За миналото и бъдещето на криптовалутите

През миналата 2017 година криптовалутите претърпяха своебразна революция. Пазарът е нараснал седем пъти - от 50 милиарда до над 350 милиарда долара и се е разпространил в света на традиционните финанси, с появата на пазарни ценни книжа, като ETF и средства за проследяване на индексите. 

Хеджфондовете и банките – на първо място скептични – все по-често приемат търговия с криптовалута. Има дори интерес от страна на широката общественост. 

Криптовалутата вече буди любопитство не само сред неопитните млади хора, но и сред професионалните експерти и инвеститори. Разбира се, от гледна точка на сигурността, пазарът на криптовалути съвсем не може да се похвали със сигурност и безопасност, и точно това е един от факторите, които треваожат правителствата и банковите институции.

Някои държави, като Швейцария, са приели дигиталната валута с отворени обятия. Интересен факт е, че швейцарският град Зугг е спечелил репутацията на "Крипто Долина", с близо 200 блокчейн компании. За разлика от Швейцария, която с бързи темпове се ориентира към иновативните валути, то други държави в света имат коренно различно мнение за криптовалутата. Китай например, в един момент глобален център за дигиталните валути, днес сменя остро подхода си, забранявайки обмена и предлагането на биткойни, намалявайки достъпа до интернет на определени платформи в чужбина и приемайки редица промени срещу „копачите“ на криптовалута. Стига се дори до ограничаване достъпа до електричество. Всъщност Китай е първата страна в световен мащаб, която официанално забрани търговията на биткойн и на останалите цифрови валути.

Но други влиятелни страни приемат подход тип "изчакай и виж". В САЩ най-често се извършва търговия с криптовалута в законно сива зона. Комисията за ценни книжа и борси активно се занимава с наказването на различни престъпни организации, но няма федерална директива по въпроса. Великобритания е друга държава, която сякаш още не е решила какво е отношението й спрямо биткойн. 

Въпреки множеството въпросителни по отношение на криптовалутите и тяхното трайно навлизане в ежедневието ни, има няколко визии как може да изглежда бъдещото регулиране на дигиталната валута. Когато губернаторите на централните банки на страните от Г-20 се срещнаха в Буенос Айрес през март тази година, лидерите се ангажираха да разширят стандартите, към които вече се придържат финансовите институции – като правилата и процедурите за наблюдение на необичайни трансакции. Беше изяснен и важен факт: лидерите на страните изглежда вече са сигурни в предимствата на криптовалутата. 

Един от основните фактори, които се явяват пречка пред възприемането на дигиталната валута е високата опасност от злоупотреби с криптовалута, като прането на пари и финансирането на тероризма. 

Регулаторите обаче не трябва да бъдат какви да е. Най-малкото, органите не трябва да изготвят правила в изолация от самата индустрия, която възнамеряват да регулират. Ако остане само в ръцете на потенциално подвеждащи законодатели, регулирането вероятно ще подкопае растежа.

Този период също така изисква политиците да следят внимателно как се регулират вторичните пазари. Включително собствеността, самоличността, титлата, личността и договора – трябва да бъдат внимателно дефинирани и, освен това, трябва да бъдат изяснени процедурите за правоприлагане.

Регламентът трябва да филтрира измамите и да защити индивидуалните инвеститори, като същевременно осигурява благоприятна среда за иновативни и по-важно, легитимни крипто- компании.

Ако и ти се стремиш към стабилно финансово бъдеще, AXI Card ще ти осигури предимствата на иновативната кредитна карта, съчетани с възможност да изградиш добра кредитна история. За да имаш добър кредитен рейтинг и да убедиш банковите институции в платежоспособността си, няма да е достатъчно да използваш само дебитна карта и да избягваш кредитните разплащателни средства. Напротив – кредитната карта е полезен инструмент, ако се стремиш да трупаш „положителни точки“ пред кредитните институции. Това е така, защото използвайки кредитна карта и погасявайки вноските си навреме, ти доказваш, че можеш да си отговорен платец и кредитополучател. Така в един следващ момент, когато решиш да кандидатстваш за по-голям размер кредит за ново жилище или нов автомобил например, един от факторите, които банката ще вземе предвид ще е кредитната ти история. А нея можеш да изградиш именно с кредитна карта. Затова е създадена и AXI Card – кредитната карта MasterCard, с която се разплащаш навсякъде, без да мислиш за допълнителни такси. За разлика от стандартните банкови кредитни пластики, AXI Card е предназначена за потребителите, които търсят иновативни разплащателни средства, даващи свобода и независимост.

AXI Card ти дава и 18% годишна лихва при плащания онлайн или на ПОС терминал, а друг от плюсовете на AXI Card е и липсата на такса при плащания онлайн.