„Историите зад успеха“: Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е един от най-известните спортисти в света и може би най-популярният баскетболист.

Как е започнал блестящата си кариера и какъв е бил пътят на неговия успех?

Като малко момче Майкъл играе бейзбол, баскетбол и американски футбол, а любим спорт му е бейзболът. Но като деветокласник той постъпва в училищния отбор по баскетбол. Първата си забивка той прави още в девети клас, когато е висок едва 172 см. В 11-ти клас, той вече е 190 см и играе активно в гимназиалния си отбор по баскетбол. Същият сезон Майкъл е показан и на Файв Стар Камп (спортен лагер за най-талантливите млади баскетболисти от цяла Америка). Там Майкъл печели десет индивидуални трофея. Тогава той решава, че баскетболът е спортът, който иска да играе и си поставя за цел да постигне големи успехи. Следващата година е решаваща за него в гимназията. Той отново играе в отбора на училището и постига 27 точки средно на мач. Това му носи и стипендия от университета Северна Каролина.

Майкъл прави своя дебют в професионалния баскетбол на 26 октомври 1984 г. в Чикаго Булс. Същата година Джордан е избран в стартова петица в "Мача на Звездите". Майкъл завършва сезона с 28 точки средно на мач и е избран за новобранец на годината.

Следващият сезон обаче Джордан чупи глезен - тази тежка травма го изкарва извън играта за дълго време. Той се завръща на 15 март 1986 г., в мач срещу Милуоки Бъкс. С неговото завръщане Чикаго Булс се класира за плейофите, но там се среща с Бостън Селтикс и въпреки това Джордан бележи рекордни 63 точки за един плейофен мач.

През сезон 1986/87 Джордан бележи 37 точки средно на мач и печели първата си титла за най-добър реализатор.

Около Джордан изгряват звездите и на Скоти Пипън и Хорас Грант. След невероятната серия в плейофите, където постига 15 победи и само 2 загуби, Чикаго Булс печелят титла за първи път в историята си. Майкъл Джордан обира наградите за най-добър играч и реализатор на сезона, както и за най-добър играч на финала.

Сезон 1991/92 е дори още по-успешен. Чикаго Булс завършват редовния сезон с 67 победи и 15 загуби. Печелят без проблеми титлата, а Джордан отново обира индивидуални награди за най-добрия реализатор и най-добрият играч на редовния сезон и на финалите.

На Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Джордан се присъединява към Дрийм Тийм отбора на САЩ (който и е баскетболен отбор с най-много звезди, влязъл на Олимпиада). Отборът печели златни медали като разгромява всеки свой противник.

На 6 октомври 1993 г. Майкъл обявява, че се отказва от баскетбола след като вече е спечелил всичко, което е възможно да спечели - три последователни титли в НБА, три поредни отличия за най-добър играч във финала, седем поредни реализаторски титли и куп други индивидуални награди. Той започва кариерата на професионален бейзболист в отбора на Чикаго Уайт Сокс, опитвайки се да изпълни детската си мечта и желанието на баща си.

За Майкъл Джордан има и документален сериал, наречен “Последният танц”, който се фокусира именно върху успехите в кариерата му и последния му сезон в Чикаго Булс.

Документалният филм разказва познатата история на Майкъл - от баскетболния си отбор в гимназията до шесткратен шампион на НБА. Това е история за волята и работата и почти всеки зрител знае как завършва.

Извън терена Майкъл Джордан е едно от най-използваните лица в американската рекламна индустрия, рекламирайки продукти на Найк, Кока-Кола, Дженеръл Мотърс, Макдоналдс и др. Един от най-известните продукти на Майкъл е, разбира се, обувката Air Jordan (Въздушният Джордан), произведена за Майкъл Джордан, като само за периода 2014 - 2015 г. брандът е донесъл на Майкъл около 100 милиона долара. Джордан е тясно свързан и с анимационни герои на Уорнър Брос Пикчърс. Той се появява и в анимацията на пълнометражния филм Космически забивки. През 2014 г. делът му в Шарлът Хорнетс достига до сумата от 416 милиона долара и заедно с приходите от Найк, превръщат Джордан в първия спортист, спечелил 1 милиард долара.

Майкъл Джордан за кратко е съсобственик  и на баскетболния отбор Уошингтън Уизардс, прихващащ част от друг отбор - Шарлът Бобкетс. Негова собственост е и голям американски отбор по мотоциклетизъм.

В свободното си време Джордан се отдава на страстта си към мотоциклетите и голфа, като има и собствена модна линия Jordan.

Следвай и ти мечтите си, без спирачки, като използваш кредитни инструменти като AXI Card, с която можеш да управляваш финансите си самостоятелно и да избегнеш стандартните банкови ограничения.