Възможностите, които 5G мрежата създава пред света

Светът е готов да се промени завинаги с прилагането на свързаност от пето поколение за мрежи за данни в целия свят. 5G е обещано да бъде спасител за всички проблеми с комуникацията, които сме имали в миналото. Експертите очакват, че 5G ще бъде и път към напълно безжично бъдеще.

Настоящата мрежова инфраструктура – 4G, доведе до голяма мобилна революция, което ни позволява да излъчваме предавания с висока разделителна способност, където и когато пожелаем.

5G ще донесе по-бързи скорости на данни, ниска латентна комуникация и по-високи ограничения на данни за мобилни устройства. Основните спортни мрежи вече използват 5G микро мрежи, за да снимат и предават спортни събития на живо, напълно безжично. Представи си мрежа от 30 4K камери, всички в една мрежа, които се предават на живо - това е, на което 5G мрежата е способна. Очаква се 5G да генерира 10 трилиона долара приходи до 2035 г.

Защо 5G?

С 4G имаме по-висока скорост и милиони приложения, които ни помагат да работим и да играем, докато използваме телефоните си. 5G ще изтегли скорости от един гигабит в секунда или повече от 10 пъти повече, отколкото сме свикнали. Филмите ще се изтеглят за секунди, YouTube клиповете ще тръгват незабавно.

Обобщено, 5G е просто по-усъвършенствана клетъчна операционна структура, която може да се справи с повече устройства и повече честоти в мрежата, правейки всичко по-бързо и по-добро.

До 2023 г. 5G ще промени съществено ролята на мобилното устройство. В 5G свят разширената реалност ще стане наистина повсеместна, толкова често срещана, че технологията ще бъде революционна за бизнеса – от търговците на дребно и фитнес залите до големите холдинги.

Един магазин за дрехи, например, може да използва технологиите, за да позволи на хората да се видят в облекло в разнообразни динамични, среди. Фитнес залите биха могли да предоставят биометрични данни на спортуващите, за да подобряват представянето си в момента на тренировката.

Технологията ще достигне навсякъде. Закрита зеленчукова ферма може да инсталира собствена 5G частна мрежа и да работи по-бързо, по-интегрирани системи, които разговарят помежду си и реагират с повече автономия, независимо дали са роботи, които избират растения или сензори и алгоритми, които регулират влажността, оценяват здравето на растенията, настройват температурите или манипулират системите за отглеждане.

Всичко това е възможно и с 4G и Wi-Fi, но 5G ще донесе по-бърза комуникация и безпроблемна, по-бърза система. Технологичните компании, банките, болниците и други, които работят с огромно количество данни, ще имат честотната лента за преместване на огромни количества информация в реално време.

В сферата на здравеопазването, 5G е пътят към дигиталните терапевти, което позволява на пациентите да се лекуват у дома с помощта на VR, AR и смесена реалност; лекарите ще използват дистанционни роботи, за да посещават пациенти в далечни болници.

Правителствата също ще могат да събират по-подробни данни в различни географии и с помощта на алгоритми да прогнозират и реагират незабавно на извънредни ситуации като пандемия или екстремни метеорологични събития. Комбинирането на 5G с мобилни приложения, сензори, устройства за интернет на нещата и предсказуеми алгоритми може да превърне известното забавяне на местните власти в добре смазани оператори с инструменти, които обхващат трафика, безопасността и градските услуги.

Няма съмнение, че такова високо ниво на наблюдение и събиране на данни е свързано с рискове за неприкосновеността на личния живот. Градовете ще трябва да планират сега как да защитят личния живот на гражданите, докато напредват нови технологии, които им помагат. Изплащането е, че в крайна сметка мрежата ще проправи пътя за наистина свързани интелигентни градове.

5G е наречен катализатор за четвъртата индустриална революция в света и планирането за това бъдеще е от съществено значение.

Както еволюцията от 3G до 4G, преминаването към 5G ще означава по-високи скорости и много други ползи. 5G режим ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, развлекателната индустрия и още много други. 5G мрежите ще помогнат за по-бързото развитие на услуги свързани с „Интернет на нещата“ (IoT), тъй като те ще осигурят нужната инфраструктура за пренос на големи обеми от данни – за един по-умен и по-свързан свят.

Трябва да не забравяме, че 5G използва високочестотни ленти – от 3,5 GHz до 26 GHz и повече, които имат много висок капацитет, но по-късата дължина на вълните им означава, че техният диапазон на разпространение е по-малък (покриват по-малка площ). Тоест 5G предлага по-високи скорости и ниска латентност, но по-малко географско покритие на една базова станция. Това ще доведе и до по-голям брой „малки клетки“ (small cells), с по-малка мощност, които ще бъдат инсталирани в зоните с 5G. Тези клетки покриват по-малки площи в сравнение с макро станциите.

Основните предимства на 5G:

  • 5G може теоретично да постигне 100 пъти по-бърза скорост от настоящата 4G/LTE мрежа. Максималната възможна скорост в 5G е 20 000 MBit/s за сваляне и 10 000 Mbit/s за качване на информация. Това е сериозно предимство при трансфера на големи обеми от данни.
  • част от предимствата на 5G е, че новото поколение ще позволи много по-голям капацитет на мобилните мрежи. Това означава, че новите мрежи ще могат да поддържат повече на брой свързани устройства в сравнение с предишните поколения. Новата мрежа е двигателят на „Интернет на нещата“ (IoT) – с нея ще можем да свържем хладилника със смартфона, светофарите и осветлението на даден град с неговата община.
  • минимално времезакъснение (латентност) при преноса на данни. С 5G са нужни само милисекунди, за да може мрежата да отговори на заявките. Новата мрежа ще осигури Интернет в наистина реално време.
  • 5G позволява т.нар. „Network slicing“ или разделянето на една мрежа на отделни части, които имат различни характеристики и всяка работи независимо, което осигурява нужната гъвкавост и сигурност на мрежата, например по-ниско времезакъснение за автономните автомобили и по-широки честотни ленти за стрийминга на видео.

Какви са възможностите, които една модерна пластика, като кредитна карта AXI Card, ти дава - прозрачни условия, онлайн управление на средствата, индивидуално обслужване и още много други предимства, които може да разгледаш на сайта ни.с