Как успешните хора организират времето си?

Успешните хора не чакат и не се надяват да постигнат резултати. Успехът не се постига случайно, а е следствие от подготовка, планиране и отдаденост на най-големите цели. За да ти помогнем по-лесно да превърнеш мечтите си в реалност, в днешната статия в блога на кредитна карта AXI ти издаваме 6 начина, по които успешните хора организират времето си.

1. Пазят мислите си за важните неща

Барак Обама носи само сини и сиви костюми. Най-любимото облекло на Марк Зукербърк е сива тениска и дънки. Стийв Джобс е обичал да носи сини дънки и черно поло-почти всеки ден. Успешните хора имат простичък гардероб и минимизират броя на решенията, които трябва да вземат.

Така освобождават съзнанието си, за да могат да взимат бързи решения през повечето време. Те автоматизират и опростяват решенията. Не обмислят дали да ходят на фитнес или какво ще ядат за закуса. Те тренират по едно и също време всеки ден и закуската им е една и съща всеки ден. Успешните хора използват силата на волята си и насочват мислите си към вземане на наистина важни решения.

За да не губиш фокус от целите си, кандидатствай за кредитна карта AXI. С АXI Card ще имаш средства винаги, когато ти потрябват и няма да се налага да губиш времето си по опашки, защото тази кредитна карта ти предлага напълно безплатен онлайн профил. В него можеш да управляваш всички процеси по картата си само с няколко клика.

2. Успешните хора имат сутришна рутина

Успешните хора имат последователна сутришна рутина, която да ги подготви за деня. Продуктивността сутрин ще даде инерция на целия ти ден. Комбинирай някои от следните дейности и се старай да ги извършваш последователно всяка сутрин: медитация, четене, тренировка, закуска.

И все пак, точна формула за ефективна сутрешна рутина, не съществува. Успешните хора експериментират с различни дейности, за да разберат какво рабити най-добре за тях и начина им на живот. Ти имаш ли сутришна рутина?

3. Успешните хора имат вечерна рутина.

"Преди всичко друго, подготовката е ключът към успеха."  

Александър Греъм Бел

Успешните хора не чакат сутринта, за да се подготвят за следващия успешен ден. Те започват предната вечер. Изключват електронните си устройства, четат, разхождат се, медитират и планират за следващия ден. Ако проектираш и ти следващия си ден, ще се събуждаш спокоен и без стрес.  

4. Те планират предварително

"Дайте ми шест часа да отсека дърво и аз ще прекарам първите четири да заточа брадвата.“

Ейбрахам Линкълн

Една от основните разлики между успешните и неуспешните хора е детайлното и стратегическо планиране. Успешните хора прекарват повече време в мислене за своите цели и идеи, работейло върху голямата картина.  Това тяхно умение им дава възможност да взимат решения методично и стратегически. Успешните хора планират обстойно и жънат наградите по пътя.

Когато и ти започнеш да планираш, ще имаш повече яснота върху какво трябва да работиш.

5. Успешните хора умеят да приоритизират

Успешните хора разбират, че ако не умеят да приоритизират проектите си, то те ще се загубят сред останалите. Това, което можеш да научиш от тях е да разбереш приоритетите си и да си готов да ги промениш при промяна на обстоятелствата.

Когато имаш ясни приоритети, бързо можеш да прецениш дали дадено предложение се вписва в плановете ти за голямата картина. Научи се да казваш „не“, когато ти предлагат нещо, което ще отвлече вниманието ти от основната цел.

Успешните хора се съсредоточават върху важните за тях неща и работят, за да ги постигнат.

6. Успешните хора работят първо по най-важният проект

Силата на волята е ограничен ресурс. Докато човек взима решения, изпълнявам поръчки и работи по различни проекти през целия ден, съвсем нормално, волята се изчерпва. Успешните хора използват цялта си мотивация в началото на деня като се фокусират върху най-важния проект, който изисква и най-голям ресурс.

На сутринта липсват стресът, умората и затрудненията, които постепенно и неусетно се натрупват в следобедните часове. Опитай и ти да се възмолзваш от свежестта на ума си. Ако пък съумееш да ставаш рано сутринта, ще имаш възможност да работиш върху важните неща в тишината на утрото.

За да постигнеш и ти своя голям пробив, следвай тези прости, но очевидно доста ефективни правила на успешните хора. Разбира се, можеш да добавиш и свои собствени начини за ефективно организиране на времето си. Намери какво работи за теб и го следвай, за да откриеш успеха, който заслужаваш.