи интернет до недостъпни райони, докато Facebook се отказа от плановете да направи същото с дронове, което означава, че компании като Hiber ще имат преимущество. Те са предприели различен подход, пускайки собствена мрежа от микросателити с размер на обувки в ниска земна орбита, които събуждат модем, включен в компютър или устройство.

Техните спътници обикалят около Земята 16 пъти на ден и вече се използват от организации като Британското антарктическо проучване, за да осигурят достъп до Интернет до крайната част на нашата планета.

Влакове със скорост 760 мили в час

Представи си, как можеш да пътуваш до работа с влак, който се спуска по тунел със същата скорост, както при реактивен самолет. Това е мечтата на PayPal, Tesla и основателя на SpaceX - Илън Мъск.

Неговата система Hyperloop предвижда „пътниците на влака“ да пътуват със скорост до 760mph през вакуумна тръба, задвижвана от сгъстен въздух и индукционни двигатели. Очаква се влаковете да превозват пътници между Сан Франциско и Лос Анджелис за 35 минути, в сравнение със 7,5 часа с влак.

Съзнателен AI

Махни главата на плоския червей и ще му порасне нова. Разрежи го наполовина и ще имаш два нови червея. Учените от известно време искат да изработят включените механизми, но тайната ги избягва. Разработва се AI, кодиран в университета Tufts, Масачузетс, който ще анализира и симулира безброй сценарии. Компютърът успява да разреши мистерията на регенерацията на плоския червей само за 42 часа. В крайна сметка се създава цялостен модел за това как гените на плоския червей му позволяват да се регенерира.

Въпреки че хората все още трябва да захранват изкуствения интелект с информация, машината в този експеримент успява да създаде нова, абстрактна теория независимо. Това е огромна стъпка към развитието на съзнателен компютър и потенциално знакова стъпка в начина, по който провеждаме изследвания.

„Интелигентни игли“, откриващи рак

„Умна игла“ е устройство,разработено от учени в Обединеното кралство, което може да ускори откриването и диагностицирането на рака.

Изследователите смятат, че технологията може да бъде особено полезна при диагностициране на лимфом, като намали тревожността на пациента, докато очаква резултати. Понастоящем хората със заподозрян лимфом често трябва да предоставят проба от клетки, последвана от биопсия на възела, която да бъде извършена за пълна диагноза - процес, който може да отнеме много време. Новото устройство използва техника, известна като Раманова спектроскопия, за да освети лазер с ниска мощност в частта на тялото, която се изследва, с потенциал да забележи проблеми в рамките на секунди, твърдят учени от Университета на Ексетер.