Технологиите във финансовия бранш, за които всеки ще говори през 2019 г.

Изглежда 2019 г. може да бъде поредната вълнуваща и пълна с иновации година във финтек индустрията. Финтек индустрията непрекъснато се развива, независимо от законодателството - и тази година няма да бъде по-различна. Очакваме да се появят множество нови иноватори - много от тях, разбира се, ще се възползват от предимствата на всички нови банкови API, които ще бъдат предоставени, докато други ще работят независимо от тези бързи промени.

Осъзнаването на всичко това никога не е било лесно. За да ти помогнем, ще представим някои от тенденциите, които, според водещи сайтове в бранша, ще засегнат индустрията на финтек през следващите месеци.

Водената от индустрията блокчейн технология - повечето от потребителите са запознати само с термина блокчейн в контекста на криптовалутата. Въпреки това, технологията е полезна за много неща извън изработването на това колко струва най-новата ти инвестиция в Етериум. Сега има множество нови компании, които я използват, за да рационализират други сектори.

Например, индустрията на недвижимите имоти отдавна е известна с използването на трети страни като посредници за покупка и продажба. Въпреки това, развитието на блокчейн в тази област бързо премахва необходимостта от междинна “станция”. Новата технология може да бъде настроена да разруши индустрията и да осигури нова ефективност и прозрачност.

Корпоративни приложения - Банкирането за бизнеса като цяло е сложен и отнемащ много време процес. Последната тенденция в индустрията обаче е, че финтек се комбинира с утвърдени банки, за да им помогне да намалят времето, необходимо на новите корпоративни клиенти. Финтек технологиите и финансовите компании са комбинирали по-бърза и по-елегантна технология с опростен процес на проверка.

Най-добрите от тези компании използват изкуствен интелект, съчетан с нови практики в споделянето на данни, които позволяват на потребителите и предприятията да процедират далеч по-бързо, отколкото биха били при стандартни технологии.

Биометрична технология - светът на финтек е нищо, ако няма иновации. Но тъй като иноваторите и технолозите търсят да разширят възможностите на своя софтуер, новите системи водят до повишен риск от злонамерен софтуер, вируси и хакери. Въпреки това, тъй като злонамерените софтуери са станали по-преобладаващи, има и технологии, предназначени да ги спират.

Биометрията е област, в която има много място за растеж и развитие. Разпознаването на лице и пръстови отпечатъци вече прави надеждната проверка още по-надеждна, но сканирането на ириса и разпознаването на глас може да не са чак толкова далеч в бъдещето. Начините, по които те се използват, също могат да се увеличават, тъй като все повече компании идват на пазара с нови и по-добри начини за точна проверка на клиентите.

Микрокредитиране - микрокредитирането се превърна в популярен метод за набиране на средства за предприятия, които са били отхвърлени от банки или кредитори. Те работят при същите принципи на сътрудничеството като финтек, като работят в сътрудничество със специалисти, за да повишат шансовете за успех. Те могат да бъдат използвани за неща като запълване на пропуски във финансирането за по-големи поръчки за акции от микропредприятия или за премахване на пропуските в паричния поток за по-малките фирми, които искат да увеличат дейността си.

Мобилната революция означава, че финтек технологиите са в челните редици на микрокредитирането. Съвременните микро кредитори обикновено работят само онлайн, като по този начин намаляват общите разходи. По-ниските стартиращи разходи също така позволяват подмяната на скъпи агенти за продажби с внимателно изработена реклама чрез социални медии, докато процесите на приложение обикновено могат да бъдат заменени с удобно за потребителя приложение.

Това от своя страна създава по-конкурентни продукти. Всичко това означава, че една индустрия, която преди това е била обременена с репутация за високи лихвени проценти, е спечелила ползите от отвореното банкиране и прогресивните технологии.

Регламенти и Консултативни приложения (RegTech) - Много фирми по света са се борили да прилагат регламентите, прилагани от GDPR. По-конкретно, банките и финансовите институции се борят да се приспособят към увеличаването на наличните данни за клиентите и как те се използват от конкурентите. Появата на регулаторна технология или RegTech показва колко голяма е възможността в тази област, тъй като фирмите процъфтяват от предлагането на технологични компании, които трябва да се справят с новите регулаторни и законови разпоредби.

Спестяващи инструменти - за много хора спестяването може да е трудно. Новите идеи носят промени в процеса на спестяване на пари. Например, има приложения, които позволяват на потребителите да се регистрират и допринасят за спестовната им сметка, с цел да подобрят кредитния им рейтинг. Същият е принципът, който позволява на хората редовно да автоматизират услугата за ваканционни депозити, която използва техните спестявания, за да автоматизира процеса на резервиране на ваканция, и ги информира предварително за детайлите на тяхната почивка, за да се гарантира, че има минимални проблеми с работодателите. Този напредък позволява на потребителите да изграждат много по-здравословни навици за спестяване.

Виж и други начини да подобриш кредитния си рейтинг, използвайки кредитна карта AXI Card.