Нео банка за бизнеса ти – защо не?

Нео банките са позиционирани изцяло на дигитални платформи и не притежават банкови клонове. Точно това ги прави едни от най-интересните „играчи“ на днешния финансов пазар.

Нео банките се фокусират върху младите потребители, или онези картодържатели, които имат високи изисквания към финансите си и същевременно искат последните технологии да са неразделна част от ежедневието им. Истината е, че младото поколение има нужда от различен поглед върху банкова система и управлението на личните си финанси. Традиционните банки с куп изисквания и сложни, дълги процедури, не помагат в насърчаването на потребителите за по-широко използване на услугите им.

Затова са тук нео банките, чиято цел е да предложат коренно различни изживявания за потребителите си. Нео банките искат да дават нови възможности за управление на личните финанси и да осигурят иновативен подход във финансирането.

Във финтек средите, нео банките са топ тенденция - всеки тръпне в очакване да разбере следващата им стъпка в технологиите, а най-младите потребители вече нямат търпение да изпробват тази така модерна и нестандартна услуга. Точно върху новите потребители всъщност се съсредоточават въпросните нео банки. Това е така, защото с новите потребители идват и съвсем нови потребности – масовото използване на мобилни устройства, обкръжаващата ни комуникация и онлайн светът са фактори, които не бива да се пренебрегват, дори от финансовите компании.

Така наречените Challenger банки вече привличат все повече хора, които да се възползват от улеснените им услуги и несравними предимства. Едни от най-популярните challenger банки са Monzo, Starling Bank, N26, Revolut и Atom.

Monzo например осигурява на потребителите си изключително лесен за разчитане и нагледен анализ на всички направени до момента разходи, а самото онлайн приложение може да се зарежда чрез банков трансфер или чрез дебитна карта.

N26 пък има един от най-иновативните акаунти (които всеки може да си отвори безплатно), а потребителите на тази нео банка могат да управляват финансите си изцяло чрез смартфона си.

Atom също е сред лидерите във финтек индустрията. Като нео банка, изцяло базирана на мобилно приложение, Atom предлага доста конкурентни финансови услуги, дори и за бизнеса. От кредитни карти и заеми до спестовни сметки – Atom е сред challenger банките, които има какво ново и изгодно да предложат на хората.

И ако крайните потребители имат възможност да се възползват от новите нео банки, то бизнесът също не е забравен от финтек иноваторите.

Кои са нео банките, които са подходящи за един бизнес?

Transferwise – изключително лесно е да се научиш да боравиш с акаунта на тази нео банка. Transferwise предлага изгодни и прецизни услуги, които ще удовлетворят, дори и най-претенциозните клиенти. Нео банката има доста добри цени, спрямо повечето си конкуренти и далеч по-добри от повечето банки. Въпросната нео банка дава възможност на потребителя да създаде бизнес акаунт за съответната му компания. Чрез този бизнес акаунт могат да се правят различни плащания и трансфери на средства. Системата за ценообразуване може да се нарече прозрачна, но все още не съществуват отстъпки в цената при по-големи обеми. Също така, трябва да се отбележи, че понякога се наблюдават и закъснения в трансакциите, без да има ясна причина. Тази нео банка изисква по-строги мерки при регистрацията за бизнес акаунт, което означава, че най-вероятно са нужни повече документи, за да се отвори бизнес акаунт.

Tide е друга алтернативна нео банка, която е насочена към независимия бизнес и хората на свободна практика. Тази модерна нео банка е базирана на приложение и няма нищо общо със стандартното онлайн банкиране, дългите процедури и проблемното обслужване на клиенти. При Tide клиентското обслужване се осъществява директно чрез приложението, въпреки че има опция и за изпращане по имейл. Бизнес акаунтът в Tide е лесен за използване, без излишни усложнени процедури. Един от недостатъците тук обаче е невъзможността да се приемат плащания с чекове и междуранодни трансакции.

Countingup – тук става дума за комбинация от банково и счетоводно обслужване, събрани в едно опростено приложение. Нео банка, даваща възможност на едноличните търговци да поддържат лесно и удобно бизнес сметка. А самото приложение на банката автоматизира редица процеси от счетоводството на бизнеса, прави отчети и създава фактури.

CivilisedBank – тази нео банка се финансира от спестявания и цели да обслужва бизнеса, чрез спестявания и заеми, овърдрафт, банкиране, разплащателни сметки с депозити и чуждестранна валута.

А за да притежаваш и ти иновативно средство за разплащане, кандидатствай още сега за твоята кредитна AXI Card, за да изградиш финансовото си бъдеще с модерната кредитна карта.