Финансовите съвети, които ще променят начина, по който мислиш за парите

В тази статия сме споделили разнообразни финансови съвети, които са способни да променят възгледа ти за парите. Защото никога не е късно да промениш начина, по който гледаш на парите и да подобриш финансовото си състояние. Както не е късно и да изградиш добрата си кредитна история, която ще ти помогне за по-стабилно финансово бъдеще. Кредитна карта AXI CARD ти дава шанс да разполагаш с парични средства и едновременно с това да вземеш в ръце бъдещето си. Или с други думи - използването на правилната кредитна карта ще ти донесе повече ползи, отколкото предполагаш. Какви други финансови съвети имаме за теб?

Създай финансов календар

Ако имаш трудности със запомнянето на датите за плащане на сметки, данъци и куп други разходи, то финансовият календар би бил идеално решение. Отбелязвай си всяка дата, на която трябва да погасиш даден разход. Така ще можеш да планираш бюджета си във времето и да не забравяш най-важните разходи. А към тях спадат и разходите по вноски на кредити и кредитни карти.

Обърни внимание на лихвения процент по кредитите си

Без значение какви и колко кредитни карти имаш, лихвеният процент е детайл, с който трябва да си наясно във всеки един момент. Всяко едно задължение, което имаш и неговото изплащане зависи от лихвения процент. Затова е полезно преди да сключиш следващото си споразумение за кредит, да проучиш лихвения процент и до колко той е изгоден за теб.

Следи печалбата, която ти остава

Печалбата, която ти остава е разликата между твоите активи и твоя дълг. Тоест, колкото повече е разликата, която ти остава, толкова по-добре. Ако държиш под око парите, които ти остават на края на месеца, ще си наясно с пълната картина на личните ти финанси. Така ще прецениш, дали спазваш бюджета си, дали харчиш твърде много и в каква степен се увеличават спестяванията ти.

Задай месечен бюджет

Това е отправна точка, ако искаш да държиш под контрол личните си финанси. Колкото и клиширано да звучи, именно създаването и спазването на даден бюджет ще те доближи до постигане на финансовите ти цели. Тъй като по пътя към тяхното постигане, ще са ти нужни спестявания, самодисциплина и умни инвестиции. А всичките тези фактори са пряко свързани със задаването на бюджет в домакинството ти.

Отделяй всеки ден по една минута за следене на средствата ти

Какво означава това? Този финансов съвет идва от основателя на LearnVest и главен изпълнителен директор на компанията - Алекс фон Тобел. Той се кълне, че отделя една минута всеки ден, за да проверява финансовите си транзакции. Това действие от 60 секунди помага за незабавното идентифициране на проблемите, за проследяването на напредъка в постигането на целите и за определяне на посоката на разходите за останалата част от деня.

Отделяй най-малко 20% от доходите си за финансовите ти приоритети

Кои могат да бъдат приоритетите ти - спестявания, финансиране на бизнес, изплащане на дълг и други. Ако си мислиш, че 20% е голям дял, е време да се фокусираш върху дългосрочните си цели и да осъзнаеш какво и колко би дал, за да ги постигнеш.

 Слушай съветите на професионалистите

Ако се нуждаеш от мотивация, за да започнеш да спазваш по-добри парични навици, то добрите финансови съветници ще ти я дадат. Важното е да се вслушваш в опита на онези, които не просто имат успех в личните финанси, но и в онези, които са успели да стъпят на краката си след финансов крах.

Приеми своя мантра, която да те мотивира

Избери положителна фраза, която действа като мини правило за това как действаш с парите си. Разбира се, мантрата ти може да е свързана с някоя от твоите финансови цели.

Започни с краткосрочните цели

Едно проучване твърди, че колкото по-далеч изглежда една цел, толкова по-вероятно е да се откажем. Няма нищо лошо в това да се фокусириш върху големите цели, които са далеч в бъдещето - като например закупуване на нов дом. Междувременно обаче се стреми да постигнеш краткосрочните си цели, като спестяване на дадена сума пари за един месец или намаляване на разходите за нощен живот. Подобни малки стъпки ще те доближат до голямата ти цел.

Не се задоволявай с това, което имаш - винаги търси повече

Имай предвид, че винаги може да имаш повече и да постигаш повече. Това важи с пълна сила за професионалното ти израстване и финансовите ти облаги от компанията. Ако искаш заплащането ти да бъде увеличено, то изтъкни ползите, които допринасяш за компанията, в която работиш.

Не се страхувай от дълговете

Да имаш дълг към кредитна институция отдавна не е нещо, което да те плаши. Напротив, голяма част от днешните потребители търсят начин да подобрят кредитната си история, още в ранните си 20 години. Тази тактика е с цел да се превърнат в надеждни кредитополучатели в бъдеще и да докажат, че може да им се гласува доверие. Именно затова, кредитните карти и банковите заеми са стандартните инструменти, които се използват за изграждане на добра кредитна история. Потребителите не само не се страхуват от дългове, но и са наясно, че така помагат на своето бъдещо Аз.

Не тегли кредит за друг човек

Едно е да теглиш кредит, за да погасиш належащите си нужди или да закупиш ново жилище, съвсем друго е да задлъжнееш, за да се възползва някой друг от тези пари. По този начин има голяма вероятност да съсипеш кредитния си рейтинг и да си спечелиш лоша кредитна история. Това ще се случи, ако твоят приятел или роднина, който използва средствата по кредита, не е в състояние да покрива вноските. Така ти оставаш с неплатен кредит и без значение какво действие предприемеш, този факт няма да се промени.