„Историите зад успеха“: Урсула Бърнс

Урсула Бърнс влезе в историята като първата афроамериканка, която ръководи компания от Fortune 500, когато става главен изпълнителен директор на Xerox през 2009 г. Нейното пътешествие от тежко детство в обществените жилища до върха на тази многомилиардна организация е вдъхновяващо за мнозина.

Обръщайки се към завършващите на 2009 г. в Рочестърския технологичен институт, Урсула Бърнс си спомня за собствения си ден на дипломирането. „Мога да ви уверя, че никой в ​​моето начало не ме сочеше и не предсказваше, че ще бъда изпълнителен директор на каквото и да било. По това време няма жени-президенти или главни изпълнителни директори на големи световни компании. Чернокожите президенти на големи световни компании бяха невъобразими." Изявлението, смело и вдъхновяващо, обобщава трудностите, които Бърнс е трябвало да преодолее, за да стане първата афроамериканка, оглавила голяма глобална корпорация.

Да бъдеш смел, откровен и земен е типично за Бърнс. По време на престоя си като главен изпълнителен директор на Xerox, тя би била също толкова дръзка, когато говори с младши инженери, както и когато разговаря с президента Обама за предизвикателствата пред ръководството на корпорация, в която работят десетки хиляди хора. Като човек, който е изминал дълъг път, за да бъде обявен от списание Fortune за деветата най-могъща жена в бизнеса, Бърнс си е спечелила правото да изказва мнението си.

Невероятен успех

Бърнс е израснала в предградието Барух в Долен Ийст Сайд, Ню Йорк, несъмнено труден квартал през 70-те години. Барух е един от прословутите „жилищни проекти“ - субсидирани жилищни сгради, обитавани от семейства с ниски доходи - често свързвани в съзнанието на обществеността с насилие на банди. Израстването там е предизвикателно, но формиращо характери.

И двамата родители на Бърнс са от панамски произход. Баща й напуска семейството рано, а Бърнс и брат й и сестра й са отгледани от майка си. Силна жена, Олга Бърнс е могла да върши редица домакински дейности и работи, от пране и гладене на дрехи до управление на детски център извън апартамента им, за да осигури на децата си всичко необходимо. За да се увери, че разполагат с най-доброто здравеопазване, тя често предлага услуги за почистване в лекарския кабинет в техния квартал.

Тъй като бащата на Бърнс отсъства предимно от живота й, майка й оказва най-съществено влияние върху нейното възпитание, дарявайки я с упоритост и яростна работна етика, която по-късно ще й помогне да се издигне до върховете на корпоративната сфера на САЩ. В интервюто си за Fast Company тя обяснява: „Не искам да подчертавам много това, но не минава ден, в който да не мисля за майка си и какво би си помислила за това, което току-що направих. Често коригирам подхода си. “

Като средно дете на семейството, Урсула трябва да взема решения, които други деца на нейната възраст ще се наложи вземат много години по-късно. Един от ключовите уроци, които тя научава, е да изказва мнението си, когато е необходимо. „Научих от майка си, че ако имаш възможност да говориш, трябва да говориш. Ако имате мнение, трябва да го оповестите ”, казва Бърнс в Makers: Women Who Make America, документален филм на PBS. Преди всичко майка й не е иска;а мрачната обстановка на домакинството им да обуздае амбициите на децата. Тя често съветва младата Урсула: „Тук ще пораснеш, но не това те определя.“

Бърнс в отлична ученичка в катедралната гимназия, католическо училище за момичета, показвайки особен талант в математиката. Добрите й оценки ще й донесат стипендия и в крайна сметка бакалавърска степен по машиностроене от Политехническия институт на Нюйоркския университет (понастоящем обединен в Техническото училище в Тандон в Нюйоркския университет). По-късно тя ще получи магистърска степен от Колумбийския университет.

Възможностите за работа са били оскъдни за млада жена инженер, но през лятото на 1980 г. тя печели летен стаж в Xerox, който по това време държи почти монопол в областта на документалната техника. По-късно Бърнс си спомня в интервю за NPR: „Когато влязох в компанията, не мислех, че ще бъда изпълнителен директор.“ Но амбициите й са високи: „Въпреки това очаквах да бъда успешен служител. Майка ми ни възпита да мислим, че ако работим усилено и ако сложим края на сделката, ще се получи „ОК“ за нас. “ За Бърнс се получава повече от добре: тя ще остане в компанията почти четири десетилетия и в крайна сметка ще се издигне до най-високата позиция.

Изкачването й до върха обаче не е лесно. През следващите 10 години тя заема различни позиции в разработването и планирането на продукти на Xerox. За жена чернокож инженер изкачването по стълбата на доминирана от мъже компания като Xerox е нелека задача.

През 1990 г. старши изпълнителен директор Уейланд Хикс й предлага работа като негов асистент. Това решение ще формира нейното бъдеще. Както професор Лиза Дефранк-Коул, директор на изследвания за лидерство в Университета в Западна Вирджиния, заяви пред „Световни финанси“: „В доминирания от мъже свят на корпоративна Америка [Бърнс] ще трябва да има мъже защитници и съюзници, които да я насърчават и да говорят за нея, за да се постигне такава позиция на високо ниво. Не е лесно за жените да получат мъж наставник по очевидната причина, че някои хора могат да клюкарстват за връзката им. В корпоративния свят очевидно има много повече мъже, отколкото жени във висшето ръководство, така че менторите и спонсорите от един и същи пол са по-трудни за жените. “

Първоначално Бърнс смята, че длъжността е чисто административна - нещо като секретарска роля. Скоро обаче ще да осъзнае, че това може да е големият й пробив - възможност да комуникира с най-влиятелните хора на компанията и да види как се управлява Xerox. Бърнс печели уважение с нейната увереност и безстрашие, затвърждавайки мястото си в горните редици на компанията. Една година по-късно тя ще премине към изпълнителен асистент на Пол Аллер, тогава председател и главен изпълнителен директор на Xerox. През 1999 г. тя е назначена за вицепрезидент на компанията в световното производство. Създател по природа, тя ръководи екип, който изработва мрежови принтери, продукт, необходим за всяко домакинство и офис по света.

По времето, когато тя е назначена за старши вицепрезидент през 2001 г., пристига нов изпълнителен директор. Ан Мулкахи, друга дългогодишна служителка на Xerox, която се е преборила до върха на компанията, сама е била пионер на женското лидерство в заседателната зала. Тя е впечатлена от уменията на Бърнс, особено от откровеното й самочувствие. В качеството си на главен изпълнителен директор Mulcahy започва да работи в тясно сътрудничество с Бърнс и в крайна сметка се превръща в неин ментор и най-голям поддръжник. В интервю за Fast Company тя казва: „Нещото, което цених най-много за Урсула и защо оцених участието й във висшия мениджмънт, е, че тя има смелостта да ви каже истината в трудните времена.“ Заедно те бавно ще подготвят почвата за собствения удар на Бърнс към лидерството.

Как да постигнеш финансова независимост и да регулираш свободно финансите си - разгледай повече за предимствата на кредитна карта AXI card.