Най-големите финтек компании в Америка

Стартиращите финтек компании продължават да привличат все по-голямо внимание и капитал. Те събират 12,4 милиарда долара финансиране, или с 43% повече от 2017 г., съобщава CB Insights. Този растеж представлява 30% увеличение на рисковите инвестиции на целия американски пазар. Финтек компаниите имат нужда от тези пари, тъй като са склонни да изразходват около два до три пъти повече пари в сравнение с други стартиращи компании, според анализ на Brex - вероятно поради фактори като регулаторни пречки.

Ето 10-те най-ценни частни, подкрепени от предприятия, финтек компании в САЩ:

1. Stripe - 22,5 милиарда долара

Създадена като услуга за подпомагане на малките онлайн продавачи да обработват плащанията, днес Stripe обслужва и технически гиганти като Microsoft и Amazon. През 2018 г. компанията обяви три нови популярни продукта, включително технология за издаване на кредитни карти, софтуер за продажба и платформа за фактуриране на абонаментни фирми.

Съучредители: 30-годишният изпълнителен директор Патрик Колисън и президентът Джон Колисън, 28 г.. Братята, родени в Ирландия, отпаднали от MIT (Патрик) и Харвард (Джон), стартират Stripe през 2011 г.

2. Coinbase - 8 милиарда долара

Разширявайки се отвъд корените си като биткойн портфейл и борса за търговия на дребно, днес Coinbase предлага криптовалута за попечителство и професионални и институционални платформи за търговия. Миналата година купи Earn.com - услуга, при която потребителите плащат в биткойн, за да се свържат с експерти по имейл, за отчетени 100 милиона долара.

Съосновател и изпълнителен директор: Брайън Армстронг, 36-годишен, чиито притежания на Coinbase го правят милиардер.

3. Robinhood - 5,6 милиарда долара

Robinhood предлага търговия на акции без комисионна, ETF, криптовалути и опции чрез мобилно приложение. Абонаментната услуга Robinhood Gold, започваща от 6 долара на месец, дава на инвеститорите достъп до маржин търговия. По-късно тази година фирмата ще заеме пазара за проверки и спестявания с нова програма за управление на финанси. Какво обаче е най-интересното в тази финтек компания? Един от основателите е българин, израснал в САЩ.

Съучредители и съизпълнителни директори: Байю Бхат, на 34 години, американец от второ поколение с индийски родители и роденият в България Влад Тенев на 32 г.

4. Ripple - 5 милиарда долара

Компанията има за цел да замени SWIFT, платформата за междубанкови съобщения, която отдавна свързва почти всяка банка в света. Също така има услуга, която позволява на компаниите да извършват трансгранични плащания в XRP, криптовалутата, създадена от основателите на Ripple.

Съучредители: Джед Маккалеб, 43 г. и Крис Ларсен, 58 г. и Артур Брито.

Изпълнителен директор: Брад Гарлингхаус, 48-годишен, бивш президент на AOL.

5. SoFi - 4,4 милиарда долара

Основана през 2011 г., SoFi стартира с рефинансиране на заеми онлайн и по-късно се разклонява в други услуги за богати милениали, включително ипотеки, съвети за инвестиране в животозастраховане.

Изпълнителен директор: Антъни Ното, 50-годишен, бивш СОТ в Twitter.

6. Credit Karma - 4 милиарда долара

Компанията предлага на своите 85-милионни „членове“ нарастващ набор от безплатни услуги, включително кредитни рейтинги, софтуер за предплащане на данъци, помага за коригиране на грешки в отчета за кредити и сигнали за нови акаунти, отворени от името на потребителя.

Съучредители: изпълнителен директор Кенет Лин, 43 г.; главен ръководител Никол Горчица, 45 г. и CTO Ryan Graciano, 37-годишен.

7. Circle - 3 милиарда долара

Крипто-финансовият гигант Circle миналата година влезе в борсовия бизнес с покупката на Poloniex и сега предлага услуги за търговия с криптовалути, инвестиции и плащания. Миналият октомври си партнира с Coinbase за пускане на стабилна монета на USDC, крипто актив, използващ блокчейн Ethereum и подкрепен от щатски долари.

Съосновател и изпълнителен директор: Джеръми Аллайър, на 47 години, по-рано основава публично търгуваната онлайн видео платформа Brightcove.

8. Plaid - 2,65 милиарда долара

Платформата свързва приложения за плащане като Venmo и сайтове за лични финанси като Betterment към банковите сметки на потребителите за прехвърляне и проследяване на средства и ускоряване процеса на удостоверяване. Plaid вече се интегрира с 10 000 банки. Компанията придоби и Quovo - стартъп, който обединява инвестиционни данни, за около 200 милиона долара.

Съучредители: главният изпълнителен директор Зак Перрет, 31-годишен, бивш консултант на Бейн, който стартира Plaid само две години след завършването на университета "Дюк"; президент и CTO Уилям Хокей, 29 г.

Бъдещето на личните финанси определено изглежда повече от интересно. Как и ти да ползваш модерен финансов инструмент - разгледай повече за плюсовете на кредитна карта AXI Card.