Поглед в бъдещето – как ще изглеждат домовете ни?

Голяма част от футуристичната технология, която виждаме в научно-фантастичните филми, е толкова невероятна, че е трудно да си представим, че някой ден може да съществува в домовете ни. В действителност може вече да съществува. Съвременните технологии са напреднали до такава степен, че вече можем да управляваме нашите телевизори, осветление и дори термостатите от смартфона.

За да си в крак с тенденциите, в днешната статия на кредитна карта AXI, разказваме за основните технологични решения за дома:

Роботите

Все още сме далеч от пълнофункционален, подобен на хуманоид робот, който може да работи свободно. Въпреки това автоматизираните роботи вече съществуват и днес се използват в много домове. Устройства като iRobot и Neato са проектирани за автономно пътуване из дома и почистване на пода.

И почистването на дома не е единствената функция на автоматизираните роботи, които са предвидени да бъдат част от един smart дом. Нов прототип робот, представен от учени в Германия, е доста повече от помощник за почистване на пода. Устройството с една ръка и три пръста може да взема предмети, да ги подрежда, да управлява различни машини и дори да сервира напитки на гостите. Вградената сензорна система предотвратява притискането на робота около човешката ръка. Освен това той може да се управлява чрез вграден сензорен екран, въпреки че отговаря и на гласови команди. Той дори ще реагира на предварително програмирани жестове.

Разбира се, това е само един робот, който в момента се произвежда. Представи си какви функции ще могат да изпълняват роботите в бъдеще.

Интелигентни уреди

Всички наши устройства стават все по-умни и няма да ни бъде трудно да оценим предимствата на интелигентните уреди и технологии, които отменят домакинските ни задължения.

Представи си хладилник, в който може да те чака хубава чаша вода, когато стигнеш до кухнята - поръчана директно от мобилния ти телефон.

Вече можеш да закупиш хладилници, перални, сушилни и други устройства, оборудвани със сензорни дисплеи и множество сензори. Някои от тях дори са готови за интернет, което ти позволява да инсталираш и използваш приложения директно от уреда.

Предстваи си как правиш списък с менюто си за седмицата и хладилникът ти поръчва всички необходими продукти за рецептите онлайн и те са доставени до вратата ти. Това би спестило много време, което можеш да използваш за почивка, социални контакти или развлечение.

Най-вълнуващото в идеята за интелигентните уреди е, че те ще стават все по-удобни, научавайки твоите предпочитания и улеснявайки живота. Въпреки това, тази перспектива повдига няколко въпроса за това какво и как могат да проследяват големите компании за данни - като например в какъв час ядеш всеки ден и подобна чувствителна информация.

NEST

Включването на лампа или таванна светлина от стенен превключвател вече е старомодно. Ако имаш правилната настройка в дома си, светлините вече могат да се управляват от мобилни устройства, сензорни панели или автоматизирана система.

NEST е интелигентен термостат, който може да бъде програмиран да включва осветлението в твоя дом и да охлажда въздуха вътре, веднага щом се върнеш от почивка. Представи си, че можеш да програмираш системата си така, че да включва осветлението по различно време на деня или нощта.

Усъвършенстваното управление на осветлението става все по-често срещано явление, въпреки че мнозина се надяват технологията скоро да стане стандартна функция в новите домове.

Проследяване на захранването или енергийно ефективни технологии

Колата ти казва, когато се нуждае от смяна на маслото, така че защо домът ти не ти казва такава информация? Помисли за климатик, който може да ти изпраща предупреждения, когато въздушният филтър трябва да бъде сменен.

Компанията Powerhouse Dynamics, базирана в Мейн, представи своята програма Total Home Energy Management, която прави точно това. Той проследява потреблението на енергия в дома, свързаните с него разходи и въглеродния отпечатък с всяка минута, за да позволи на собствениците на жилища да управляват по-добре потреблението си. Той дори може да анализира уредите и оборудването, използвани в дома, и да казва на собствениците кога трябва да надстроят до по-енергийно ефективни продукти. Освен това, той непрекъснато се модифицира, за да добави нова функционалност и да се превърне в по-полезна система.

Междувременно всички три smart-speaker платформи - Google Assistant, Alexa, Siri могат да контролират различни интелигентни устройства за един smart дом.

Ако търсиш допълнителни средства, за да инвестираш в тези smart технологии за един по-модерен дом, кредитна карта AXI Card ти дава много предимства като безконтактно разплащателно средство. Част от тях са дистанционното кандидатстване, безплатната доставка и изключително лесното управление на средствата по пластиката.