Какви са навиците, помогнали на милионерите?

Вече е лесно и достъпно да намериш информация за управление на лични финанси и как да правиш успешни инвестиции. Има много онлайн консултанти, които твърдят, че са открили тайната на бизнес успеха и са готови да споделят своя опит с всеки, готов да плати за това. Изглежда сякаш всичко, което трябва да направиш е да потърсиш информация, да я прочетеш и ще бъдеш готов за успешен бизнес, с които не просто ще имаш финансова свобода, а ще станеш милионер. Истината обаче е друга, „тайната на успеха“ не е една за всички. Може да проработи за някого, но може и да не. Шансовете са 50/50, а ти не би искал да инвестираш времето си в толкова рисков фонд, нали? За да управляваш финансите си ефективно и да постигнеш успех, ти препоръчваме да търсиш съвети от експерти, но да обмисляш и пречупваш всичко научено през призмата на собстената ти реалност. В днешната статия в блога на AXI Card ще ти разкажем за навиците и уроците милионерите, от които би могъл да се учиш. 

Какви са навиците за успех на милионерите?

Една от най-добрите книги за лични финанси, публикувани някога, е „Съседът милионер “, разказва за ежедневните навици на милионерите. Ако искаш да разбереш тайните от кухнята за това как да станеш богат, започни с тази книга.

Авторите, д-р Томас Дж. Стенли и д-р Уилям Д. Данко, са двама професори, които посвещават кариерите си на изучаването на навиците на хората, които са постигнали успех и финансова свобода без помощта на наследството. Тяхната книга извежда няколко често срещани навика на милионерите.

Ето ги и тях:

  • Живеят пестеливо.
  • Шофират употребявани автомобили.
  • Никога не са взимали кола на лизинг.
  • Живеят в дом, който е под техния бюджет.
  • Създали са семейство с хора, които споделят възгледите им за управлението на личните финанси.
  • Притежават бизнес, който ръководят ежедневно – на пълен работен ден и имат странични доходи.
  • Фокусират се върху бизнес потенциала, а не върху прищявки.

Кой е най-големият урок, който можеш да вземеш от милионерите?

Има едно нещо, което повечето от хората, станали милионери без да имат наследство, правят. Може и да се изненадаш, но това е бюджетирането. Да, точно така, по-голяма част от тези хора проследяват всяка стотинка. Те знаят колко харчат за хранителни стоки, продукти за дома, гориво, както и за всички други разходи в ежедневието им.

Според авторите, „Планирането и контролирането на потреблението са ключовите фактори, които стоят в основата да натрупаш богатство... Управлението на домакинство без бюджет е съпоставимо с това да бъде управляван бизнес без план, без цели и без посока.“

В книгата авторите разказват удивителна история за съпруг, който след като преглежда нетната си стойност, казва на жена си, че официално са милионери. Съпругата му от своя страна, кимва глава и се връща към подрязването на купони.

Как да постигнеш финансова независимост?

Както става ясно, милионерите, които са постигнали всичко сами, разбират истинската стойност на парите. Те не харчат прекалено много за къщи и са склонни да карат по-евтини автомобили. Когато намалиш разходите си до минимум, ще имаш повече спестявания, които да инвестираш в идеите си и във финансовите си цели.

Успешните и богати хора започват, като си поставят ясна цел, която описва какво искат да постигнат и защо. Това трябва да бъде и твоята отправна точка по пътя към финансовата свобода. Направи списък със своите финансови цели и причините за тях. За да превърнеш желанията си в реалност, трябва да създадеш бюджет и да проследяваш всички свои разходи.

Повечето богати и успешни хора ще се съгласят, че бюджетирането е изключително важно. Това е най-добрият начин да разбереш дали разходите ти са в съответствие с голямата цел, която си си поставил.

За да си осигуриш финансова свобода, може да се наложи да носиш по-старите си дрехи, да търсиш промоции на продуктите, които пазаруваш ежедневно и като цяло, да живееш под финансовите си възможности. За да постигнеш целите си, трябва да си създадеш бюджет и да намалиш разходите си. Само така ще имаш средства да инвестираш в бъдещето си.

Ако се стремиш към независимо финансово бъдеще, използвай правилните кредитни инструменти. Когато използваш кредитни карти или други финансови продукти, ти градиш кредитна история. Ако си разумен и отговорен кредитополучател, кредитната ти история ще бъде добра и ще имаш възможност по-лесно да получиш финансиране за нов бизнес, автомобил или жилище. Ако търсиш помощ, за да изградиш кредитната си история, кредитна карта AXI Card ще бъде до теб. С AXI ще разполагаш с допълнителни средства, когато имаш нужда от тях. Може да кандидатстваш дистанционно, а при одобрение, ние ще я доставим до посочен от теб адрес.