Има ли перфектна възраст за стартиране на бизнес?

Задавал ли си си някога този въпрос?

Защото има експерти, на които им е било любопитнo да узнаят дали наистина има идеална възраст, на която да стартираш бизнес и да успееш да го развиеш успешно.

А според една интересна статия, Леви Кинг – главният изпълнителен директор на Nav – компания за подпомагане на финансирането на бизнеси, преоткрива, че не коя да е възраст, а именно 20-те години на човека, са времето за стартиране на бизнес. Защо? Защото това е възрастта, в която можеш да си позволиш да си губиш времето, според съвета на неговия чичо.

С други думи, това е единственият период в живота ти, в който можеш да си позволиш да правиш грешки, дори да бъдеш глупав, и разбира се – най-вече да рискуваш.

Може би това твърдение наистина е вярно. А ето и няколко безценни съвета за всички млади предприемачи, които търсят успеха, чрез развиването на собствен бизнес:

Помисли върху идеите си

Съветът на Леви Кинг се състои в това, не само да имаш добри идеи, но и добри ментори, да се вслушваш в съветите на интелигентни хора и компетентни фигури в бранша.

Леви Кинг казва: Напуснах училище, за да започна първата си фирма за ремонт и производство на електрически знаци, но това не беше импулсивно решение. Познавах отрасъла, защото вече работех в него, и аз бях окуражен, че ще се справя сам, от моя шеф.

Разбира се, не забравяй, че имаш нужда от наистина обективни съвети на хора, които познават бизнесa. Със сигурност не са ти нужни ласкателства и субективни оценки, защото в последствие те могат да те доведат до вземане на грешни и прибързани решения.

Това, което съветва още Кинг е, че е добре след като стигнеш до някакво решение или мислиш върху някаква идея, да я оставиш малко „да престои“. Така след няколкo дни, или пък месеци, когато се върнеш отново към нея, ако все още ти се струва добра, значи може би наистина трябва да действаш.

Възползвай се от цялото образование, с което можеш а се сдобиеш

Ако си в университет, кандидатстваш за колкото се може повече бизнес курсове.

Без значение, дали става въпрос за финансова сфера, счетоводство, логистика или дори курс по креативни идеи – всичко това може да бъде изключително полезно в един бъдещ момент. Всеки опит и всяко знание, което придобиеш биха били от помощ, понякога, когато най-малко очакваш.

Трябва да имаш предвид, че в деня, в който стартираш собствен бизнес, именно ти ще трябва да влизаш в много роли в тази компания. Ти ще е нужно да бъдеш не само собственик и финансов директор, но и да изпълняваш функции като човешки ресурси, обслужване на клиенти, търговски представител, администрация, маркетингов отдел, уеб дизайнер, SEO оптимизатор, а понякога дори и счетоводство. Въобще, ще ти са нужни знания и умения от доста широк спектър, за да задвижиш една компания. Затова – подготви се отрано. Записвай разнообразни курсове – от маркетинг до оптимизиране на сайтове, криейтив и лицензионни сделки.

Леви Кинг препоръчва и да се прочетат колкото се може повече книги за бизнес, но и за мотивация и себеопознаване – това никога не е излишно.

Освен книгите, качествените и поучителни филми са добър избор за начинаещи предприемачи. Кинопродукциите могат да ти дадат нужната мотивация, добри идеи и да ти покажат как изглеждат някои скрити детайли в бизнес средите и финансовия свят, пълен с нахъсани бизнес ентусиасти.

Бъди реалист

Не лети в облаците – гледай реалистично на нещата и на фактите в бизнеса. Ако имаш амбицията да си основеш компания за детски дрешки, но виждаш, че в твоя град конкуренцията е голяма или пък няма толкова много търсене на този продукт, то по-добре се преориентирай към друг по-печеливш бизнес, отколкото да вземеш решение, за което вече имаш доказателства, че няма да доведе до успех.

Изгради кредитния си профил и кредитна история

Едва ли няма да ти е нужно допълнително финансиране при започване на собствен бизнес. Как обаче ще получиш заем от финансова компания, ако нямаш никаква кредитна история? Как институцията ще може да разбере, че ти си изряден платец и нямаш навик да закъсняваш с вноските си? Много верояно е,ако нямаш опит в използването на кредитни карти и заеми, да не ти бъде одобрен заем за бизнес.

Според Леви Кинг, това да се стремиш да не използваш кредитна карта никога в живота си, може да ти изиграе много лоша шега, чиито последствия да понасяш дълго. Собственкът на бизнес твърди, че фактът, че той никога не е имал кредитна карта е довел до това, че финансовите компании не са могли да идентифицират като изряден платец с нисък риск и съответно е затруднило получаването на финансиране.

За да се убедиш в ползите от използването на подходящи кредитни средства и изграждането на добра кредитна история, вземи AXI Card и начертай успешното си бъдеще.