Новите методи за разплащане - смартфони и часовници

Технологиите променят начина ни на пазаруване. Все по-масовото използване на цифровия портфейл означава, че не е необходимо да разполагаме с банковата си карта.

Цифровият или така нареченият дигитален портфейл е приложение, което позволява на човек да използва електронно устройство като смартфон, таблет или смарт часовник вместо физическата си банкова карта.

Директорът по дигитална сигурност на Westpac Джош Наст казва, че дигиталните портфейли като Apple Pay, Samsung Pay и Google Pay правят пазаруването по-бързо, лесно и потенциално по-безопасно.

„Тъй като повече австралийци плащат в магазини и онлайн, използвайки своите цифрови портфейли, хората могат да харчат, знаейки, че техните данни и средства са защитени от най-новите технологии“, каза г-н Наст.

По нашите географски ширини използването на смарт часовници и смартфони за разплащане е далеч по-ограничено. Но за да се разшири употребата на тези модерни разплащания, потребителите трябва да са максимално запознати какво представлява подобен тип плащане, защо е толкова сигурно и как може да ги улесни в ежедневието.

Докато цифровият портфейл се използва точно като банкова карта, номерът на картата всъщност не се съхранява на устройството. Вместо това, на картата и устройството, което лицето използва, се присвоява уникален цифров номер на акаунт.

„За клиентите това е допълнително ниво на сигурност“, казва г-н Наст. „Всъщност тя може да бъде по-сигурна от твоята физическа карта, тъй като номерът е присвоен, криптиран и безопасно съхранен в твоето устройство, така че данните ти никога да не се показват при извършване на плащане с телефона ти.“

Електронните методи на плащане и дигиталното банкиране действат от години, но промяната през последните месеци е значителна и трансформацията се ускорява, заради пандемията от COVID-19.

Все повече хора пазаруват онлайн и много магазини преминават към безконтактни електронни плащания, вместо да се налага да боравят с пари по време на пандемията.

По-младите хора залагат на безконтактни плащания, като мнозинството от хората на възраст между 18 и 49 години например, в сравнение с  хората на възраст 65 и повече години - при тях кешовите разплащания все още са с превес.

Въпреки че не се очаква банкнотите да изчезнат скоро, ново проучване предполага, че голяма част от потребителите биха се радвали, ако плащанията са само безкешови.

Ето и някои от най-разпространените начини за плащане чрез смартфон:

Apple Pay работи на iPhone 6 и по-нови версии, както и на всички часовници на Apple, чрез NFC технология. В Apple Pay имаш възможност да добавиш до 12 карти към акаунта си.

Apple Pay работи и в мрежата, но ако си навън и пазаруваш, тогава ще бъде най-лесно да плащаш с телефона или часовника си. За да настроиш нови карти на своя iPhone, отвори iOS Settings и отвори Wallet & Apple Pay, след това Add Card.

Apple Pay може да се използва навсякъде, където могат да се извършват безконтактни плащания (например с кредитна карта) - ако видиш логото на Apple Pay или само безконтактното лого, ще можеш да използваш Apple Play. Можеш също така да попиташ Siri „Къде мога да използвам своя Apple Pay?“ за да видиш места наблизо, които го поддържат.

Google Pay - известен преди като Android Pay - работи много подобно на Apple Pay. Може да се използва при онлайн плащания, както и във физически магазини, използвайки смартфон или смарт часовник с операционна система Wear. Тук отново се разчита на NFC технологията.

Навсякъде, където видиш логото на Google Pay или само логото за безконтактно плащане, може да използваш Google Pay на телефон или смарт часовник - с други думи, ако търговецът поддържа безконтактни кредитни карти, той ще поддържа Google Pay.

Както подсказва името, Samsung Pay е алтернативата на Samsung за Apple Pay и Google Pay. Той поддържа карти Visa, Mastercard и American Express.

Засега Samsung Pay е ограничен до телефони Samsung Galaxy или телефони с Android, сдвоени със смарт часовник Samsung Galaxy.

За да се разплащаш лесно и удобно и с безконтактна кредитна карта, AXI Card е алтернативният платежен инструмент с множество предимства. Дистанционното кандидатстване, а при одобрение, получаваш и безплатната доставка до посочен от теб адрес. Това са само част от плюсовете на иновативната пластика.