„Историите зад успеха“: Лейди Гага

Лейди Гага е едно от най-популярните имена на световната музикална сцена. Ексцентрична, талантлива, оригинална и не на последно място - смела, когато става въпрос и за музика, и за визия.

Ето какви интересни факти, може да научиш за нейната история за успеха:

Истинското име на Лейди Гага е Стефани Джоан Анджелина Германота и е родена на 28 март 1986 г. в Ню Йорк. Тя е не просто американска певица и автор на песни, известна със своите пищни костюми и провокативни текстове, но и със своя вокален талант. Лейди Гага постигна огромен успех с песни като „Just Dance“, „Bad Romance“ и „Born This Way“ в началото на кариерата си, преди да грабне Оскар за песента към “A star is born”.

Германота е роденa в италианско американско семейство в Ню Йорк. Учила е музика още в ранна възраст и е била на сцената в клубове в Ню Йорк, докато е била тийнейджърка. Тя посещава училище за девойки, Convent of the Sacred Heart, в Манхатън, преди да продължи да учи музика в Tisch School of Arts в Нюйоркския университет.

През 2007 г. тя и изпълнителят на лейди Лейди Старлайт създават ревю, наречено Ultimate Pop Burlesque Rockshow. Същата година Лейди Гага, която също пише песни за други поп изпълнители като Фърги, Pussycat Dolls и Бритни Спиърс, е подписана от музиканта Akon и Interscope Records и започва да подготвя дебютния си албум The Fame, който излиза през 2008 г.

Въпреки че се е повлияла много от изпълнители като Дейвид Бауи, Грейс Слик и Фреди Меркюри - сценичното име на Лейди Гага произлиза от песента на Queen „Radio Ga Ga“. Така Лейди Гага създава един герой, който ще заеме уникално място в музикалния свят. Нейната мода се комбинира с бързото й темпо, синтетична танцова музика и нейния остра сценична визия, създавайки зашеметяващи звуци и визуални ефекти. Всъщност, докато продуцира музика, Лейди Гага също създава своя собствена мода - пълна с ослепителни перуки и бодита от космическата ера - чрез своя творчески екип Haus of Gaga.

Славата и Чудовището на славата

Първият й сингъл „Just Dance“ става популярен в клубовете в САЩ и Европа и в крайна сметка попада на първо място в класацията на Billboard Pop Songs (наричана още радио класация). Три други сингъла от The Fame - „Poker Face“, „LoveGame“ и „Paparazzi“ - също стигат до номер едно в радио класацията, което направи Lady Gaga първата изпълнителка в 17-годишната история на тази класация, която има четири номер едно хита от дебютен албум. The Fame е добре приет от критиците и се оказва изключително успешен в търговската мрежа, като продава повече от осем милиона копия по целия свят до края на 2009 г. Албумът също така дава на Lady Gaga пет номинации за Грами, включително за албум на годината и песен на годината („Poker Face ”).

През февруари 2010 г. тя взема и три награди Brit (британският еквивалент на Грами) - за най-добра международна жена изпълнител, най-добър албум и пробив.

Вторият й албум, The Fame Monster, излиза през ноември 2009 г. (първоначално е замислен като бонус диск) и почти моментално генерира друг хит „Bad Romance“. Следват други популярни сингли от албума, включително „Телефон“ (с участието на Бионсе, както и деветминутно видео, продуцирано от Джонас Окерлунд с участието на двойката и препращащо към филма на Куентин Тарантино „Убий Бил: Том 1 [2003 г.) и„ Алехандро.”

През 2010 г. Лейди Гага се оказва една от най-успешните изпълнители, с разпродадено концертно турне, докато също така оглавява музикалния фестивал Lollapalooza в Чикаго и свири пред рекордните 20 000 души в шоуто на NBC Today. Лейди Гага е обявена за една от 100-те най-влиятелни хора на списание Time и е определена от списание Forbes за една от най-могъщите жени в света, а 2010 г. е обявена за артист на годината на списание Billboard. След пристигането си на церемонията по връчването на наградите Грами през 2011 г., затворена в гигантско яйце, Лейди Гага е отличена с награда за най-добър поп вокален албум (за The Fame Monster) и най-добро женско поп вокално изпълнение и най-добро видео в къса форма (за „Bad Romance“) .

В допълнение към музикалните си успехи, Лейди Гага се появява от време на време във филми, особено в Machete Kills (2013) и Sin City: A Dame to Kill For (2014). Лейди Гага получи и признание на критиката и номинация за Оскар за първата си главна роля, новаторска певица и композитор в римейка за 2018 г. на филма A Star Is Born. Тя е съставила повечето песни за този филм, много от които е изпълнявала с Брадли Купър. Водещият сингъл „Shallow“ спечели две награди „Грами“ и „Оскар“ за най-добра оригинална песен.

За да следваш и ти пътя към успеха си и финансовата си независимост, избери достъпната кредитна карта AXI Card, която можеш да заявиш онлайн или на телефон, а при одобрение ще я получиш директно на адреса си.