COVID-19 - Какво да правиш, ако загубиш работата си?

Хиляди българи ежедневно губят работата си, тъй като малки и средни фирми в цялата страна поетапно затварят вратите си. Ако си потърпевш от настъпващата финансова криза, причинена от пандемията от коронавирус, виж какви мерки може да предприемеш, за да се защитиш максимално и да се възползваш от мерките за финансово подпомагане, които правителството прие.

Какви мерки предприе правителството?

Част от мерките, които правителството въвежда поетапно предвиждат:

  • Възможност за безлихвени кредити до 1500 лева за хората, които са в неплатен отпуск.
  • Еднократна финансова помощ за родителите, които са в неплатен отпуск в размер на 375 лв.
  • Удължени срокове за плащане на данъци и възможности за данъчни облекчения.
  • Помощ за бизнесите, които не освобождават служителите си по схемата 60/40 споделено плащане на възнагражденията.

Какво предвижда закона за хората, останали без работа?

Съгласно българското законодателство, хората, останали без работа по желание на работодателя, имат право да ползват обезщетения за безработица. Минималните изисквания, за да имаш право на такова е да са внесени минимум 12 осигурителни вноски за последните 18 месеца във фонд „Безработица“. Срокът, в който можеш да се възползваш зависи от общия трудов стаж. Минималният срок за получаване на обезщетение е 4 месеца – за хората с трудов стаж до 3 години и 12 месеца за хората, които имат стаж над 15 години.  Паричното обезщетение се формира на база 60% от среднодневното възнаграждение през последните 24 месеца.

Хората, които са получавали обезщетения за безработица през последните 3 години могат да получават обезщетение 4 месеца в минималния дневен размер от 9 лева.

Какво да правиш, ако си останал без работа?

1.Разбери какви са възможностите ти.

Най-важното е да се опиташ да останеш спокоен в ситуацията и да помислиш какви са възможностите пред  теб. Полага ли ти се обезщетение за безработица? Заслужава ли си да се регистрираш към бюрото по труда? За какъв срок ти се полага обезщетение? Проучи и обмисли внимателно всички възможности и вземи най-доброто за теб решение. Например, ако професията ти е търсена и си висококвалифициран кадър и смяташ, че след извънредното положение бързо ще си намериш работа, идеята да се запишеш за обезщетение за безработица може да не е добра. Това означава, че ако получаваш обезщетение, дори и 1 ден сега, в следващите 3 години ще имаш право да получаваш само минималното, предвидено в закона дневно обезщетение от 9 лева.

2. Бъди готов за промяна и прояви гъвкавост.

Анализирай колко търсена е професията ти и в каква степен е засегнат секторът, в който работиш. Много онлайн платформи предлагат безплатни или намалени курсове, с които да започнеш да се преквалифицираш. Проучи кои са най-търсените професии, съобрази ги с опита и интересите си и потърси подходящи курсове. За да излезнеш от ситуацията, ще бъде необходимо да демонстрираш гъвкавост, инициативност и да поемеш отговорността за собственото си развитие.

3. Погрижи се за психичното си здраве.

Уволнението може да бъде стресиращо преживяване. Направи всичко възможно да се концентрираш върху положителните неща – личните взаимоотношения, повече хубава храна и физически упражниния, отдели време за себе си и за развитието си. Всички тези неща ще ти помогнат да стоиш здраво стъпил на земята и ще те мотивират да се справиш по-бързо с възникналата ситуация.  

4. Поддържай връзка с работодателя и колегите си и остави вратата отворена

Ако уволнението ти е временно, запази връзката с екипа си. В момента, в който ситуацията започне да се стабилизира, има вероятност работодателят ти да се обърне отново към теб. Никоя компания не иска да губи хора, особено тези, които са запознати с процесите във фирмата и работят усърдно. Една от най-големите инвестиции в бизнеса е обучението на персонала. Ето защо, твоят шеф първо би се обърнал към теб, вместо да търси нови служители.

5. Не си поставяйте дългосрочни цели

Сега не е моментът да се тревожиш за дългосрочните си планове. Съсредоточи се върху това, което можеш да се направи в сегашната ситуация, за да преминеш през следващите няколко месеца възможно най-леко. Всичко ще бъде наред и ще се върне по старо му, но помисли за действията си в следващите 30 до 90 дни. Краткосрочните планове ще ти дадат възможност за по-голяма гъвкавост, с която ще можеш да посрещаш възможностите, които ще се появят на пътя ти.