Има ли разлика в заплащането между мъжете и жените?

Знаеш ли, че от втората половина на 20-ти век участието на жените в работната сила значително се е увеличило. Въпреки този напредък обаче продължават да съществуват значителни разлики в заплащането между мъжете и жените - особено за цветнокожите жени. И така, каква точно е разликата в заплащането между половете? И какво означава това за жените и техните семейства.

Каква е разликата в заплащането между половете?

Разликата се отнася до доходите, които получават жените и мъжете за една и съща работа и квалификация.

Експертите са изчислили тази разлика по множество начини, но различните изчисления сочат към консенсус: Жените постоянно печелят по-малко от мъжете и разликата е по-голяма за повечето цветнокожи жени.

Анализирайки последните данни от Бюрото за преброяване от 2018 г., жените от всички раси печелят средно само 82 цента на всеки 1 долар, спечелен от мъже от всички раси. Това изчисление е съотношението на средните годишни доходи за жени, работещи на пълен работен ден, целогодишно на тези на техните колеги от мъжки пол и това води до разлика в заплащането между половете от 18 цента. Когато говорим за разликата в заплащането на жените, е важно да се подчертае, че има значителни разлики по раса и етническа принадлежност.

Жените в ЕС са по-слабо представени на пазара на труда от мъжете. Разликата в заетостта между половете възлиза на 11,7% през 2019 г., като 67,3% от жените в ЕС са заети в сравнение с 79% от мъжете (данни от ЕС-27).

Разликата в заплащането между половете в ЕС възлиза на 14,1% и се е променила минимално през последното десетилетие. Това означава, че жените печелят средно 14,1% на час по-малко от мъжете.

Защо жените печелят по-малко?

Причините за разликата в заплащането между половете надхвърлят простия въпрос за дискриминацията. Те са следствие от различни неравенства, пред които са изправени жените при достъпа до работа, напредъка и възнагражденията.

Около 30% от общата разлика в заплащането между половете се обяснява с прекомерното представяне на жените в относително ниско платени сектори, като грижи и образование. От друга страна, делът на служителите от мъжки пол е много висок (над 80%) в по-добре платените сектори като науката, технологиите, инженерството и математиката.

Баланс между професионалния и личния живот

Жените прекарват по-малко часове на платена работа от мъжете средно, но повече часове в неплатена работа. Като цяло жените имат повече работни часове на седмица, отколкото мъжете, което може да повлияе на избора им за кариера. Ето защо ЕС насърчава по-равномерно споделяне на родителски отпуски, адекватно публично предоставяне на услуги за грижи за деца и адекватни фирмени политики за гъвкави условия на работно време.

Невидимият таван:

Позицията в йерархията влияе върху нивото на заплащане: по-малко от 10% от изпълнителните директори на топ компании са жени.

Хората, живеещи в междусекторни реалности - като транссексуалните жени и жените имигрантки - също изпитват сложните негативни ефекти от множество пристрастия върху доходите си. За съжаление тези жени често са пропуснати в дискусиите за разликата в заплащането между половете, поради ограниченията на наличните данни. Необходими са много повече данни - дезагрегирани по пол, раса и етническа принадлежност, полова идентичност, сексуална ориентация, статус на увреждане и повече фактори - за да се разбере точно къде съществуват различията в заплащането и къде трябва да бъдат насочени усилията за промяна.

Какво причинява разликата в заплащането между половете?

Различия в отраслите:

Чрез изчисляване на цялостна разлика в заплащането изследователите могат да видят ефектите от професионалната сегрегация или насочването на жените и мъжете към различни видове индустрии и работни места въз основа на половите норми и очаквания. Така наречените „работни места за жени“, които в миналото са имали работна сила с мнозинство от жени, като домашни помощници и работници в детските заведения, обикновено предлагат по-ниско заплащане и по-малко обезщетения от така наречените „мъжки работни места“, които са предимно работни места с мъжка работна сила, включително в занаяти като строителство. Тези различия между половете са верни във всички отрасли и по-голямата част от професиите на всички нива, от работници от фронтовата линия до мениджъри от средно ниво до висши лидери.

Разлики в дългогодишния опит:

Жените са непропорционално изтласквани от работната сила, за да се погрижат за други неплатени задължения (включително и отглеждането на деца) и по този начин са склонни да имат по-малък трудов опит от мъжете. Към март 2019 г. само 19 процента от работниците са имали достъп до платен семеен отпуск чрез работодателите си и само 40 процента са имали достъп до обезщетения за краткосрочно осигуряване за инвалидност, за да се справят със собствените си медицински нужди.

Разлики в отработените часове:

Тъй като жените са склонни да работят по-малко часове за полагане на грижи и други неплатени задължения, те също са по-склонни да работят на непълно работно време, което означава по-ниски почасови заплати и по-малко обезщетения в сравнение с работниците на пълен работен ден.

Дискриминация:

Дискриминацията на заплащането, основана на пола, е незаконна от 1963 г., но все още е честа, широко разпространена практика - особено за цветнокожи жени. Тя може да процъфтява особено на работните места, които обезкуражават откритата дискусия за заплатите и където служителите се страхуват от репресивни мерки.

Това са само някои от основните двигатели на разликата в заплащането между половете. Междувременно други фактори помагат да се намали разликата между доходите на жените и мъжете. Например, повишеното ниво на образование при жените - особено когато жените имат повече образование от мъжете - може да помогне за намаляване на разликата.

Обединението също може да помогне за намаляване на разликата, тъй като колективно работниците често имат по-голям лост да настояват за промени на работното място, борба с дискриминационните практики, насочени към конкретни групи работници.

Какво да правим с разликата в заплащането между половете?

Разликата в заплащането между половете е не само сложна и комплексна, но и трудна за минимизиране. Без актуализирана и всеобхватна реформа на равното заплащане разликата в заплащането между половете се е затворила само с 4 цента за повече от десетилетие. При сегашните темпове жените не се очаква да достигнат нивото на заплащане на мъжете до 2059 г.

Ако имаш нужда от допълнителни средства до заплата или пък от удобен финансов инструмент, избери кредитна карта AXI Card, с която можеш да избегнеш стандартните банкови ограничения и изисквания.

Прочети повече: Най-богатите американки, постигнали сами богатството си