8 неща, които не са присъщи на успелите хора

Питал ли си се някога кои са навиците на успешните предприемачи? Най-вероятно тази тема вълнува повечето обикновени хора, които мечтаят за грандиозен успех, какъвто показват в холивудските филми. В този материал обаче ще се съсредоточим не върху качествата на успелите хора, а върху онези неща, които те не притежават. С други думи ще се спрем върху характеристиките, в които да се загледаш и да осъзнаеш, че не спомагат за изпълняването на плановете ти. В повечето случаи тези неща, които не са присъщи на успелите хора, се виждат не в техни конкретни действия или думи, а в поведението им като цяло. В самите стратегии, които следват - както в личния живот, така и в кариерата и поемането на рискове.

Какво се има предвид под „поведение”? Например, как реагираш при дългосрочен стрес, на който си бил подлаган. Дали изпълняваш задълженията си или не, когато си под напрежение? Как взаимодействаш с другите. Какво е отношението ти към хората, с които работиш? Колко силно си мотивиран да свършиш работата си добре? Независимо дали си фокусиран и дисциплиниран или разпръснат и разсеян човек, винаги има стъпки, които да предприемеш, за да надвиеш слабостите си. Или поне, за да не им позволяваш да ти пречат на достигането на целите.

Нека погледнем кои са нещата, които определено не са присъщи на успелите хора:

Наивност

Разбира се, всички ние сме имали периоди, в които сме били лековерни, най-вече заради младостта и липсата на житейски опит. Колкото по-скоро превърнеш тази наивност в навик да анализираш нещата, толкова по-добре за теб. Скептицизмът също може да се брои към онези тънкости, които увеличават шансовете ти да излезеш на върха. Научи се да поставяш под въпрос всичко, което четеш и чуваш, и винаги анализирай източника, от който получаваш информация.

Паника

Ситуациите, които те поставят под напрежение, са често срещани в света на бизнеса. Нещата почти никога не вървят по план и често се объркват изневиделица, карайки те да вземаш прибързани решения в хаоса. Точно това е моментът, в който не бива да позволяваш на паниката да обсеби ума ти. С времето трябва да се научиш да преодоляваш адреналина и да запазваш самообладание

Фанатизъм

Страстта е голям фактор за успеха, но когато пресечеш тази линия и станеш фанатичен, това на практика работи срещу теб. Това води до изкривено възприемане на реалността, погрешно разсъждение и вземане на грешни решения.

Мързел

Тези, които се стремят към постигане на велики неща, също знаят една основна истина: успехът изисква усилена работа в дългосрочен план. Ето защо успешните хора винаги са толкова целенасочени и дисциплинирани. Дисциплината е един от най-важните фактори за успех, а всичко започва именно от самодисциплината, която сам да си наложиш.

Горещ манталитет

Стив Джобс казва: „Половината от това, което разделя успешните предприемачи от неуспешните, е чистото постоянство“ и ако не изпитваш страст към това, което правиш, няма да се придържаш към плана си. От страст до импулсивност и прибързани действия, обаче, има разлика. Твърде много хора искат незабавно удовлетворение в наши дни, а това често води до грешни действия.

Липса на сдържаност

Каквито и проблеми да имаш - породени от ревност, от срам, от малоценност - да ги прехвърляш на хората, с които работиш, е недопустимо.  Сдържаността е едно от основните качества, които да притежаваш, ако искаш да пожънеш успехи.

Себелюбие

Ако се държиш така, сякаш светът се върти около теб, едва ли ще привлечеш партньори в бизнес начинанието си. Прекалената егоцентричност ще намали твоята ефективност, но и ще накара хората да се отдръпнат малко по малко от личност като теб.

Да живееш в миналото или в бъдещето

Можеш да се поучиш от миналото, но да живееш в него е самоунищожително. По същия начин можеш да планираш и да мечтаеш за бъдещето, но ако действията ти не са фокусирани върху настоящето, никога няма да постигнеш плановете си или мечтите си.

Безстрастно безразличие

Може би често чуваш фрази като „всичко е наред“ и „не се тревожш“, но рядко ще ги чуеш от успели предприемачи и магнати. Това е така, защото те знает, че всичко може да се обърка във всеки един момент. Те могат да бъдат много неща, но апатичният нрав не им е присъщ.

Свръхчувствителност

Ако всяка малка критика те кара да се изнервяш и да се отчайваш, то едва ли ще ти е лесно в бизнес начинанията. Има основателна причина бизнесмените обикновено да имат добро чувство за хумор и често да бъдат смирени. Това е нещо като изискване. Не приемай себе си толкова сериозно.

А сега може да се замислиш, дали ти притежаваш някое от горе изброените неща. А за да бъдеш успешен и в личните си финанси, кредитна карта AXI Card ще ти помогне да изградиш стабилното си финансово бъдеще.